"Herhangi bir saldırıya karşı endişeliyiz"

"Herhangi bir saldırıya karşı endişeliyiz"

Mısır'ın İskenderiye kentindeki Kıpti kilisesinin önünde yeni yılın ilk saatlerinde düzenlenen, 21 kişinin ölümü ve onlarca kişinin yaralanmasına neden olan intihar saldırısı, bu gece Noel'i kutlayacak olan Kıpti Ortodoksları endişelendiriyor.

Mısır'ın İskenderiye kentindeki Kıpti kilisesinin önünde yeni yılın ilk saatlerinde düzenlenen, 21 kişinin ölümü ve onlarca kişinin yaralanmasına neden olan intihar saldırısı, bu gece Noel'i kutlayacak olan Kıpti Ortodoksları endişelendiriyor. Roma ve Torino Kıpti Ortodoks Piskoposluğu, "Herhangi bir saldırıya karşı endişeliyiz" açıklaması yaptı.

Bazı Doğu Ortodoks kiliselerinde olduğu gibi Kıpti Hıristiyanlar da 6 Ocak'ı 7 Ocak'a bağlayan gece Noel'i kutlamaya hazırlanıyor. Ne var ki tüm dünyadaki Kıptiler, Noel'i Mısır'da düzenlenen saldırının gölgesinde geçirecek. Ülke genelinde 30 bin, Roma'da ise 6 bin 500'den fazla kişiden oluşan cemaate sahip olan Roma ve Torino Kıpti Ortodoks Piskoposluğu'ndan, Noel kutlamaları sırasında bir saldırıdan korktukları yönünde açıklama geldi. Bazı gazetelere röportaj veren, Mısır'daki saldırının yasını tuttuklarını belirten Roma ve Torino Kıpti Ortodoks Piskoposluğu Başkanı Barnaba El Soryany, "Bu bir kutlama değil sadece bir ayin olacak.

Tüm Avrupa'da olduğu gibi Roma'daki Kıptiler de korkuyor. 31 Aralık saldırısından sonra bazı mücahit sitelerinde verilen yeni bir saldırı mesajı, cemaatin rahat olmasını engelliyor. Şunu söylemek yeterli ki, Mısır'daki saldırıdan sonra Roma'da kiliseye gelen cemaatin sayısı yüzde 10'a kadar düştüö diye konuştu. Piskopos El Soryany ayrıca geçen yıl da 6 Ocak'ta yine Mısır'da bir kiliseden çıkan 6 gencin öldürüldüğünü hatırlatarak, "Bunu belki kimse hatırlamaz ama biz Kıptiler, her zaman İslami köktendinciler karşısında korkuyoruz. Biz Müslüman kardeşlerimizle şimdiye kadar hep barış içinde yaşadık" dedi.

KIPTİLER ROMA'DA SALDIRIYI PROTESTO EDECEK Barnaba El Soryany, Roma'daki Kıptilerin 9 Ocak Pazar günü Piazza della Repubblica'da (Cumhuriyet Meydanı) toplanarak, Mısır'daki saldırıyı protesto edeceğini belirtti. Bu arada Roma'daki Kıpti kiliselerinde düzenlenecek Noel ayinine gelenlerin güvenlik kontrolünden geçirileceği belirtildi. Saldırıyı kınayan Roma Katolik Kilisesi'nin lideri Papa 16. Benediktus, "Bu olanlar Tanrı'yı ve insanlığı incitir" demişti.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :