Hint heyetin ANKASAM'ı ziyaretinde ikili ilişkiler masaya yatırıldı

Hint heyetin ANKASAM'ı ziyaretinde ikili ilişkiler masaya yatırıldı

Eski Hindistan Dışişleri Bakanı Mobaşar Caved Akbar:- "Gelişim sürecine geçtiğimiz bu dönemde ikili, çok yönlü ve aynı zamanda ekonomik olarak ülkeler arasındaki gelişimin üst seviyeye taşındığını görüyoruz"

ANKARA (AA) - Eski Hindistan Dışişleri Bakanı Mobaşar Caved Akbar, Hindistan-Türkiye ilişkilerinin gelişim sürecine geçtiğini belirterek çok yönlü ve ekonomik olarak iki ülke arasındaki gelişimin üst seviyeye taşındığını gördüklerini vurguladı.

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi'nde (ANKASAM) "Değişen Uluslararası Konjonktürde Türkiye-Hindistan İlişkilerinde Yeni Dönem" etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe, eski Hindistan Dışişleri Bakanı Mobaşar Caved Akbar, eski Büyükelçi Amar Sinha, ANKASAM Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, Hindistan'ın bağımsız araştırma kuruluşlarından India Foundation Direktörü Alok Bansal ve Stratejist Nitin Gokhale ile kıdemli araştırmacı Soumya Chaturvedi katıldı.

Eski Hindistan Dışişleri Bakanı Akbar, burada yaptığı konuşmada, "Bu yüzyılda Asya'nın iki demokratik gücüyüz. Coğrafya açısından bağlantıda olmasak da aynı siyasi felsefeyi paylaştığımızı söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Akbar, Türkiye'yi ziyaretleri vesilesiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin ve olumlu dayanışma ortamının yeniden tesis edileceğini ve ülkelerin geleceği için de önemli adımlar atılacağını düşündüklerini dile getirdi.

Modern anlamda iki ülkenin de üç temel unsura sahip olduğunu belirterek bunların, "güvenliği anlamak ve içselleştirmek", "milliyetçilik duygusunun küreselleşme açısında bir tehdit değil, tersine güçlendirici bir faktör olduğunu özümsemek" ve "bağımsızlığa değer vermek" olduğunu söyledi.

Asya'da ve tüm dünyada terörün kesinlikle meşru bir yöntem olmadığını, bir "lanet" olduğunu ifade ederek 21. yüzyılda sırasıyla Irak, Suriye ve Ukrayna meselesini tartıştıklarını dile getirdi.

Akbar, öte yandan Hindistan ve Rusya'nın ilişkilerinin olumlu bir çerçevede sürdüğünü, savunma iş birliği yaptıklarını dile getirdi.

Eski Hindistan Dışişleri Bakanı Akbar, "Hindistan'da Savunma Bakanlığı bulunuyor ancak taarruza dair bir bakanlık mevcut değil. Yani ülke gerçekten iç savunmaya yönelmiş durumdadır." değerlendirmesinde bulundu.

Hindistan olarak "dengenin gücü" kavramına inandıklarını kaydeden Akbar, "Çevre ülkelerle izlediğimiz siyaset çerçevesinde yaşanan husumetleri, bir düşmanlık seviyesine çekmemeye çalışıyoruz ve bunların da savaş biçimini almasını engelliyoruz." ifadesini kullandı.

Akbar, Türkiye ile Hindistan arasındaki ekonomik ilişkilerin de güçlendiğine işaret ederek "Himalayalar'dan başlamak üzere atılan ticari adımlarda Türkiye'nin söz sahibi olduğunu ve Hindistan'ı desteklediğini görüyoruz. Gelişim sürecine geçtiğimiz bu dönemde ikili olarak, çok yönlü olarak ve aynı zamanda ekonomik olarak ülkeler arasındaki gelişimin üst seviyeye taşındığını görüyoruz." dedi.

- Hindistan ve Türkiye "çok daha güçlü iş birliği geliştirebilecek potansiyele sahip"

ANKASAM Başkanı Erol da India Foundation'ın yalnızca Hindistan'ın değil, bölgenin ve dünyanın en önde gelen stratejik araştırma merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye ve Hindistan'ın, Asya'dan Avrupa'ya uzanan güzergahta iki önemli koç başı olarak ön plana çıktığını kaydeden Erol, ortak tarih, kültür, değer ve inançların da tamamlayıcı olduğunu ifade etti.

Erol, "Her iki ülke bölgesel ve küresel siyasette çok daha güçlü iş birlikleri geliştirebilecek potansiyele sahiptir." dedi.

Dünyadaki lojistik sorunların artmasıyla Türkiye ve Hindistan'ın birbirini tamamlayıcı rollerinin koridorlar ve tedarik zincirleri noktasında çok daha büyük bir önem arz etmeye başladığını vurgulayan Erol, "Yaşanan gelişmeler tüm bölge açısından Orta Koridor'u her geçen gün bir barış ve refah koridoru olarak ön plana çıkarmaya başlamıştır. Bu koridorun Güney Asya-Orta Asya'yı Avrupa'ya güçlü şekilde bağlamasının iktisadi olduğu kadar, siyasi ve kültürel sonuçları da olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Erol, Hindistan'ın Güney Asya'nın en büyük devletlerinden biri ve Avrasya'nın yükselen gücü olduğunu belirterek Hindistan'ın, Türkiye ile ekonomik iş birliği potansiyeli olduğunu söyledi.

İki ülke arasında köklü bağların olduğunu kaydeden Erol, Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında Hindistan'dan gelen yardımların Türk halkı tarafından hiçbir zaman unutulmadığını vurguladı.

Erol, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Semerkant'ta görüşmesinde "tüm ikili ilişkileri gözden geçirme" vurgusu yapmasının gelecek dönemde ilişkilerin derinleşeceği anlamına geldiğini söyledi.

- "Türkiye de inşaat açısından gerçekten önemli bir seviyeye ulaşmış durumda"

India Foundation Direktörü Bansal da iki ülkenin ticari potansiyelinin yüksek olduğuna işaret ederek inşaat sektörlerinin ön plana çıktığını söyledi.

Bansal, "Türkiye de inşaat açısından gerçekten önemli bir seviyeye ulaşmış durumda ve ülkede gerçekten söz konusu alanda çalışan çok fazla firma var. Ancak söz konusu Hindistan olduğunda, bu firmaların çalışmalarının daha da üst seviyelere taşınabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada yüksek bir iş birliği potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

İki ülke arasındaki iş birliğinde öne çıkan diğer bir alanın ise "yenilenebilir enerji" olduğunu kaydeden Bansal, Hindistan'ın güneş ve rüzgar enerjisine önem verdiğini anlattı.

Bansal, öte yandan Türkiye ve Hindistan arasında savunma alanında da önemli iş birliğinin olduğuna işaret etti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa da değinen Bansal, "Hindistan ve Türkiye'nin müzakere yoluna gidilmesi için de anahtar ülkeler olabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.