Helal kazanç için çalışmak ibadet gibidir

Helal kazanç için çalışmak ibadet gibidir

Prof. Dr. Döndüren, 'Kişinin geçimini sağlamak için çalışıp yorulması bir ibadet olduğu gibi, kazancını helal yoldan, İslami ahlâk ve fazilet ölçüleri içinde elde etmesi de ibadettir.' dedi

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren, "Kişinin aile fertlerinin geçimini sağlamak için çalışıp yorulması bir ibadet olduğu gibi, kazancını helal yoldan, İslami ahlâk ve fazilet ölçüleri içinde elde etmesi de bir ibadettir." dedi.
Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) tarafından düzenlenen 'Ticarette Ahlâk' konulu konferansta Konyalı sanayici ve işadamlarının sorularına cevap veren Prof. Döndüren, İslâmî ölçülerle ticaretin nasıl yapılması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.

Hz. Ömer'in, halifeliği sırasında valilerine yayınladığı genelgeyi hatırlatan Prof. Döndüren, "Hz. Ömer genelgesinde, 'Yapacağı ticaretin İslâmî esaslarını bilmeyen kimse, bizim çarşı ve pazarımızda alış-veriş yapmasın' demiştir. İnsanların birbiriyle ticari ve ekonomik ilişkilerini İslami açıdan ele almak önemlidir. Günümüzde önemli ticari meselelerde İslâmın statik ve donuk bir yapı yerine açılımcı bir yapısı bulunması büyük bir zenginliktir." diye konuştu.
 
Yüzyıllar boyunca gayrimüslim beldelerde İslâm'ı temsil eden ve insanlar arası ilişkilerde en güzel davranışı ortaya koyarak İslâm'ın vahiy mesajını uzak doğu başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerine tebliğ edenlerin daha çok ticaret erbabı olan işadamları olduğuna dikkat çeken Prof. Döndüren, şunları kaydetti:
 
"Müslüman ticaret erbabı İslâmi hükümlere uygun olarak yaptığı ticaretle dünyanın çeşitli yerlerinde çok önemli bir temsil görevini üstlenmiştir. İslam'ın yayılmasında bu yaklaşım çok etkili olmuştur. Güvenilir ve sağlam bir şekilde ticaret yapan, insanları aldatmayan Müslüman ticaret erbabı İslam'ın yayılmasında büyük etkiye sahiptir. Bu konuda batılı bir araştırmacı 'İnsanları Müslüman tüccar mı Müslümanlaştırıyor, yoksa bilim ya da din adamları mı ? Bunu tespit etmek bir hayli güç. Çünkü bu sıfatlar genellikle Müslüman tüccarlarda toplanmıştır. Onlar sadece tüccar değil iyi birer bilim sahibi oldukları gibi dini bilgileri de çok yüksek.' demiştir. Günümüzdeki işadamı ve sanayicilerimiz de bilimsel gelişmeleri yakından takip ettikleri gibi İslâmi açıdan da iyi bir temsil noktasında olmalı, güven ve sağlam ticaretleriyle öne çıkmalıdırlar. Bunlar önemli ölçülerdir."
Konferansın sonunda Prof. Döndüren'e teşekkür ederek hediye takdim eden AKTİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akın, soru ve cevaplarla yapılan konferansın çok istifadeli olduğunu kaydetti. Konyalı işadamı ve sanayiciler olarak dünyaya örnek bir duruş sergilemek gayretinde olduklarını belirten Başkan Akın, "Kıymetli hocamızdan İslami ölçülerle ticaretin nasıl yapılması gerektiği hususunda çok değerli bilgiler edindik. Helal dairesinde, insanları aldatmadan kazanç sağlamanın yolu bu ölçülerden geçmektedir. Son yıllarda bunalımlar içine giren, sarsıntılar yaşayan dünya ekonomilerinin sömüren değil, insanı merkeze alan, değer katan bir yapıya dönüşmesi bütün problemlerin çözümü olacaktır. Dinimizin bize emrettiği şekilde dürüst ve paylaşımcı ticaret yapmak bütün dertlerin dermanı olacaktır." ifadelerini kullandı

Etiketler :