HSYK'nın hedefindeki 21 isim

HSYK'nın hedefindeki 21 isim

HSYK'da Ali Suat Ertosun ve Kadir Özbek'in başını çektiği seçilmiş üyeler tarafından görevden alınmak istenen hedefteki 21 isim belli oldu.

 

HSYK gündemine getirilen 84 kişilik "korsan kararnamemde kritik görevlerde bulunan isimlerin yerlerinin değiştirilmesi ve onların yerine başka isimlerin atanması istendi. Görevli 21 ismin ise görevlerinden alınması talep edildi. Bu isimlerin tamamı Ergenekon, KCK, Faili Meçhul Cinayetler, Kafes, Poyrazköy ve Amirallere Suikast soruşturmalarında görevli savcılar ile şüpheliler hakkında tutuklama kararı veren tahliye kararlarına şerh düşen hakimlerden oluştu.



İşte kritik davaların görüldüğü İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır'da görevli hedefteki 21 hakim ve savcı:

1-Turan Çolakkadı (İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili):Ergenekonsoruşturması kapsamında Cumhuriyet savcılarının bağlı olduğu isim. Daha önce de çeşitli nedenlerle HSYK tarafından görevden alınmak istenmişti.

2-Mehmet Ali Pekgüzel (İstanbul Özel Yetkili C. Savcısı): Dosyaya hâkimiyeti, sorduğu soruların sanıkları zor durumda bırakması, verdiği mütalaalar nedeniyle sanıklarda rahatsızlığa neden oldu.

3-Fikret Seçen (İstanbul özel yetkili Cumhuriyet savcısı): Ergenekon soruşturması kapsamında, Ergenekonla ilişkili hâkim ve savcılar ile ilgili dosyayı yürüttü.

4-Zekeriya Öz (İstanbul özel yetkili Cumhuriyet savcısı): 2005 yılından bu yana özel yetkili savcı olarak çalışıyor. Ümraniye'de 12 Haziran 2007 tarihinde jandarma telefonuna yapılan ihbar üzerine bir gecekonun çatısında bulunan 27 adet el bombasına ilişkin evrakın işbölümü gereği tesadüfen soruşturma kendisine verildi. Soruşturmada şüpheli yönlerin üzerine giderek Ergenekon operasyonlarının başlamasına neden oldu.

5-İdris Asan (İstanbul özel yetkili 9. ACM üyesi): Ergenekon operasyonlarında arama kararlarına imza attı. Bir çok Ergenekon sanığı hakkında tutuklama kararı verdi.

6-Ali Efendi Peksak (İstanbul özel yetkili 10. ACM üyesi): Balyoz soruşturmasında yapılan ilk operasyonda nöbetçi hakimdi. Sanıklar için ilk tutuklama kararını verdi.

7-Davut Bedir (İstanbul özel yetkili 10. ACM üyesi): Balyoz iddianamesi kapsamında 102 sanık hakkında yakalama kararı çıkartan heyette yer aldı.

8-Metin Özçelik (İstanbul özel yetkili 11. ACM üyesi): 102 sanığın yakalama kararının kaldırılmasına mu ha le fet etti.

9-Mehmet Karababa (İstanbul özel yetkili 12. ACM üyesi): Kafes, Poyrazköy ve Amirallere Suikast davalarında görev yapıyor. Hakim Oktay Kuban'ın tahliye ettiği 19 Balyoz sanığı hakkında itiraz üzerine yakalama kararı çıkaran heyette görev aldı.

10-Hasan Hüseyin Özese (İstanbul 13. ACM üyesi): Ergenekon davasında sanıkların duruşma salonunda şov yapmalarına izin vermedi. Ergenekon sanıklarının tahliye taleplerine karşı çıktı.

11-Rüstem Eryılmaz (İstanbul 14. ACM üyesi): İrticayla Mücade-le Eylem Planı'nın altında ıslak imzası bulunan AlbayDursun Çiçekhakkında ilk tutuklama kararını veren hakim oldu.

12-Resul Çakır (İstanbul 14. ACM üyesi): Dursun Çiçek'i tahliye eden heyette yer alıp tahliye kararına muhalefet şerhi düştü.

13-Mustafa Karatay (Erzurum 2. ACM Başkanı): Yargıtay 11. Ceza Dairesinin tüm basılarına rağmen İlhan Cihaner dosyasını Yargıtay'a göndermeyerek İstanbul 13. ACM ile birleştirme kararı veren hâkim.

14-İsmail Şahin (Erzurum 2. ACM üyesi): Erzincan'daki Ergenekon soruşturmasında Cihaner'in makamında ve evinde yapılan arama kararını veren ve sonrasında tutuklama kararını nöbetçi hâkim olarak verdi.

15-Tarık Gür (Erzurum Başsavcı Vekili): Erzincan'daki Ergenekon soruşturması ilk olarak ona bağlı başladı. Cihaner'in gözaltına alın-masının ardından HSYK tarafından görevden alındı.

16-Taner Aksakal (Erzurum Özel yetkili Başsavcı Vekili): Cihaner'in tutuklanmasının ardından HSYK tarafından bu göreve getirildi. Ancak HSYK'nın beklentisinin aksine Erzincan'daki Ergenekon soruşturmasının iddianamesini hazırlayıp davayı açtı. Saldıray Berk bu iddianamenin 1 numaralı sanığı oldu.

17-Osman Şanal (Erzurum Cumhuruyet Savcısı): HSYK'nın tepkisi ılhan Cihaner soruşturmasını yürütmesinden kaynaklanıyor. Cihaner'in makamındaki aramayı yaptı. HSYK tarafından görevden alınma yazısı eline geçmeden dosyayı İstanbul Başsavcılığına gönderdi.

18-Mehmet Yazıcı (Erzurum Cumhuriyet Savcısı): Özel yetkili savcı olarak mahkeme kararı üzerine, Cihaner in makamındaki aramaya Osman Şanal ile birlikte yaptı. HSYK'-nın tepkisin çekti.

19-Rasim Karakullukçu (Erzurum Cumhuriyet Savcısı): Özel yetkili savcı olarak mahkeme kararı üzerine ılhan Cihaner in evindeki aramayı yaptı. Ev araması sırasında Kadir Özbek sicilini ve ismini sordu. Bu yaşananlar polis kamerası tarafından kaydedildi.

20-Durdu Kavak (Diyarbakır cumhuriyet savcısı): Faili meçhullerin üzerine ısrarla gitmesi ve Cemal Temi-zöz soruşturmasının arkasını bırakmaması ile biliniyor. Habur dan gelerek teslim olan PKK'lıların sorgulanması işlemi için Habur sınır kapısına özel yetkili savcıları gönderen kişidir.

21-Sinan Kuş (Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı): Cihaner'in gözaltına alınması ve ev ile makamındaki aramalara Başsavcı olarak müdahale etmediği gerekçesiyle HSYK üyelerinin tepkisini çekti.

GERÇEKLER ÇARPITILIYOR

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nda Ali Suat Ertosun'un başını çektiği bir grup tarafından verilen korsan kararname nedeniyle Adalet Bakanlığı, unvanlı hakim ve savcıların atanmasına ilişkin kararnameyi geri çekti. Gelişmelerle ilgili olarak yazılı açıklama yapan Bakanlık, 67 hakim ve savcı ile unvanlılar taslağındaki 79 hakim savcının görüşülmesi sürerken HSYK üyelerince 84 kişinin isimlerinin görüşülmeyi bekleyen kararnameye eklenmek istendiği belirtildi. Ayrıca 140 kişilik bir listenin de durumları değerlendirilerek gerekirse görüşülmekte olan kararnameye eklenmek üzere teklif edildiği de aktarıldı. Başta İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır olmak üzere özel yetkili mahkemeler ve savcılıkların yapısının tamamen değiştirilmesine dönük önerilerde bulunulduğu vurgulanarak, önerinin görülmekte olan davalar ve yürüyen soruşturmalara doğrudan müdahale sonucunu doğuracağına dikkat çekildi.

İŞLEMİ BAKANLIK ÇEKEBİLİR

Bakanlığın kararının ardından bir açıklama da HSYK'dan geldi ve gündem konusu taslağı Bakanlığın geri çekme yetkisinin olmadığı öne sürüldü. Ancak Bakanlık kararnameyi geri çekme yetkisinin bulunduğunu bunun daDanıştaykararlarıyla sabit olduğunu belirtiyor. Bakanlık aleyhine açılan davada Danıştay 5. Daire'nin 2004/3046 K. Sayılı kararında Bakanlığın teklifinin "kesin nitelikte bir idari işlem' olduğu vurgulanıyor. Hukukçular, "kesin nitelikteki idari işlemler işlemi tesis eden makam tarafından yetki ve usulde paralellik ilkesi gereğince geri alınabilirler" görüşünü dile getiriyor.

NİYE ESKİLER ALINIYOR?

Bu arada HSYK Başkanvekili Özbek'in İstanbul'daki özel yetkili mahkemeler için yeni isimleri gündeme getir-melerini "Mahkeme Başkanları'nın talebini yerine getirdik" açıklamasına Adalet Bakanı Sadullah Ergin tepki gösterdi. "İş yükü fazla diye yeni hakim ihtiyacı varsa, mevcut hakim ve savcıların niye görevden alınmasını istiyorlar?" diye soran Ergin, İstanbul'daki özel yetkili mahkemelerin iş yükünün diğer illerin çok altında olduğunu belirtti.

İŞ YÜKÜ BAHANE

HSYK 24 Şubat 2009'da CMK 250 kapsamında görevli özel yetkili mahkemeler için yıl içinde bakılması gereken yeni gelen iş sayısını 350 olarak belirledi. 2007 yılında 20 hakimle 429 işe bakan İstanbul'daki özel yetkili mahkemelerin 2009'daki iş yükü 248'e inerken, hakim sayısı ise 22'ye çıktı. İstanbul'da Sulh Ceza Mahkemelerinin yılda bakması gereken dava sayısının HSYK tarafından 1000 olarak belirlendiği halde ortalama 3000 ile 5000 arasında davaya bakıyor.


BUGÜN GAZETE
 

Etiketler :