Heron açıklaması malumun ilanı

Heron açıklaması malumun ilanı

Genelkurmay'ın bu açıklamasına ilk tepki Hukukçular Derneği'nden geldi. Dernek Başkanı açıklamaların iddiaları desteklediğine vurgu yaptı ve...

Hantepe baskınındaki ihmal iddialarını şehit aileleriyle birlikte yargıya taşıyan Hukukçular Derneği, Genelkurmay Başkanlığı'nın "Yoğun sis ve toz bulutu nedeniyle destek helikopterlerinin geri çekildi." şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi. Temmuz ayının ortasında sis ve tozun bahane edilmesinin ihmal iddialarını desteklediğini söyleyen Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan, taarruz tipi helikopterlerinin asfalt üzerinde hareket etmesi için kullanılmadığını hatırlattı. Özcan, "Bu helikopterler olumsuz hava ve yer koşullarında uçması için alındı. Açıklamaya göre biz PKK'ya değil, toza yenilmişiz." yorumunu yaptı.

Hantepe baskınının üzerinden yaklaşık 1 ay geçtikten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ilk açıklama geldi. Açıklamada, medyada 20 gündür yankılanan Heron skandalıyla ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığı ileri sürüldü. Hantepe'deki saldırıya bilerek müdahale edilmediği iddiasının gerçek dışı olduğu savunulurken, "Olayın başlaması üzerine Hakkari'de konuşlu bulanan taarruz helikopterlerine emir verilmiş, helikopterler, zorunlu hazırlıklarını müteakip havalanmış, ancak Çığlı Suyu (ZAP) vadisindeki yoğun sis ve toz bulutu nedeniyle güneye, ÇUKURCA bölgesine geçememiş, yarım saat süren denemeyi müteakip, dönmek zorunda kalmışlardır. Aynı helikopterler, hava şartlarının iyileşmesi üzerine, saat 04.30'da Hantepe üzerinde olmuş ve bölgeden uzaklaşmaya çalışan teröristleri ateş altına almışlardır." açıklaması yapıldı.

"GENELKURMAY'IN AÇIKLAMASINI SAVUNMA BAKANININ AÇIKLAMASINA BENZETİYORUM"

Genelkurmay'ın bu açıklamasına ilk tepki Hukukçular Derneği'nden geldi. Açıklamaların iddiaları desteklediğine vurgu yapan Başkan Cahit Özkan, heron skandalının üzerinden 21 gün geçtiğini hatırlatarak, bu süre boyunca hiçbir açıklama yapılmadığına dikkat çekti. Bu tür iddialar karşısında terörle mücadelede olduğu gibi hızlı ve etkin hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Özkan, "Açıklamada çelişkiler var. Bizim gördüğümüz bazı hususlar var. Şimdi ben bu açıklamayı savunma bakanının yapmış olduğu açıklamaya benzetiyorum. Saldırı öncesi de sonrası da kayıtlar var. İstihbarat raporları var. Bunları bir bütün olarak değerlendirildiği zaman tedbir alınmalıydı. Heron görüntüleri bize bazı şeyler açıklıyor. 'Görüntüler daha sonra ulaştı' bu tür savunmaları bırakalım. Nasıl ve hangi sebeple saatlerce oraya yardım gitmiyor. Çoğu olayda hemşireler, ambulanslar bile kara yoluyla daha önceden gidiyor. Bunları da dikkate aldığımız zaman olayların izah edecek bir durumumuz yok." dedi.

Cahit Özkan, helikopterlerle destek verilememesinin nedenini yoğun sis ve toz bulutuna bağlanmasının komik olduğuna değindi. Bu tür engellerin asfaltta giden normal araçlar için olabileceğini vurgulayan Cahit Özkan, harp silahlarının sis ve tozda çalıştığını söyledi. Taaruz tipi helikopterlerin bu türlü zor hava şartlar için üretildiğini dile getiren Özkan, "Önümüzdeki günlerde Genelkurmay'ın yapmış olduğu açıklamayı çürütecek bir dilekçeyi sunacağız. Bu cevapları kabul etmiyoruz. Biz teröre değil, toza mı yenik düştük? Tozu dumanı bir köşeye bırakıp, millete tatmin edici cevaplar versinler. Halkın da askere olan güveni tekrar olsun." diye konuştu. Cihan

Etiketler :