Her 3 kişiden birine tüberküloz bulaşıyor

Her 3 kişiden birine tüberküloz bulaşıyor

Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Berna Öztürk, tüberkülozun solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu, dünyadaki her üç kişiden birine bulaştığını söyledi.

Tüberküloz ve göğüs hastalıkları uzmanı olan Dr. Öztürk, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Açıklaması nda, solunan havayla giren tüberküloz mikrobunun akciğere yerleştiğini fakat kan ve lef yoluyla bütün vücuda dağılabildiğini, mikrobik, bulaşıcı ve süreğen bir hastalık olduğunu belirtti. Öksürme ve hapşırma sırasında havaya sıçrayan mikroplarla başka insanlara geçebileceğini ifade eden Öztürk, "Akciğer dışı tüberkülozu bulunan kişilerin, bulaştırıcı olmadığı kabul edilir. Üç haftadan fazla süren öksürük, balgam, ateş, iştahsızlık, gece terlemesi, kanlı balgam ve kilo kaybı, en sık görülen belirtileridir." dedi.

Dünya nüfusunun üçte birine tüberküloz bulaştığını vurgulayar Dr. Berna Öztürk, "Tüberküloz, halk sağlığını ilgilendiren ve tedavi edilebilen çok önemli bir hastalıktır. Tedavi edilmezse, yüzde 4050 ölümle sonuçlanır. En kolay kalabalık ortamlarda yaşayanlara, kronik alkol kullanımı olanlara, diyabet ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklılara bulaşır. Erken teşhis, yeterli ve doğru tedavi çok önemlidir. Tedavi olmayan bir hasta, her yıl yaklaşık 1015 kişiye mikrobu bulaştırmaktadır. Tedavi ise 6 ay gibi uzun bir sü re istemektedir" şeklinde konuştu.


AA
 

Etiketler :