Hiç bu kadar çok aç insan olmamıştı

Hiç bu kadar çok aç insan olmamıştı

Birleşmiş Milletler'in açıklaması şoke edici: 1 milyar aç insan olduğunu tahmin ediyoruz. Dünyada hiç bu kadar aç insan olduğunu görmemiştik.

Küresel mali kriz tüm dünyaya kabus gibi çökerken, insanlığın geldiği noktanın vehameti, bizzat en önemli uluslararası örgüt olan Birleşmiş Milletler'in açıklamasında ifadesini buldu: 'Dünyada hiç bu kadar çok sayıda aç insan görmemiştik."

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, Fransa'nın başkenti Paris'te iki gün süren bir toplantı yaptı.

Dün toplantıda konuşma yapan FAO Başkanı Jacques Diouf, 2007'de dünya genelinde aç insan sayısında yaklaşık 75 milyon artış olduğunu ve 2008'de 40 milyon insanın daha bu gruba dahil olduğunu belirtti.

BU YIL 140 MİLYON İNSAN DAHA AÇLAR GRUBUNA GİRDİ
Toplantıda dünyada rekor düzeyde, 1 milyar insanın (dünya nüfusunun altıda birinin) aç olduğunun tahmin edildiği kaydedildi.

Bu yıl ilave 140 milyon insanın açlığa sürüklendiği belirtilirken, bu insanların günde bin 400 kaloriden az besin aldığı açıklandı.

Küresel mali krizin küresel gıda fiyatlarının düşmesine katkı sağlamakla birlikte, ticaretin ve kalkınma yardımlarının azalmasına yol açtığı da belirtildi.

Paris'teki toplantıda konuşan Diouf, "Dünyada hiç bu kadar çok sayıda aç insan görmemiştik" diyerek dünya tarihine geçecek bir açıklama yaptı.

GIDA ÜRETİMİ 2050'YE KADAR İKİYE KATLANMAK ZORUNDA

"Gıda güvenliği dünyada barış ve güvenlik meselesidir" diyen FAO başkanı, nüfus büyümesine ayak uydurabilmesi için dünya gıda üretiminin 2050'ye kadar ikiye katlanması gerekeceği uyarısında bulundu.

Haziran 2008'den itibaren gıda fiyatlarında yüzde 30'luk düşüş yaşanmasına rağmen, genel olarak gıda fiyatları hala 2006 seviyesinin üzerinde bulunuyor.

Ancak gelişmekte olan dünyada, gıda fiyatlarının Haziran 2008'den beri sadece yüzde 12-14 oranında düştüğü belirtiliyor.

Araştırmalar, yoksul ülkelerde temel gıda maddelerinin fiyatlarında neredeyse hiç düşüş yaşanmadığını ortaya koyuyor.

Gelişmiş ülkelerde ise daha yüksek gıda fiyatlarında yüzde 12 ila 13 arasında bir artış gözlemlendi.

Gelişmekte olan ülkelerde, (Çin, Brezilya ve Hindistan gibi devlet hariç) nüfus artarken gıda üretiminde sadece yüzde 0.4 artış yaşandı.

Yoksul ülkelerde, zayıf altyapı ve yağmura bağımlılık gibi sorunların, üretimin neredeyse durma noktasına gelmesinde büyük payı olduğu belirtilirken, kırsal bölgelere ulaşım güçlükleri, gıda depolama tesislerinin ve sulama altyapısının bulunmamasının üretimi baltaladığına dikkat çekildi.

Toplantıda, tarım alanında harcanmak üzere yoksul ülkelere yönelik kalkınma yardımına daha fazla pay ayrılması çağrısı yapıldı. (Gazeteport)

Etiketler :