Hollandalı askerlere dava yolu

Hollandalı askerlere dava yolu

Srebrenitsa katliamının sorumlularından Hollanda devleti yargılanmayınca, ilk kez Hollandalı askerler için dava yolu açılıyor.

Srebrenitsa katliamının sorumlularından Hollanda devleti yargılanmayınca, ilk kez Hollandalı askerler için dava yolu açılıyor. 8 bin erkeğin katledildiği kentte şimdi neredeyse sadece kadınlar yaşıyor.

Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde 11 Temmuz 1995'te katledilen savaş kurbanlarının yakınları, olaylardan sorumlu tuttukları Hollandalı askerlerin 3 komutanı hakkında mahkemeye "savaş suçu" işlemekten suç duyurusunda bulundu. Srebrenitsa kentinde BM bünyesinde görev yapan Hollanda askerlerinin tercümanlığını yapan, olayda annesini, babasını ve kardeşini kaybeden Hasan Nuhanviç ile kampta tamirci olarak görev yapan Rizo Mustafiç, Hollandalı askerlerin komutanı Thom Karremans ile yardımcıları Robert Franken ve iBerend Oosterveen hakkında şikayet dilekçesi hazırladı.

Nuhanviç, Srebrenitsa soykırımıyla ilgili olarak Hollanda devleti adına 7 yıldır defalarca yargı süreci başlattıklarını belirtti, ancak şu ana kadar sonuç alamayınca ilk kez Hollandalı askerlerin komutanları hakkında işlem başlatıldığını söyledi.

ERDOĞAN DA GİDECEK

Bu arada Srebrenitsa Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Durakoviç, savaştan önce kentte 36 bin 666 kişinin yaşadığını, şu an ise 4 bin Boşnak, 6 bin Sırbın yaşadığını ifade etti ve Boşnak nüfusun önemli kısmını, erkeklerin katledilmesinden dolayı kadınların oluşturduğunu söyledi. Katliamda can verenler, 11 Temmuz'daki 15'inci yıldönümünde anılacak. Törenlere Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ'ın devlet başkanları ile Fransa ve Malezya'nın Dışişleri Bakanları da katılacak.

Her şey savaş bitti derken başladı

Bosna'da "savaş bitti" denilen bir dönemde bölgede Hollandalı BM Barış Gücü askerlerinin de bulunmasına rağmen, 1995 yılı temmuzunda Srebrenitsa'da büyük bir insanlık ayıbı yaşandı. BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa'daki Boşnak erkek ve 14 yaş üstü çocuklar, Hollandalı birliklerin elinden alınarak otobüslere ve kamyonlara doldurulup ormanlık alanlarda, kapatıldıkları fabrikalarda katledildi. Katledilen 8 bin 372 Boşnak'tan 2 bininin cesedi ise hala bulunamadı.

AA

Etiketler :