HSYK'nın İlhan Cihaner Planı

HSYK'nın İlhan Cihaner Planı

Yargı kulislerinde bazı HSYK üyelerinin, Ergenekon tutuklusu Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile ilgili yoğun mesai içinde olduğu konuşuluyor.

Yargı kulislerinde konuşulan iddiaya göre bazı HSYK üyeleri, tutuklu Erzincan Başsavcısı Cihaner’i Yargıtay üyesi yapmak için listeye koydu. Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya itiraz edince listeden çıkarıldı

Yargı kulislerinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) bazı üyelerinin, Ergenekon sanıkları arasında yer alan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile ilgili yoğun mesai içinde olduğu konuşuluyor. HSYK üyesi Ali Suat Ertosun’un Ergenekon soruşturması kapsamında 4 Haziran 2009’da HSYK Başkanlığı’na yapılan başvuruda soruşturma ile ilgili 10 başlık altında kanun yararına bozma talebine benzer bir çalışmanın İlhan Cihaner için de gündeme getirileceği ifade ediliyor. Yargı kulislerinde konuşulanlara göre, bazı HSYK üyeleri geçtiğimiz günlerde açıklanan mazeret kararnamesi sırasında Cihaner’i, Yargıtay Savcısı olması için ismini 20 kişilik listeye ekledi. Ancak, bu talep Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından reddedilince Cihaner’in ismi listeden çıkarıldı. Bu nedenle ataması yapılan Yargıtay Cumhuriyet savcısı sayısı 19’da kaldı.

BAKANLIĞI BY-PASS EDELİM

Kulislerde dile getirilen bir başka iddia ise İlhan Cihaner’in tutukluluğunun kaldırılması için, ‘kanun yararına bozma’ talebinde bulunulması. Cihaner’in avukatlarının Erzurum ve Diyarbakır mahkemelerine yaptıkları tutukluluğa itiraz talepleri her defasında reddedildi. İddiaya göre, Özel Yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcıvekili Taner Aksakal’ın, HSYK’nın daha önce 4 özel yetkili savcı için aldığı kararın gerekçesini gözönüne almayarak Cihaner ile ilgili iddianameyi mahkemeye sunması Yargıtay’a taşınacak.

İddianamenin Cihaner ile ilgili kısmı ve tutukluluk halinin kaldırılması için kanun yararına bozma talebinde bulunulacak. Bu konuda Adalet Bakanlığı’nın devreye girmeyeceğini düşünen bazı HSYK üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı üzerinden itiraz edecek. CMK 310’nuncu maddesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının kanun yararına başvurma hakkı bulunuyor.

CHP’li Ersin’i eleştirdi avukatlıktan çekildi

CHP Milletvekili Ahmet Ersin’in Gizli Tanık Munzur’la görüşmesini eleştirip “Siyaset yapacaksa gitsin Ankara’da yapsın” diyen Başsavcı İlhan Cihaner’in avukatı Hamit Sekman, dün dilekçe vererek davadan çekildi. Mahkemeye herhangi bir gerekçe bildirmediğini belirten Avukat Sekman, ancak son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle davadan çekilmek istediğini söyledi. Sekman’a CHP’li Ersin’le ilgili sözlerinden dolayı baskı gelip gelmediği merak konusu oldu.

Kaynak: Star

Etiketler :