Hindistan'da uçak düştü

Hindistan'da uçak düştü

Hindistan Havayollarına ait bir yolcu uçağının iniş sırasında pisti ıskaladıktan sonra yere çakıldığı ve daha sonra alev alarak yanmaya başladığı belirtildi.

UÇAKTA BULUNAN 166 KİŞİDEN 8'İ KURTARILDI

Hindistan'ın Mangalore havaalanında pisti ıskalayarak yere çarpan Air India Express havayolu şirketine ait uçakta toplam 166 kişi olduğu ve uçakta bulunanlardan 8'inin sağ kurtulduğu bildirildi.

Air India Express yetkilisi Jitender Bhargava, Dubai'den kalkan Boeing 737-800 tipi uçakta, 6'sı mürettebat toplam 166 kişi bulunduğunu açıkladı. Şirketin başka bir yetkilisi Anup Srivastava da, kazadan yaralı kurtulan 8 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığını duyurdu.

Hintli yetkililer uçakta önce 163'ü yolcu 9'u mürettebat 172 kişinin bulunduğunu, daha sonra ise 169 kişi taşıdığı sanılan uçaktan sadece 6 veya 7 kişinin sağ kurtulduğunu açıklamışlardı.

Kazadan sağ olarak kurtulan Pradeep adlı bir kazazede, CNN-IBN televizyonuna yaptığı açıklamada, uçağın yere yumuşak bir şekilde dokunduğunu, ancak 15 saniye sonra titremelerle sallanarak 2 parçaya ayrıldığını söyledi.

Uçakta önce küçük bir yangın çıktığını anlatan Pradeep, daha sonra meydana gelen şiddetli bir patlamayla alevlerin büyüdüğünü belirtti.

Kazanın ardından 4 kişiyle birlikte uçaktan bir çukura atlayarak kurtulan Pradeep, elinden yaralandığını ayrıca bacaklarında yanıklar bulunduğunu kaydetti.

Kazadan kurtulan Abdul Puttur adlı diğer bir kazazede de, yine aynı televizyona yaptığı açıklamada, enkaz haline gelen uçaktan atlayarak kurtulduktan sonra uçakta mahsur kalan iki yolcuyu daha çekerek kurtardığını anlattı.

BAŞBAKAN SİNGH'DEN TAZİYE

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh kazanın ardından yaptığı açıklamada kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye dileklerini iletirken, ölenlerin ailelerine tazminat ödeneceğini söyledi.

Boeing uçak şirketinden yapılan açıklamada ise, Hindistan hükümetinin yapacağı kaza soruşturmasına teknik destek vermek amacıyla bir ekibin Hindistan'a gönderileceği duyuruldu.

Kaza hakkında değerlendirmelerde bulunan havacılık uzmanları, uçakların, oldukça düz bir sathı olan ve bir vadide sona eren kazanın meydana geldiği uçak pistine, düzgün bir şekilde iniş yapmamasının sorun yaratacağına işaret etti.

Asıf adlı uzun süre hava trafik kontrol görevlisi olarak çalışmış bir uzman da, Air India Express'in düz sathı olan uçak pistlerinde sadece 1000 saatlik uçuş deneyimi olan pilotlara çalışma izni verdiğini belirtti. Son zamanlarda Air India'nın yabancı ülkelerden pilot kiralamaya başladığını ve bu yabancı pilotların uçuş pistinin bu özel durumunu bilemeyeceklerini kaydeden Asıf, kazaya bunun neden olabileceğine dikkati çekti.

COĞRAFİ ŞARTLAR KURTARMA ÇALIŞMALARINI ZORLAŞTIRIYOR

Hindistan'da inişe geçtiği sırada pisti ıskalayarak yere çarpan yolcu uçağını düştüğü havaalanının bulunduğu platonun tepelerle çevrili olması yangın söndürme ekiplerinin bölgeye ulaşmasını engelleyerek kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor.

Yetkililer, son 1-2 günden beri bölgeyi etkisi altına alan muson yağışlarının habercisi yağmurun Mangalore kentinden 30 kilometre kadar uzakta bulunan Mangalore Havaalanı'nda görüş mesafesini düşürdüğünü ve bunun da kurtarma çalışmalarını zorlaştıran diğer bir etken olduğunu belirtiyor.

Öte yandan, Hindistan'ın Karnataka eyaletinde açıklamada bulunan Hintli yetkililer 169 kişi taşıdığı sanılan uçaktan sadece 6 veya 7 kişinin kazadan sağ kurtulmuş olabileceğine dikkati çekerken, televizyonlarda yer alan görüntülerde yangın söndürme ekiplerinin uçağa su sıktıkları sırada kurtarma görevlilerinin sağ kalanları kurtarmak amacıyla çalıştıkları görülüyor. Televizyonlarda, bir itfaiyecinin yaralanmış bir çocuğu kolunda taşırken gösteren görüntüler yayımlandı.

Dubai'den gelen Air India uçağı Karnataka eyaletindeki Mangalore Havaalanı'na inişe geçtiği sırada pisti ıskalayarak yere çarpmıştı.



Etiketler :