Hekimoğlu İsmail için vefa gecesi

Hekimoğlu İsmail için vefa gecesi

Dedesinin ismi olan 'Hekimoğlu İsmail' imzasıyla yıllardır yazılarını yazan gönül insanı Gazeteci-Yazar Ömer Okçu için vefa gecesi düzenlendi.

'Hekimoğlu İsmail' ismi ile tanınan Yazar Ömer Okçu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından Fatih'te bulunan Ali Emiri Kültür Merkezi'nde vefa gecesi düzenlendi.

Hekimoğlu'nun dostlarının ve okuyucularının yoğun ilgi gösterdiği geceye Ömer Okçu rahatsızlığı nedeniyle katılamadı. Gönül insanı Okuçu'yu yakından tanıyan yazarların ve gazetecilerin hatıralarını anlattığı program üç saat sürdü. Program dahilinde düzenlen açık oturumda Yazar Hüseyin Öztürk, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Yazar Ahmet Günbay Yıldız, Yazar Recep Şükrü Apuhan, Yazar Nevzat Tarhan, Yönetmen Yücel Çakmaklı, Yazar Vehbi Vakkasoğlu, Gazeteci Yazar Ahmet Şahin, Yazar Yavuz Bahadıroğlu, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Cemal Uşak, Gazeteci Yazar Can Alpgüvenç, Yazar Mustafa Miyasoğlu, Gazeteci Yazar Mehmet Nuri Yardım, Ali Erkan Kavaklı, Harran Üniversitesi Eski Rektörü Servet Armağan, Harun Tokak, Mehmet Fırıncı konuşma yaptı.


Törenin açılış konuşmasını yapan Kültür Aş Genel Müdürü Nevzat Bayhan, 'Ömer Okçu gibi isimlerin hayattayken vefa ile anılması gerektiğini' belirtti. 'Geceye rahatsızlığı nedeniyle katılamayan Hekimoğlu'nun methedilmekten hoşlanmayan büyük bir insan olduğunu' belirten Bayhan, kendisine şifalar diledi. Hekimoğlu İsmail'in yakınındanki isimlerden biri olan Yazar Hüseyin Öztürk'te konuşmasında 'Hekimoğlu'nun hiçbir gün şikayet ettiğini görmedim' diyerek onunla yaşadıkları anıları paylaştı.







Konuşmacılardan olan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı da kendisini çok etkileyen bir olayı paylaşarak Hekimoğlu İsmail'i anlattı. Dumanlı, "gazetenin ilk defa yeni bir tasarımla sunulduğu ilk günlerde birçok kişiden tepkiler aldığını ancak Okçu'nun kendisini ziyarete geldiği sırada "Çok önemli bir değişiklik yaptınız tebrik ederim, sakın siz eski ve yaşlı yazarların söylediklerine kulak asmayın' dediğini hatırlattı.


Düzenlenen gece dolayısıyla Okçu'nun fotoğrafları, bazı kişisel eşyalarından oluşan bir sergi salonun girişinde dinleyicilerin seyrine sunuldu. Vefa gecesi ödül töreni ile son buldu.






Ömer Okçu (Hekimoğlu İsmail) kimdir?


Ömer Okçu 1932 yılında Erzincan'da, okuma yazma bilmeyen bir anne babanın çocuğu olarak, kitap bulunmayan bir evde dünyaya geldi. Yıllar sonra dedesinin ismi ile yazdığı Minyeli Abdullah isimli eseri satış rekorları kıracak, eserin sinema uyarlaması ise kapalı gişe oynayacaktı.

Ömer Okçu nakit para sıkıntısı çekmemek amacıyla memur olmak için maddi sıkıntılar içinde, amelelik yaparak ortaokula gitti. Ortaokulu bitirdiği dönemde gördüğü bir ilan üzerine astsubay olmaya karar verdi. Bu dönemde okumaya ve her şeyi araştırmaya başlar. Görev yaptığı dönemde füze eğitimi için Amerika'ya gönderilir. Türk Hava Kuvvetleri'nden 1972 yılında emekli olur.

1967 yılında yazdığı Minyeli Abdullah romanı sebebiyle defalarca gözaltına alınan Hekimoğlu İsmail, o günden pek çok aylık ve günlük yayında yazılar yazmı, yurtiçi ve yurtdışında sayısız konferanslar vermiş, 52 esere imzasını atmıştır.





Etiketler :