"Her gün 3,5 milyon metreküpü aşan su veriyoruz İstanbul'a."

"Her gün 3,5 milyon metreküpü aşan su veriyoruz İstanbul'a."

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu:- "Bu, geçen sene 2 milyon 800, 3 milyon civarında bir tüketim sayısıyken bugün bu rakamlarda"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesince (İBB), yağmur suyu kaynaklı taşkın problemlerinin önüne geçecek Unkapanı Yağmur Suyu Tüneli'nin kazma işlemini gerçekleştiren TBM (Tünel Açma Makinesi) çıkışı töreni yapıldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fatih'te düzenlenen törende, çok kurak bir dönemden geçildiğini söyledi.

İstanbul'da bu yaz normal zamanlardan neredeyse yüzde 20 daha fazla su tüketimi yaşandığını vurgulayan İmamoğlu, şöyle konuştu:

"Her gün 3,5 milyon metreküpü aşan su veriyoruz İstanbul'a. Bu, geçen sene 2 milyon 800, 3 milyon civarında bir tüketim sayısıyken bugün bu rakamlarda. Çok büyük emekle ve büyük bir enerji tüketimiyle bunu sağlıyoruz. Çünkü, Melen Deresi'nden farklı aktarmalarla özellikle kuraklığın en derin etkisi olan Avrupa yakasına su taşıyoruz."

- "İstanbulluları su tüketimi noktasında hassasiyete davet ediyoruz"

Trakya'nın 3 yılı aşkın süredir ciddi bir kuraklığı ayrıca yaşadığını belirten İmamoğlu, "Istrancalardan, başta Terkos olmak üzere barajlarımızda ciddi anlamda sıkıntı var." ifadelerini kullandı.

Suyun kullanılmasında titizlik gösterilmesi gerektiğini kaydeden İmamoğlu, "İstanbulluları su tüketimi noktasında yoğun bir hassasiyete davet ediyoruz ve umut ediyoruz ki, çok kurak geçen yaz döneminden sonra, sonbahar döneminde inşallah arzuladığımız yağışlarla beraber, İstanbulumuz başta olmak üzere, kuraklık yaşayan her yerin nefes almasını diliyorum." diye konuştu.

İSKİ olarak hızlı bir şekilde kentin altyapısını çağın gereklerine uygun bir şekilde yenileme yolculuğuna çıktıklarını anlatan İmamoğlu, dere ıslahları, atık su kolektörleri, yağmur suyu ve atık su tünelleriyle sorun yaşanan bölgelere müdahale ettiklerini ve etmeye de devam ettiklerini kaydetti.

İmamoğlu, bu çalışmalarından birisinin de Fatih Unkapanı Yağmur Suyu Tüneli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"TBM dediğimiz, tünel delme makinasıyla beraber Vatan Caddesi'nden başlayan, Aksaray'ı içine alan ve Unkapanı'na doğru devam eden, kendi akıntısıyla beraber de temiz yağmur sularını Haliç'e taşıyan bir mekanizmayı hayata geçiriyoruz. Bu TBM, buradan çıkacak, hızlıca hazırlık yapılacak ve Samatya Tüneli'nde çalışmalara başlayacağız. Yani tarihi yarımadayı böyle ele alırsak, Vatan Caddesi itibarıyla belli bir bölümünü Haliç'e akıtmış olacağız suyun. Diğer yamaca doğru kalan bölümünü de yine Samatya Tüneli'nde toplayarak, Marmara Denizi'ne akıtacağız. Dolayısıyla yağmur sularının atık suyla karışmasının ortaya çıkarttığı sel ve su baskınlarını tarihi yarımadada tarihe gömeceğiz. Bir daha böyle bir olumsuzluğu biz, bu sahada görmeyeceğiz."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.