Hergün Annelerin Günü Olsun

Hergün Annelerin Günü Olsun

''Tükenmez borcum var Anama benim, Onun varlığından oldu bedenim, Kimi köylü kızı kimisi hanım, Ta ezel tarihte kayıtlı Anam''

 

ANNELERE SEVGİ DEMETİ
ANKARA - Eda Ay - ''Tükenmez borcum var Anama benim, Onun varlığından oldu bedenim, Kimi köylü kızı kimisi hanım, Ta ezel tarihte kayıtlı Anam'' dizeleriyle anlatıyor Aşık Veysel annelerimize olan gönül borcumuzu.

Mayıs ayının 2. pazarı sevginin fedakarlığın, sıcaklığın ve sonsuz hoşgörünün sembolü olan annelerimizin günü. Her ne kadar annelerimize bir tek günü değil, tüm günleri adasak da Anneler Günü, onlara verdiğimiz değeri göstermek için iyi bir fırsat.  
Anneler için yapılan kutlamalar yüzyıllar öncesine dayanıyor ve Sümerler'e dek uzanıyor. İlkçağlardan bu yana İştar, Kybele, Rhea ve daha birçok isimle analık, doğurganlık niteliğiyle ön plana çıkarak doğanın uyandığı, yeniden doğduğu bahar mevsimiyle özdeşleşti.
Erkek egemen düzenin yerleşmeye başlaması, zaman zaman kutlamaların içeriğinin ve şeklinin değişmesine, hatta bazı dönemlerde gizli olarak yapılmasına sebep olmuşsa da kesintiye uğratamadı. Her bahar yapılan coşkulu kutlamalar bir gelenek halini alarak binlerce yıl kesintisiz olarak sürdü.     
1600'lü yıllarda İngilizler arasında ''Annelerin Pazar'ı'' adı ile Lent döneminin 4. Pazar günü kutlamalar yapılmaya başlandı. Zor koşullar altında yaşayan ve çoğu zaman çalıştıkları yerlerde barınan İngilizler, bu özel günde izinli sayılarak tüm günlerini evlerinde anneleriyle geçiriyorlardı. Annelerine ''Anne Keki'' adlı bir pasta götürme adeti de yerleşmişti.     
Tarihte ilk resmi ''Anneler Günü'' fikrini ortaya atan kişi, Julia Ward Howe. Barış savunucusu Howe, her yıl 2 Temmuz'un barış adına Anneler Günü olarak kutlanmasını önerdi. Birkaç yıl sonra ilk ''Anneler Günü'' toplantısını Boston'da düzenleyen Howe'un ardından Kentucky'li bir öğretmen olan Mary Towles Sasseen, 1887'de ilk ''Anneler Günü'' kutlamalarını başlattı. Sasseen'i Indiana South Bend'den Frank Hering izledi ve 1904 yılında ''Anneler Günü''nün kutlanması için geniş bir kampanya başlattı.   
Bu özel günü hatırlayınca akla gelen Graftonlu Anna Jarvis ''Anneler Günü'' kutlamaları için en büyük adımı attı. Her yıl ''Anneler Günü'' olarak kabul edilen Mayıs ayının ikinci pazar günü yakaya karanfil takma geleneğini başlattı. Annesi yaşayan evlatların renkli, ölenlerin ise beyaz karanfil taktığı bu gelenek giderek yerleşti. 10 Mayıs 1908'de Grafton ve Philadelphia'daki kiliseler, bu özel günün kutlamalarını başlatmış ve ardından Andrews Metodist Kilisesi, Anneler Günü'nü Anna Jarvis'in küçük yaşta kaybettiği annesi Anna Reeves Jarvis'in anısına kutlamaya başladı.
ABD Başkanı Wilson, 1913 yılında çeşitli girişimler sonucunda ''Anneler Günü''nü kabul etti ve bu özel gün, dünyanın dört bir yanında Mayıs ayının ikinci pazar gününde annelere ithaf edildi.

ONLAR TARİHİN KUDRETLİ ANNELERİYDİ
ANKARA - Selçuk Aval – Tarihin değişik dönemlerinde, erkek egemen toplumlara rağmen bulundukları coğrafyalara hükmeden kudretli kadınlar, tahtlarını korumak için her türlü entrika karşı koymayı ve hükümdarlıklarını çocuklarına ya da yakınlarına devretmeyi başarırken, yaşadıkları döneme de damgalarını vurdu.
Antik dünyanın en güçlü kadını olarak bilinen kadın firavun Hatshepsut'tan sonra yüzlerce hatta binlerce kadın her türlü zorlukları yenerek, taht kavgalarını kazanıp, gücün tacını başlarına taktırdı ve bulundukları coğrafyalara hükmetti.
Gücün tacı için çocuklarını katletmeyi bile mubah sayan annelerin yanı sıra kimi anneler de adaletli yönetimleriyle kalpleri fethetti.
Tarihin güçlü annelerinden biri 1717-1780 yılları arasında yaşayan Maria Theresia. Habsburg hanedanının devleti bizzat yöneten tek imparatoriçesi olduğu bilinen Maria Theresia, 1740 yılından ölümüne kadar geçen süre içinde Macaristan ve Bohemya Kraliçesi ve Avusturya Arşidüşesi unvanına, kocası 1. Franz Kutsal Roma İmparatoru seçildikten sonra imparatoriçe unvanını da ekledi.
Roma İmparatoru 2. Leopold'un ve Fransız İhtilali'nde idam edilen Fransa Kraliçesi Marie Antoinette'in annesi olan Maria Theresia'nın, hüküm sürüdüğü dönemde ekonomi ve eğitim reformları başlattığı, ticareti ve tarımı geliştirdiği biliniyor. 18. yüzyıl Avrupa siyasetinde önemli bir şahsiyet olan Maria Theresia'nın, Habsburg monarşisine birlik getirdiği, en yetenekli hükümdarlardan biri olarak kabul edildiği ve 16 çocuk sahibi olduğu kaynaklarda yer alıyor.

TAHT İÇİN ÇOCUĞUNU ÖLDÜRDÜ
Tang hanedanı mensubu İmparator Li Zhi'nin eşi sıfatıyla imparatoriçe olan, 624-705 yılları arası yaşayan Wu Zetian, 14 yaşındayken saraya çağrılarak cariye yapıldı. Wu Zetian, gözün diktiği hedefine ulaşmak için bebeğini boğdu ve İmparatoriçe Wang'ın suçlu görülmesini sağladı. İmparatoriçe olduktan sonra kadınların devlet işlerine karışamamasıyla ilgili geleneksel kuralları hiçe saydı. Zayıf imparator Gaozong'un hastalanmasını da fırsat bilerek devlet işlerini eline aldı.

ULUN HATUN
Cengiz Han'ın annesi Ulun Hatun, dirayeti ile dünyanın en büyük imparatorluklarından birinin temellerini attı. Kocası Hegüsay Bahadır'ın ölümü sonrası çocuklarını en iyi şekilde yetiştiren Ulun Hatun, dağılmaya başlayan obasını dirayeti ile bir arada toplamayı başardı.
Cengiz Han'ın 10-12 yaşındayken obasını bir arada tutan Ulun Hatun, oğluna dünyanın en büyük imparatorlarından biri olmanın yolunu açtı.

İRENE
Atinalı İrene olarak da anılan ve tam yetkili imparatorluk gücü ile 797-803 döneminde hüküm süren Bizans İmparatoriçesi İrene, 775-780 döneminde kocası Leo imparatorken imparatoriçe unvanını taşıdı ve 780-797'de genç oğlu 6. Konstantin imparator olarak hüküm sürdüğü dönemde de taht naipliği yaptı. Tam yetkili imparatoriçe olarak 797-803'de hüküm sürerken ''imparator'' olarak anıldığı tarihi kaynaklarda ifade ediliyor.
İrene'nin, oğlu tahta geçer geçmez, çok tehlikeli bir komployu durdurmayı başardığı biliniyor. Kocasının üvey kardeşi ve en yüksek unvan sahibi olan Sezar  Nikeforos'un tahtı ele geçirmek için yandaşlarıyla komplo kurduğunu öğrenen İrene, bunu engellemekle kalmamış, Nikeforos ile yandaşlarını papaz olmaya zorlayarak bir daha tahtta hak iddia edemeyecek hale getirmiş.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ANNELERE ''SİGARAYI BIRAKIN'' ÇAĞRISI
Sağlık Bakanlığı'ndan Anneler Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, sigara kullanan annelerin içtikleri her sigara ile kendilerinin ve çocuklarının yaşam sürelerini kısalttıklarının farkına varmaları ve bu anlamlı günü sigarayı bırakmak için bir bir fırsat olarak değerlendirmeleri istendi.

LİDERLERİN ANNELER GÜNÜ MESAJLARI
Anneler günü dolayısıyla liderler kutlama mesajları yayımladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mesajında, ''Anneler Günü vesilesiyle, evlatlarını vatan uğruna şehit veren, acılarını yürekten paylaştığımız annelerimize bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan annelerine her zaman sahip çıkacağımızı, onlara her zaman destek olacağımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Hayatın tüm güzelliklerine layık olan annelerimize sevgilerimi iletiyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum'' ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, de mesajında ''Bizleri yetiştiren, deneyimleriyle yolumuzu aydınlatan annelerimize sadece yılın bir gününde değil, ömrümüzün her anında derin sevgi ve saygı duygularıyla bağlı olmalıyız'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mesajında yeni nesillerin kişilik ve geleceklerinin şekillendirilmesinde de en önemli görevin annelere düştüğünü vurgulayarak ''Bizi millet yapan değerlerin her birimizde hayat bulmasında, yaşatılmasında hiç şüphesiz, en çok annelerin payı vardır. Bu anlamlı günün, annelik bilincinin gelişmesine ve annelerimizin değerini daha iyi anlamamıza katkıda bulunmasını diliyorum'' diye kaydetti. AA
 


 

Etiketler :