Her yan alev alev

Her yan alev alev

Bursa, Yalova Armutlu, Denizli ve Alanya'da çıkan yangınlarda hektarlarca alan zarar gördü. Armutlu ve Kocaeli'ndeki yangın kısmen kontrol altına alındı.

Denizli Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, Başkarcı'daki ormanlık alana yakın bir evin önünden başlayan yangına, 3 helikopter, 2 uçak, 15 arozöz ile Denizli ve çevre belediyelere ait itfaiye ekipleriyle müdahale ettiklerini bildirdi. Ormanlık alanı tehdit eden yangını kontrol altına almaya çalıştıklarını ifade eden Oklu, söndürme çalışmalarına vatandaşların da yardımcı olduğunu söyledi. Öte yandan, yangın sonrası soruşturma başlatan jandarma yetkililerinin, durumlarından şüphelenilen bir kişiyi oğlu ile birlikte gözaltına aldığı öğrenildi.

Yangının başladığı yerin yakınındaki ev sahibi Emir Dudu Değmeci (70) de torununun, öğle saatlerinde bahçenin biraz yukarısında 2 kişiyi gördüğünü söylediğini belirtti. Denizli Orman Bölge Müdürü Adem Oklu, öğle saatlerinde çıkan ve 20 hektar orman alanına zarar veren yangının, Başkarcı Dağı'ndaki ormanlık alana sıçramadan kontrol altına alındığını söyledi.

ARMUTLU
Yalova'nın Armutlu ilçesindeki orman yangını, kısmen kontrol altına alındı. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü Köksal Konak, Hayriye köyü yakınlarındaki otluk alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan ve kısa sürede kızılçam ormanına sıçrayan yangının, kısmen kontrol altına alındığını söyledi. Yangının büyümesinde etkili olan poyrazın etkisini yitirdiğini ifade eden Konak, ''Yangın, ez az 50 hektarlık karışık çam ormanını etkiledi. Gece boyunca yapacağımız çalışmalarla yangını tamamıyla söndürmeyi hedefliyoruz'' dedi. Konak, yangına, 3 helikopter ve 17 arazöz ile çevre belediyelerin itfaiye ekipleri müdahale ettiğini bildirdi.

Yalova Valisi Mehmet Ersoy ise yangının çıkış nedeninin henüz belirlenemediğini belirterek, bölgenin sarp olmasının, yangına müdahaleyi güçleştirdiğini ifade etti. Yangının, çevredeki yerleşim alanlarını tehdit etmediğini bildiren Ersoy, ''Herhangi bir yerleşim alanının boşaltılması söz konusu değil. Ekipler, yangının kontrol altına alınabilmesi için elinden geleni yapıyor'' diye konuştu.

2 KÖY BOŞALTILDI
Bursa'nın Büyükorhan ilçesindeki orman yangını nedeniyle 2 köyün boşaltıldığı bildirildi. Alınan bilgiye göre, Büyükorhan ile Balıkesir'in Dursunbey ilçesi sınırındaki Akçasaz köyü yakınlarındaki ağaçlandırma sahasında çıkan yangına, 4 helikopter, 50 arazöz ile çok sayıda dozer ve itfaiye aracıyla müdahale edildi.

Kontrol altına alınan yangında, ilk belirlemelere göre 13 hektar orman alanı zarar gördü. Yangının rüzgarın etkisiyle büyümesi sonucu, Dursunbey ilçesine bağlı Kuzköy ve Tezlik köyleri tedbir amacıyla boşaltıldı. Jandarma ekipleri, Dursunbey-Harmancık karayolundaki ulaşımı da durdurdu.

ALANYA
Antalya'nın Alanya İlçesi Dimçayı Mevkii'nde çıkan yangında 4 hektar çamlık alan yandı. Alanya'ya bağlı Bıçakçı Köyü yakınlarında, Dimçayı Mevkiinde bulunan ormanlık alanda, bugün saat 15.30 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangına, Alanya ve Kestel belediyelerine ait iki itfaiye aracı, Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 5 arazöz, 30 söndürme işçisi ile 2 helikopter müdahale etti. Kısa sürede kontrol altına alınan yangında, 4 hektar çamlık alan yandı.

KOCAELİ
İzmit merkeze bağlı Kulfallı Köyü yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına çok sayıda itfaiye aracı ile havadan bir helikopterle müdahele edildi. Yaklaşık 3 saat içersinde kontrol altına alınan yangında 4 hektar ormanlık alan kül oldu.

Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, merkeze bağlı Akpınar Köyü yakınlarında öğle saatlerinde başlayarak rüzgarın etkisiyle yayılan orman yangınının kontrol altına alındığını, havanın kararmasıyla havadan müdahaleye ara verildiğini, karadan müdahalenin ise devam ettiğini bildirdi. Vali Sözer, yaptığı açıklamada, rüzgarın da etkisiyle İzmit'e bağlı Kuruçeşme Mahallesi, Derince ilçesine bağlı Çınarlı ve Mersincik mahallelerinin üst kısımlarındaki ormanlık alanlarda etkili olan orman yangınına, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin yanı sıra 2 yangın söndürme helikopteri ve 5 uçakla müdahale edildiğini söyledi. Sözer, yangın söndürme çalışmalarında çok sayıda söndürme aracı, arozöz ve iş makinesinin kullanıldığını belirtti.

Havanın kararmasıyla havadan müdahalenin sonlandırıldığını ifade eden Sözer, şöyle dedi: ''Yangın kontrol altına alındı, havanın kararmasıyla havadan müdahaleye ara verildi, karadan müdahale ise devam ediyor. Kuruçeşme Mahallesi Çınarlıdere mevkisi civarında zaman zaman alevlenme oluyor. Buna da orada bulunan ekipler müdahale ediyor. Havanın aydınlanmasıyla gerek duyulduğu takdirde tekrar havadan müdahale yapılabilir.''

Yangının, yerleşim birimleri için tehdit oluşturmadığını bildiren Vali Sözer, ''Yangınının 100 hektarın üzerinde alanda etkili olduğunu düşünüyoruz. Yangının çıkış nedini henüz tespit edilemedi. Araştırmalarımız sürüyor. Şu an için gözaltına alınan bulunmuyor'' diye konuştu.


Etiketler :