HSYK'da neler oluyor?

HSYK'da neler oluyor?

HSYK yapısını da değiştiren "anayasa değişikliği" referanduma giderken, hâkim ve savcıyı kapsayan yaz kararnamesinde ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Dün, bin 274 hakim ve savcının ataması yapılırken unvanlılarla ilgili görüşmeler devam ediyor. Bu arada, HSYK'da ikinci bir korsan kararname krizinin kapıda olduğu belirtiliyor. HSYK'nın yüksek yargıdan gelen üyeleri son dakika teklifiyle Ergenekon, Balyoz,faili meçhul cinayetler ve kozmik oda gibi davalara bakan mahkemelere 50 kişilik nokta atama yapmayı planlıyor. Kurul üyelerinin, listeyi son anda gündeme getirecekleri ileri sürülüyor.

HSYK, 2010 yılı hakim ve savcı yaz atama kararnamesini görüşmek üzere dün yeniden toplandı. HSYK'nın üyeleri ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşarı Ahmet Kahraman'ın Hakim Evi'ne gelmesiyle toplantı başladı. Geçtiğimiz günlerde internete düşen iki ses kaydı, Kurul'da ikinci bir 'korsan kararname' krizi iddialarını güçlendirdi. Kurul'da kararname görüşmelerinde bugüne kadar herhangi bir problem yaşanmadı. Ancak iddialara göre HSYK'nın yüksek yargıdan gelen üyeleri son dakika teklifiyle Ergenekon, Balyoz, faili meçhul cinayetler ve kozmik oda gibi önemli davalara bakan özel yetkili mahkemelere 50 kişilik bir nokta atama yapmayı planlıyor. Kurul üyelerinin, 50 kişilik listeyi son anda gündeme getirecekleri ileri sürülüyor. Sıkıntıya yol açması beklenen teklifi ise geçen yıl korsan listeyle kararname görüşmelerini krize dönüştüren HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un yapacağı iddia ediliyor. İddiaya göre, teklifi destekleyen üyeler, kararnamenin imzalanması karşılığında kritik davalara bakan mahkemelere atama yapılmasını sağlamaya çalışacak. Nokta tayini için yetkilendirme kararnamesi de gerekiyor. Ertosun'un teklifini destekleyen üyeler, yetki kararnamesinin referandum sonrası oluşacak Kurul'a kalabileceğini düşünerek, 50 hakimi kapsayan yetki kararnamesinin getirilmesini istiyor.

HSYK'nın bin 600 hâkim ve savcıyı ilgilendiren 2010 yaz kararnamesi görüşmelerinde,Ergenekon davasına bakan bazı hâkim ve savcıları görevden alacağı iddia edilmişti. Kurul'un yüksek yargıdan gelen üyelerinin Ergenekon davasına bakan mahkemelere 'takviye hâkim-savcı atama' önerisinde bulunabilecekleri belirtiliyordu. Özel yetkili mahkemeleri de kapsayan önemli davalar ile normal davaların hakimlerinin değişmesi için sadece tayin kararnamesi yetmiyor. Hakim atamasında süreç şöyle işliyor: Hakimler yaz ve güz kararnameleriyle bir şehre tayin ediliyorlar. Daha sonra "yetki kararnamesi" çıkartılarak hangi mahkemede görevlendirilecekleri belirleniyor. HSYK'nın gündeminde şu anda bir yetki kararnamesi bulunmuyor. Kurul'un yüksek yargıdan seçilen üyeleri, normal prosedürden gidilirse yetki kararnamesinin referandum sonrasına sarkacağını yani yeni HSYK'ya kalacağını biliyor. Bu nedenle bu üyeler,anayasa değişikliğiöncesi, normal prosedürün dışına çıkarak, istedikleri 50 hakimin nokta tayinle belli mahkemelere atanması için yetki kararnamesi de çıkarmaya çalışacağı yargı kulislerinde konuşuluyor. HSYK üyelerinin, nokta tayiniyle hakim ataması yapmayı planladığı yerler arasında, Ergenekon, Balyoz, faili meçhuller, kozmik oda davalarına bakan Ankara
, İstanbul, Diyarbakır, İzmir gibi CMK 250 yetkisi olan mahkemelerin bulunduğu belirtiliyor. İnternet sitelerine düşen ses kayıtlarında bir Yargıtay üyesi, adeta 50 kişilik nokta tayinini doğrulayan ifadeler kullanıyordu. Ses kaydında HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un kararname görüşmeleri sırasında olay çıkarma derdinde olduğu belirtiliyordu. Ses kaydında, Yargıtay 2. Ceza Dairesi Üyesi Ali Muhlis Karakaş, Kurul üyesi Ali Suat Ertosun'un giderayak Ergenekon davasına da bakan özel yetkili mahkemelerin hâkim ve savcılarını değiştirmeyi planladığını anlatıyor. Ertosun'a ait olduğu iddia edilen ikinci ses kaydında ise "Biz bazı davalara el attık, bazı davalardaki hâkim ve savcıları değiştirmek istemeye kalkıştık." ifadeleri yer alıyordu. Kurul üyesi Ertosun, bu yılki yaz kararnamesindeki gibi geçtiğimiz yıl Ergenekon soruşturmasını yürüten hâkim ve savcılar ile faili meçhul cinayetlerin davasına bakan hâkim ve savcıların değiştirilmesini isteyen teklif hazırlamıştı. Kamuoyunun tepkisi ve Adalet Bakanlığı'nın karşı çıkışıyla korsan kararname geri çekilmişti.


Unvansız bin 274 hâkim ve savcının ataması yapıldı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yaz kararnamesi görüşmelerinde unvansız bin 274 hâkim ve savcının atamasını tamamladı. HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, bugünden itibaren de 138 unvanlı hakim ve cumhuriyet savcısı ile 135 idari yargı hakimini kapsayan görüşmelere devam edileceğini söyledi. Unvanlılar dışındaki hâkim ve savcıların atamalarını yaptıklarını ifade eden Özbek, "Kararname bir bütün olarak çıkacak demiştiniz, neden kısmen çıktı?'' yönündeki soru üzerine şöyle konuştu: "Şimdi kararnamede asıl olan bütün olarak çıkması, ancak tamamlanan kısımların bulunduğumuz mevsim ve uzun süreden beri bekleniyor olması nedeniyle arkadaşlarımıza yönelik mağduriyete sebebiyet verilmemesi amacıyla tamamlanan kısımları yayınlamayı uygun gördük. '' Unvanlı hâkim ve başsavcıların atanması konusunda bir anlaşmazlığın olup olmadığı soruları üzerine Özbek, "Asıl olan anlaşmazlık olmamasıydı. Olmamasına da gayret ediyoruz.'' cevabını verdi.

 

Etiketler :