Haziran ayı enflasyon rakamları

Haziran ayı enflasyon rakamları

TÜİK'e göre, Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 8,37, ÜFE'de yüzde 7,64 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,56, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 0,50 gerilediğini açıkladı.

TÜİK'in 2003 baz yıllı verilerine göre, Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 8,37, ÜFE'de yüzde 7,64 oldu. Altı aylık enflasyon TÜFE'de yüzde 3,59, ÜFE'de yüzde 4,93 düzeyinde gerçekleşti.

Haziran ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,41, üretici fiyatlarında yüzde 4,30 düzeyinde oldu.

Türkiye'de Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 8,37, üretici fiyatlarında (ÜFE) yüzde 7,64 arttı.

Geçen yılın aynı ayında yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 5,73 oranında artarken, ÜFE'de yüzde 1,86 oranında gerilemişti. Böylece, Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon, geçen yılın aynı ayının TÜFE'de 2,64 puan, ÜFE'de 9,5 puan üstünde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Haziran ayı itibarıyla aylık TÜFE ve ÜFE bazında enflasyonda yaşanan düşüş piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Haziran ayında TÜFE yüzde 0,56, ÜFE yüzde 0,50 oranlarında geriledi.

Hazirana ilişkin fiyat artış piyasa beklentileri TÜFE'de 0,01-0,05 azalış, ÜFE'de 0,26-0,31 artış yönünde idi. Merkez Bankası'nın Haziran ayı ikinci beklenti anketinde TÜFE beklentisi yüzde 0,12 düzeyindeydi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 17 Haziran tarihinde yaptığı toplantıya ilişkin olarak Merkez Bankası tarafından açıklanan Toplantı Özetine göre, ''uygulanan geçici vergi indirimleri bu yılın Mart ve Nisan aylarında temel mallar yıllık enflasyonu üzerinde yukarı yönlü etkide bulundu. Haziran, Temmuz ve Ekim aylarında söz konusu baz etkilerinin tersine dönerek temel enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkileyeceği not edilmelidir'' denilmişti.

Bu yıl Haziran ayında yüzde 0,56 gerileyen TÜFE geçen yıl aynı ay yüzde 0,11, yüzde 0,50 gerileyen ÜFE'de yüzde 0,94 artış göstermişti. Böylece, Haziranda aylık bazda enflasyon, geçen yılın aynı ayının TÜFE'de 0,67, ÜFE'de ise 1,44 puan altında gerçekleşti.

Öte yandan TÜFE'de Haziran ayında endekste yer alan 446 maddeden 93 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı, 189 maddenin ortalama fiyatında artış, 164 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş kaydedildi.

ÜFE'de ise Haziran ayında endekste bulunan toplam 779 maddeden 179 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı, 324 maddenin ortalama fiyatında artış, 276 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş oldu.

-ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGELERİ-

Haziran ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, ''çekirdek enflasyon'' yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,33 gerilerken, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise yüzde 0,09 arttı.

Fiyatlar, enerji hariç yüzde 0,68 azalırken, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0,06 arttı. Enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 0,75, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç enflasyonda da yüzde 0,79 geriledi.

Enerji hariç ve alkollü içkiler ve tütün ürünleri, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ile işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0,09 artarken, enerji ve alkollü içkiler, tütün ürünleri ile altın hariç yüzde 0,01 geriledi. Enerji hariç, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç fiyatlarda yüzde 0,10 artış meydana geldi.

Etiketler :