Hollanda İsviçre'ye Ders Verdi

Hollanda İsviçre'ye Ders Verdi

Yeni minare yapımına yasak getiren İsviçre'deki referandumdan sonra Hollanda'da da benzer girişimler için harekete geçen bazı partiler destek bulamadı.

İslam karşıtı aşırı sağcı siyasetçi Wilders'ın dün benzer referandumun Hollanda'da da yapılmasını önermesinden sonra konuyu meclis gündemine taşıyan Reformcu Devlet Partisi'nin (SGP) sunduğu önerge reddedildi. Büyük ölçekli minareler ile cami yapımının sınırlandırılmasını isteyen önergeye, sadece SGP'nin iki milletvekiliyle Wilders'ın partisi ve eski Uyum Bakanı Rita Verdonk'tan oluşan küçük bir azınlık destek verdi.

Tamamen İncil'in öğretileri doğrultusunda politika yapan Kalvanist orijinli SGP milletvekili Kees van der Staaij tarafından sunulan önergede, Hollanda kimliğinin bozulmasına ve yabancılaşmaya zemin oluşturabileceği kaygısıyla cami ve minarelere sınır getirilmesi teklif edildi.

Önergenin özgürlüklerle bağdaşmadığına dikkat çeken meclis çoğunluğu ret oyu kullanırken, en çarpıcı eleştiri ise Başbakan Yardımcısı Andre Rouvoet'tan geldi. SGP ve Wilders'ın partisi PVV'nin minarelere ilişkin tavırlarını ve sunulan önergeyi şaşırtıcı bulan Hıristiyan Birlik partisi (CU) lideri Andre Rouvoet, özellikle SGP'nin bu tutumunun, Türkiye ve Endonezya gibi ülkelerde yaşayan Hıristiyanların kilise yapma haklarına zarar verebileceği mesajı verdi.

İsviçre'deki gibi bir referandumun Hollanda'da yapılmasının mümkün olmadığını, çünkü bu konuda bağlayıcı bir düzenlemenin bulunmadığına değinen Başbakan Yardımcısı Rouvoet, www.nu.nl adlı internet sitesine yaptığı açıklamada, özellikle Wilders'ın çağrıları için şöyle konuştu: "Partilerinin ismi özgürlük. Ama büyük bir kesimin inanç özgürlüğünü kısıtlamak istiyor." Cami ve minarelere ilişkin tartışmaların yerel düzeyde yapılması gerektiği üzerinde de duran Andre Rouvoet, bu konulara ilişkin inşaat planlarına belediye meclislerinin karar vermesini istedi.

Rouvoet, ama demokratik bir devlette yaşadıklarını ve prensip olarak bunun diğer inanç sahiplerine de hak tanıdığına değindi. Andre Rouvoet, çoğunluğun azınlığın sınırlarını belirlemeye kalkması durumunda hukuk devletinin bundan zarar göreceğini vurguladı.

Etiketler :