Hedefte Yine Müslümanlar Var

Hedefte Yine Müslümanlar Var

Avrupa'da aşırı milliyetçi akımların sesi hergeçen gün daha fazla duyulmaya başlandı. Amçaları ise: Yabancılar ve özellikle müslümanlar.

Avrupa'da aşırı milliyetçi akımların sesi hergeçen gün daha fazla duyulmaya başlandı. Almanya'da Pro Köln Hareketi ise bu aşırı milliyetçi hareketlerden sadece biri. Amçaları ise: Yabancılar ve özellikle müslümanlar.
 
Alman gazeteci ve siyaset bilimci Dr. Frank Überall, ülkedeki "Pro Köln Hareketi"nin asıl amacının, halkta yabancı ve İslam düşmanlığı yaratmak olduğunu belirtti.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Uyum Meclisleri Birliği (LAGA) için Pro Hareketi ile ilgili araştırma yapan Überall, araştırma sonuçlarını Düsseldorf Eyalet Meclisinde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.

Pro hareketini, 'Kuzu postu giyen kurt' olarak tanımlayan Überall, KRV'de halk girişimi adıyla oy toplayan aşırı sağcı Pro hareketinin, sosyal konuları ön plana çıkarıp, yabancı düşmanlığı yaptığını söyledi.

Sözde halk girişimleri gibi gösterilmek istenen Pro hareketinin, Almanya'da aşırı sağcılığın gizli yükselişi olduğunu ifade eden Überall, Pro hareketinin Köln'de aşırı sağcı eğilimli kişiler tarafından yaşama geçirildiğini belirtti.

'Bu hareket cami karşıtlığını ön plana çıkararak, halkta yabancı ve İslam düşmanlığı oluşması için siyasi çalışmalar yapıyor' diyen Überall, hareketin zamanla eyalet genelinde yapılandığını kaydetti.

İlk bakışta zararsız bir halk hareketi görüntüsü veren bu siyasi oluşumun aslında NPD gibi aşırı sağcı partilerin izledikleri siyasi çizgiyi takip ettiğini söyleyen Überall, "Halkta aşırı sağcı düşünceleri geliştirip, yabancı düşmanlığı, ve bazı gruplara karşı halkı kışkırtıyorlar. Pro hareketlerine Avrupa'daki aşırı sağcı partilerin maddi ve manevi katkıları da oluyor. Yerel yönetimlerde ciddiye alınmadıkları için Köln'de olduğu gibi belediye meclisine girdiler. Yüzde 5 barajı yerel idarelerde de uygulanmazsa önümüzdeki süreçte bu tür aşırı sağcı oluşumların belediye meclislerinde çoğalması söz konusu olacaktır' dedi.



Überall, bu partilerin adlarının milliyetçi çağrışım yapmadığından haklarında şüphe uyanmadığına dikkati çekerek, 'Bu hareketin öncüleri toplumsal sorunları gündeme getiriyor. Ancak bunun altında yatan çok radikal düşünceler var. Müslümanlar arasında var olan bazı radikal kişileri ön plana çıkararak, İslamiyet hakkında yanlış bir kanaatin oluşmasına neden olurken, halkta da İslam düşmanlığını körüklüyorlar. Cami karşıtlığının altında yatan esas neden budur' şeklinde konuştu.

Basın toplantısına katılan KRV Hükümeti Uyum Sorumlusu Thomas Kufen ise Pro hareketinin Almanya'da Müslümanlarla diğer inanca sahip toplumların birlikte uyum içinde yaşamalarına olumsuz etkisi olabileceğini belirterek, 'Bu hareket İslama yönelik önyargıları körüklüyor ve sosyal problemlerden yabancıları sorumlu tutuyor. Uyum politikalarını ve dinlerarası diyalog çalışmalarını yanlış ve tehlikeli olarak ortaya koyuyorlar' dedi.

KRV LAGA Başkanı ve SPD milletvekili adayı Tayfun Keltek de sinsi bir şekilde gelişen aşırı sağcı Pro hareketinin güçlenmesi halinde yabancı düşmanlığının ciddi siyasi bir tehlike haline dönüşebileceğini kaydederek, '9 Mayıs'ta yapılacak eyalet seçimlerine tüm göçmen kökenli seçmenlerin katılarak, oy kullanmalarını önemle tavsiye ediyorum. Aksi takdirde bu küçük siyasi oluşumlar güçlenecek ve birlikte yaşamayı olumsuz etkileyecek' diye konuştu.



Etiketler :