Hollanda'nın rakibi İspanya 1-0

Hollanda'nın rakibi İspanya 1-0

Yarı final maçında İspanya, Almanya'yı 1-0 mağlup etti ve tarihinde ilk kez Dünya Kupası'nda finale yükseldi.

2010 Dünya Kupası'nda finalin adı Hollanda-İspanya oldu. Tüm dünyanın nefeslerini tutarak izlediği yarı final maçında İspanya, Almanya'yı 1-0 mağlup etti ve adını tarihinde ilk kez finale yazdırdı. Durban kentindeki 69 bin seyirci kapasiteli Moses Mabhida Stadyumu'nda oynanan ve ilk yarısı golsüz eşitlikle sona eren mücadelede İspanya'yı finale taşıyan gol 73. dakikada kaptan Carles Puyol'dan geldi.

 

Yakaladığı altın jenerasyonuyla önce EURO 2008'de kupaya uzanan İspanya, 2010 Dünya Kupası'nda da adını finale yazdırmayı bildi. İspanya, Uruguay'ı 3-2 mağlup ederek finale yükselen Hollanda ile 11 Temmuz Pazar günü saat 21:30'da Soccer City Stadı'nda kupaya uzanmak için kozlarını paylaşacak.

PUYOL'DAN MERMİ GİBİ BİR KAFA...
İspanya'nın aradığı gol kaptan Carles Puyol'dan geldi. 73. dakikada İspanya'nın kazandığı sol kanattan kazandığı kornerde topun başına Xavi geldi. Xavi'nin penaltı noktasına doğru yaptığı ortaya gerilerden süratle gelen Puyol, müthiş yükseldi ve çok sert bir kafa vuruşu yaptı. Maçın başarılı isimlerinden Neuer'in müdahalesine rağmen top ağlarla buluştu. Puyol'un maçın ilk yarısında bir kafa şutu da üstten auta çıkmıştı. 0-1.

İLK YARIDA GOL YOK, MÜCADELE VAR...
İki takım için de EURO 2008'in finali niteliği taşıyan dev maçın ilk yarısında gol sesi çıkmadı. Maça daha arzulu başlayan İspanya, ilk dakikalarda rakip yarı alanda fazla adamla gözükse de gol noktalarında etkisiz kaldı. Müthiş pas trafiğini Almanya karşısında yapmayı yine başaran İspanya, son paslarda ise arzuladığı başarıyı yakalayamadı. Gol krallığı mücadelesi veren David Villa da güçlü Alman defansı arasında pozisyon bulmakta çok zorlandı. Sarı-kırmızılılar Dünya Kupası'nda oynadığı diğer maçlarda olduğu gibi yine ilk yarıda gol yemedi.

İlk dakikalardaki İspanya baskısını atlatan Almanya ise 20. dakikadan itibaren oyunu dengelemeye başladı. Rakibinin oyunun bozan Almanya, Mesut, Klose ve Podolski ile rakip kale önünde etkili olmaya çalıştı. İki takımın da girişimleri ilk 45 dakikada skor tabelasını değiştirmedi.

TORRES YEDEK...
Dünya Kupası öncesinde sakatlığı nedeniyle nasıl bir performans sergileyeceği merakla beklenen İspanyol golcü Fernando Torres, Almanya karşısında maça yedekler arasında başladı. Torres'in yedek başladığı mücadelede, teknik direktör Vicent Del Bosque, orta sahayı daha kalabalık tuttu. Maç öncesinde Torres'i oynatacağını söyleyen Del Bosque, Torres'i sahaya sürmeyerek rakibini şaşırtmaya çalıştı.

VILLA VE PUYOL...
İspanya, Almanya karşısında ilk yarıda baskılı gözüken taraftı. İspanyolların gole en çok yaklaştıkları pozisyonlarda ise gol krallığına koşan David Villa ve Puyol'un imzaları vardı. Maçın da ilk tehlikleli pozisyonu olan atakta, 6. dakikada Pedro'nun akıl dolu pasına David Villa hareketlendi, kaleci Neuer ile karşı karşıya kalan Villa, zor pozisyonda vuruşunu yaptı, kalesini zamanında terkeden ve Villa'nın açısını kapatan Neuer mutlak bir golü önledi.

İspanya'nın ilk yarıda gole yaklaştığı bir başka pozisyon ise 14. dakikada gelişti. Sağ kanattan Iniesta'nın penaltı noktası üzerine kestiği sert ortaya, gerilerden gelen Puyol uçarak kafayı vurdu. Puyol'un yakın mesafeden yaptığı bu kafa vuruşu çok az farkla üstten auta çıktı.

Savunma güvenliğini ön planda tutan Almanya'nın maçtaki ilk tehlikeli pozisyonu ise 32. dakikada geldi. Organize gelişen Almanya atağında, Piotr Trochowski kaleye uzak bir noktada olmasına rağmen, önünün açık olduğunu görünce çok sert bir şut çıkardı. Trochowski'nin bu sert şutu, az farkla yandan auta çıktı.

MESUT PENALTI BEKLEDİ...
İlk yarının en çok tartışılacak pozisyonu ise 45. dakikada yaşandı. Hızlı gelişen Almanya atağında, Klose'nin derin pasıyla Mesut Özil, İspanya ceza sahasına kaldı. Şutunu çekeceği sırada Sergio Ramos'un müdahalesiyle Mesut kendini yerde buldu. Mesut ve Alman oyuncular penaltı kararı bekleyerek Macar hakem Viktor Kassai'ye baktı ancak hakemin kararı devam oldu. 

İLK 11'LER!..

 

ALMANYA: 1-Manuel Neuer; 16-Philipp Lahm, 3-Arne Friedrich, 17-Per Mertesacker, 20-Jerome Boateng, 15-Piotr Trochowski, 6-Sami Khedira, 7-Bastian Schweinsteiger, 10-Lukas Podolski, 8-Mesut Ozil, 11-Miroslav Klose.

İSPANYA: 1-Iker Casillas; 15-Sergio Ramos, 3-Gerard Pique, 5-Carles Puyol, 11-Joan Capdevila; 14-Xabi Alonso, 8-Xavi, 6-Andres Iniesta, 16-Sergio Busquets; 18-Pedro, 7-David Villa.

Referee: Viktor Kassai (Macaristan)
 

reuters

Etiketler :