'Herkes istediği kadar çocuk yapacak'

'Herkes istediği kadar çocuk yapacak'

CHP, dün seçim beyannamesini açıkladı. Yeni anayasanın birinci sırada yer aldığı beyannamede, birbirinden ilginç vaatler dikkat çekiyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçim bildirgesini açıkladı. Bildirgenin ilk başlığı, AK Parti'de olduğu gibi yeni anayasa. Bildirgede, askerî vesayetin tamamen sona erdirileceği sözü verilirken, anadilde öğretim, Dersim arşivlerinin açılması, zorunlu din dersinin kaldırılması, cemevlerinin ibadethane sayılması, üniversite sınavlarının kaldırılması gibi vaatlerde bulunuldu. CHP ayrıca, "Bütün ailelerin istedikleri sayıda çocuk sahibi olmasını destekleyeceğiz. Hayvan satan yeni mağazaların açılmasına izin vermeyeceğiz. Adana ve Mersin'i Singapur, İzmir'i Tayland, Samsun'u Şanghay yapacağız." gibi ilginç ve iddialı sözler de verdi.

CHP Genel Merkezi'nde düzenlenen törende, önce partinin milletvekili adayları tanıtıldı. Ardından seçim bildirgesi açıklandı. Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının başında bir sonraki seçimlerde bütün adayların önseçimle belirlenmesini umduğunu söyledi. Seçim vaatlerini anlatırken, AK Parti hükümetine yönelik ağır suçlamalara yer veren Kılıçdaroğlu, fakir vatandaşlara dağıtılan yardımların 'son kullanma tarihi geçmiş gıdalardan oluştuğunu' ileri sürdü. Partisinin 2-B projesi konusundaki çelişkilerine yönelik suçlamaları cevaplarken, "Siz para peşinde koşuyorsunuz ama biz buraları orman köylüsüne parasız vereceğiz." savunmasını yaptı.

ÖZGÜRLÜKÇÜ ANAYASA HAZIRLANACAK, TSK KONTROL ALTINA ALINACAK

Kılıçdaroğlu, yeni anayasa konusunda, "Türkiye'de özgürlükçü demokrasinin kurulması için yeni bir toplumsal sözleşmeye, bu ülkede yaşayan herkesin özgürlüklerini alabildiğine genişleten ve hükümetlerin baskısı politikalarından koruyan yeni bir anayasaya ihtiyaç vardır." diye konuştu. CHP döneminde 'askerî vesayete son verileceği' konusu da bildirgede iddialı bir şekilde işlendi: "CHP, halkın oyları ile seçilen parlamentonun ve hükümetin yetkilerinin, hukukun öngördüğü demokratik kural ve kurumlar dışında hiçbir güç tarafından fiilen sınırlandırılmasını kabul etmemiştir, etmeyecektir. CHP, bu kapsamda silahlı kuvvetlerin siyasete karışmasına karşı çıkmaktadır. Silahlı kuvvetler sivil otoritenin kontrolü altında bulunmalıdır. CHP iktidarında, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi değiştirilecektir. Silahlı kuvvetlerin sivil iktidar tarafından tam kontrolü sağlanacaktır." Bildirgede bedelli askerlik, askerliğin kademeli olarak 6 aya indirilmesi, her yoksul aileye ayda 600 TL maaş gibi iddialı vaatlerin yanı sıra daha önce fazla gündeme gelmeyen projeler de yer aldı.

Beyannamedeki bazı vaatler...

Kürt yurttaşlarımızın kimliklerini yaşamalarının önündeki engelleri kaldıracağız. Talep eden yurttaşlarımıza anadil öğrenimi sunacağız. Dersim arşivlerini açacağız. Geçmişte yaşanan acı ve travmaları hatırlatan isimleri devlet kurumları ve kışlalardan kaldıracağız. Diyarbakır Cezaevi'ni toplumsal barış müzesi yapacağız. Din dersleri zorunlu olmaktan çıkacak. Tüm din ve inançların ibadethane açmalarının önündeki engelleri kaldıracağız. Mazotu 1,5 liraya indireceğiz. Kamu çalışanlarına her yıl yarım maaş tutarında 'tatil ikramiyesi' vereceğiz. Adana ve Mersin'i Singapur gibi ticaret merkezi yapacağız. İzmir'i Tayland gibi sağlık merkezi yapacağız. Kars, Ardahan ve Iğdır bölgesini uluslararası lojistik merkezi yapacağız. Samsun, gemi inşa ve tamir alanında Şanghay gibi bir marka kent olacak. Diyarbakır, Mardin, Adıyaman ve Ş.Urfa'da gurme turizmi yapılacak. Ankara'nın başkentliği güçlendirilecek. İstanbul'a 3. köprü yapılmayacak, mevcut köprüler yeniden yapılacak. Türkiye, dış politikada hiçbir ülkeye 'ağabeylik' yapmayacak.

Baykal, Cihaner'e yüz vermedi; Aygün yalnızları oynadı

Törene, Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra eski genel başkan ve Antalya adayı Deniz Baykal, Denizli'den aday gösterilen Ergenekon sanığı İlhan Cihaner ile Ankara'dan aday gösterilen Ergenekon sanığı Sinan Aygün gibi isimler de katıldı. Baykal'ın, yanına kadar gelen İlhan Cihaner'le el sıkışmak yerine yüzünü başka yöne dönmesi ve Aygün'ün tören salonunda uzun süre oturacak yer bulamaması dikkat çekti. Kimsenin yer vermediği Aygün, salon dışına çıktı. Bir süre sonra tekrar salona gelen Aygün, bir ara merdiven boşluğuna düşme tehlikesi geçirdi. CHP'nin aday tanıtım töreninde Kılıçdaroğlu'nun adaylarla birlikte fotoğraf vermemesi dikkat çekti. AK Parti'de olduğu gibi adaylar sahneye çağrılmadı, bunun yerine sinevizyon gösterisiyle tanıtıldı. Aday listelerinin alt sırasında yer alan adayların törene katılmaması nedeniyle bu yola başvurulduğu öğrenildi.

Tören cuma saatinde yapıldı Hurşit Güneş, 'kaza etsinler'

dedi

Törenin cuma namazı saatine denk gelmesi nedeniyle, bazı adaylar cumaya gidemedi. İstanbul 1. Bölge adayı olan emekli müftü İhsan Özkes, seferi oldukları için cuma namazı yerine vakit namazının da kılınabileceğini söyledi. Fakat Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş büyük bir gafa imza attı. "Cumayı kaza etsinler." diyen Güneş, hatasını anladıktan sonra da, "Biliyorum, cuma namazının kazası yok ama yine de kaza etsinler." ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.