Helikopter düştüğünde savaş uçakları oradaydı

Helikopter düştüğünde savaş uçakları oradaydı

Askeri çizelge, iddiaları doğruladı: Helikopter düştüğünde savaş uçakları bölgedeydi

Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki beş kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası esnasında bölgede bulunan savaş uçaklarının görev çizelgeleri ortaya çıktı.

ÇİZELGE HAVA HAREKETLİLİĞİNİ DOĞRULADI

Zaman'dan Emre Soncan'ın haberine göre; Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Savunma ve Komuta Kontrol Dairesi tarafından hazırlanan çizelge, DDK raporunda zikredilen bölgedeki hava hareketliliğini doğruladı. Zaman'ın ulaştığı bilgilere göre, kazadan birkaç dakika önce olay mahallinin 28,5 km uzağından geçen jet, C Blok 50 tipi F-16 savaş uçağıydı. Uçak 14.07'de Merzifon Üssü'nden havalandı ve saat 15.43'te aynı havaalanına iniş yaptı. 152. Jet Filo Komutanlığı'na bağlı uçağın görev amacı muharip-tatbikat olarak belirtiliyor.

UÇAK 72 KM UZAKTA GÖRÜLÜYORDU

Saat 14.59.47'de kaza mahallinin 28,5 km güneydoğusundan geçen F-16, kuzeydoğu yönünde ilerlerken, radarlar 15.03.02'de kararıyor ve görüntülerin tekrar geldiği 15.07.40'ta ise söz konusu uçak enkaz bölgesinin bu kez yaklaşık 72 km uzağında görülüyordu. Görev çizelgesine göre, diğer iki jet Malatya-Erhaç Havalimanı'ndan havalandı ve yine aynı yere indi. İkisi de F-4 savaş uçağı. HH721 numaralı olan uçak 14.26'da havalandı ve üsse 15.41'de geri döndü. HK046 iz numarası taşıyan F-4 ise 14.45'te havalandı ve 15.49'da iniş yaptı. Uçaklardan biri tatbikat diğeri ise keşif uçuşu yapıyordu.

ENKAZ BÖLGESİNDE 3 JET GÖZÜKÜYORDU

Daha önce Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporunda zikredilen bölgedeki hava hareketliliği, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Savunma ve Komuta Kontrol Dairesi tarafından hazırlanan çizelge de net olarak doğrulanmış oldu. Daha önce yayınlanan radar kayıtlarında enkaz bölgesinin yakınında 3 jet gözüküyordu. Görüntülerde, bölgenin en yakınındaki MJ 524 numaralı F-16 savaş uçağı, 14.59.47'de kaza mahallinin 28,5 km güneydoğusundan geçiyordu. Uçak kuzeydoğu yönünde ilerlemeye devam ederken, radarlar 15.03.02'de kararıyordu. Görüntülerin tekrar geldiği 15.07.40'ta ise söz konusu uçak enkaz bölgesinin bu kez yaklaşık 72 km uzağında görülüyordu. HK 046 ve HH721 numaralı diğer F-16 ve F-4 de kazadan önce MJ 524 numaralı uçak ile yakın bir yerde görülüyordu. Görüntüler geri geldiğinde HK 046 numaralı uçak kaza bölgesinin yaklaşık 90 km uzağındayken HH721'in uzaklığı yaklaşık 110 km'ydi. Radarların karardığı dakikalar ise Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin düştüğü ana denk geliyor. Dosyaya bakan Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, radarların karardığı dakikalarda Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin yakınından bir savaş uçağının geçip geçmediğini araştırıyor. Helikopterin çok yakınından geçen bir savaş uçağının, helikopterin düşmesine yol açabileceği yönündeki bilgi Devlet Denetleme Kurulu raporuna girmişti. Hatta raporda benzeri bir olayın 1994'te Eskişehir Jet Üssü'nde yaşandığı ve bir helikopterin bu şekilde düştüğü tespit edilmişti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum