HSYK'da kozmik kararname tamam

HSYK'da kozmik kararname tamam

3 subayı serbest bırakan hakimin özel yetkisi alındı... HSYK, özel yetkili mahkemelerde görev yapan hakimlere ilişkin kapsamlı değişikliklerin de yer aldığı yetki kararnamesini yayımladı.

Kararnameye göre Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır’daki özel yetkili ağır ceza mahkemelerine yeni atamalar yapıldı. HSYK, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla tutuklanması istenen 3 subayı bırakan hakimin özel yetkilerini kaldırarak düz hakim olarak atadı.

HSYK’nın 1. bölge adli yargı hakimlerinin müstemir (sürekli-devamlı) yetkilerinin belirlenmesine ilişkin kararına göre, Bakanlık listesinden HSYK yedek üyeliğine seçilen Hayrettin Türe, asliye cezadan 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na yükseltildi.

Arınç’a suikast soruşturmasında savcılığın tutuklanmalaranı talep ettiği Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda görevli 3 subayı “suçu işledikleri konusunda kuvvetli şüphenin varlığını gösteren olgu ve tutuklama nedeni bulunmadığı” serbest bırakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Erol Tatar ise tenzili rütbeye uğradı. Tatar’ın özel yetkileri kaldırılarak Asliye Ceza Mahkemesi hakimi yapıldı. Tatar aynı zamanda savcılığın soruşturmaya ilişkin yayınların yasaklanması talebini, basının demokratik hayatta oynadığı role işaret ederek reddetmişti. HSYK, 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin diğer üyesi Musa Yeşil’in de özel yetkilerini kaldırdı ve 21. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi olarak görevlendirdi. İki hakimden boşalan yerlere Gürcan Acar ve Muhammet Alabaş atanırken, özel yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğine de Dündar Örsdemir getirildi.

Mahkemelerde HSYK depremi

HSYK’nın özel yetkili ağır ceza mahkemelerine ilişkin dikkat çeken diğer kararları şöyle oldu:

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Bekir Soytürk özel yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne, hakim Ahmet Aydın özel yetkili Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesine, Hakan Dede ise özel yetkili Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesine başkan olarak atandı. Özel yetkili İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri Cengiz Çoban İzmir 3. Asliye Ceza Mahkemesi, Süleyman Mutlu İzmir 3. Çocuk Mahkemesi hakimliğine atanırken, İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliklerine Mustafa Kayın ve Cemil Uzun getirildi. Adana’da özel yetkili 7. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Aysel Helvacı ticaret mahkemesine atandı. Adana özel yetkili mahkemelerine de Doğan Şahin, İbrahim Öneker, Pınar Poyrazoğlu, Cuma Afşar ve Ramazan Artun atandı. Bir süre önce özel yetkili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyeliğinden Eskişehir’e atanan hakim Oktay Kuban ise Çocuk Mahkemesi’nde görevlendirildi (Vatan)

Etiketler :