HSYK'nın Savcı Öz'ü bitirme planı

HSYK'nın Savcı Öz'ü bitirme planı

HSYK, yaz başı yerini değiştiremediği Savcı Öz için bu kez de yeni bir plan hazırladı. İşte o ilginç plan;

Vakit gazetesi, HSYK’nın Ergenekon savcı ve hâkimleri ile ilgili planları ile ilgili iddialarını sürdürüyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in kararlı tutumu sayesinde Yaz Kararnamesinde Ergenekon davasını sabote etmeyi başaramayan HSYK'nın yeni hedefini sayfalarına taşıdı.

Yüksek yargı, yine atama krizine kilitlendi. HSYK’nın Ergenekon savcılarını görevden alma ısrarı sebebiyle, güz atamaları da yapılamıyor. Her yıl Kasım ayı sonunda çıkan güz kararnamesi HSYK üyelerinin Ergenekon hâkim ve savcılarının görev yerini değiştirmek istemesi yüzünden bir ayı aşkın bir süredir çıkartılamıyor.

Adalet Bakanlığı’nın yargı personelinin görev yeri ve durumu ile ilgili hazırladığı taslağı kabul etmeyen HSYK üyeleri yine alternatif taslak peşinde.
Ali Suat Ertosun’un da içinde bulunduğu ileri sürülen üyelerin yaz kararnamesinde görevden alamadığı Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ü, güz kararnamesi ile terfi ettirerek başka bir ile başsavcı olarak göndermek istediği iddia edildi.

HAKİMLER DE HARCANMAK İSTENİYOR

Yargı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Kasım ayı sonunda yapılan HSYK toplantısında aralarında Ali Suat Ertosun’un da bulunduğu bir kısım üyenin Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in onaylaması için bir liste hazırladığı, listede Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Mehmet Ali Pekgüzel, davanın hâkimi Hasan Hüseyin Özese ve Sedat Sami Haşıloğlu’nun görev yerlerinde ve konumlarında değişiklik yapılmasının istendiği iddia edildi.

Kasım ayı sonunda yapılan toplantıda Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman onayına sunulan listede Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Hakimi Hasan Hüseyin Özese ve Sedat Sami Haşıloğlu ile ilgili şikayetler olduğu, bu üyelerin tarafsızlıklarını kaybettikleri iddiasıyla görev yerlerinde değişiklik istendiği ifade edildi.

HSYK üyelerinin Ergenekon hâkimlerinin görev yerlerindeki değişiklik ısrarının ardında, Ergenekon sanıklarının olduğu ortaya çıktı. Kurul üyelerinin, Ergenekon sanığı İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in başını çektiği grubun ‘reddi hakim’ taleplerini gerekçe göstererek Özese ve Haşıloğlu’nun 13. Ağır Ceza’dan alınarak yerlerine başka hakimlerin atanmasını istediği belirtildi.

HSYK üyelerinin yaz kararnamesi toplantılarında görevden almak için uğraştığı Ergenekon savcıları ile ilgili yeni bir yöntemi denediği, savcı Zekeriya Öz’ün terfi ettirilerek başka bir ile başsavcı olarak atanmasının amaçlandığı kaydedildi. HSYK’nın bazı üyelerinin, savcı Fikret Seçen ve Mehmet Ali Pekgüzel’in ise görev yerlerinin değiştirilmesini talep ettikleri belirtildi.

ERTOSUN İDDİALARI REDDETTİ

Konuyla ilgili gazetemize konuşan suçlamaların odağındaki isim, HSYK üyesi Ali Suat Ertosun ise bu yönde bir bilgisinin olmadığını söylerken, iddiaların gerçekliği bulunmadığını belirtti.

BAKAN ERGİN ÇÖZÜM ARIYOR

HSYK’daki bazı üyelerin 2009 Aralık ayında yapılan ilk toplantıda niyetlerini açıklamaları üzerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman’ın, toplantıyı terk ettiği öğrenildi.

HSYK Başkan Vekili ve Yargıtay Üyesi Kadir Özbek’in yaptığı ısrarlı toplantı çağrılarının hiçbirine cevap vermeyen bakanlığın çözüm yolu aradığı kaydedildi.

Kuruldaki bazı üyelerin yalnızca Ergenekon davasına bakan savcı ve hâkimleri değil aynı zamanda, faili meçhul dosyaları ve Albay Cemal Temizöz soruşturmasını yürüten savcıların da görevden alınmasını, yerlerine kendi belirledikleri üyelerin atanmasını istedikleri belirtildi.

KORSAN KARARNAME

Temmuz ayında HSYK üyeleri, korsan bir kararname hazırlamış, Ergenekon sanıklarıyla yakın dostluk kurduğu ortaya çıkan Ali Suat Ertosun’un da içinde bulunduğu ileri sürülen bir kısım üye, Ergenekon davasına bakan savcı ve hâkimleri görevden aldırmaya çalışmıştı.

Adalet Bakanlığı ile ciddi gerilime neden olan durum, ara formüllerle çözülmüş, Ergenekon savcılarının görevden alınmaması karşılığında HSYK üyeleri Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Kasım İlimoğlu’nun Ergenekon soruşturmasına dâhil edilmesini istemişti. Ergenekon soruşturmasına atanan savcılardan Kasım İlimoğlu’nun aynı soruşturmaya bakan diğer meslektaşlarını HSYK’ya şikâyet ettiği ortaya çıkmıştı.
 

Etiketler :