Hükümet kuramama rekoru kırdılar

Hükümet kuramama rekoru kırdılar

Avrupa'yı insanlık tarihinde ilk defa barışçıl yollarla birleştiren Avrupa Birliği'nin merkezinin bulunduğu Belçika, dünya "hükümet kuramama rekoru" kırdı. Birleşik Avrupa'nın sembolü Belçika, 249 gün süreyle hükümeti kuramadığı için bölünme senaryolarını

Belçikalılar siyasilerinin hükümet kuramamada gösterdikleri olağanüstü beceriksizliği birbirinden ilginç usullerle protesto ediyor. Hükümetsiz Belçika, ülkedeki diplomatların diline de düştü. ABD'nin Belçika Büyükelçisi William Kennard, bütün dünyanın Ortadoğu'da hükümetlerin bir an evvel istifa etmesi için gösteriler yapan halklara odaklanmışken, Belçikalıların sokaklara çıkarak "artık bir hükümet istiyoruz" demelerinin "eğlenceli" olduğunu söyledi.

Belçika dün itibarıyla Irak'ın 249 gün rekorunu egale ederken, bugün itibarıyla yeni rekorun sahibi oldu. 13 Haziran'da yapılan seçimlerde Flaman bölgesinin bağımsızlığını savunan Yeni Flaman İttifakı seçimlerden ilk defa zaferle çıkmış ancak hemen ardından yapılan koalisyon müzakereleri hiçbir netice üretmemişti. Nüfusun yüzde 58'ini oluşturan ve daha zengin olan Flaman bölgesi, nüfusun yüzde 31'ini teşkil eden Valonlara merkezi hükümetten daha az para aktarılması, federal ülkeyi oluşturan bölgelere daha fazla özerklik verilmesini talep ediyor. Fransızca konuşan Valon partiler ise teklif edilen reformların ülkenin bölünmesi ile neticeleneceğini düşünüyor.

basın manşetten kutladı

Ülkeleri hükümet kuramama rekoru kıran Belçikalılar yoğun katılımlı gösterilerden cinsel boykota kadar birçok ilginç protesto yöntemi kullanırken, dünkü gazeteler de manşetlerinden ülkelerinin yeni rekorunu kutluyordu. Üniter devlet yapısından tedricen federal sisteme geçen Belçika, siyasî krizlere alışkın bir ülke. 2007 yılında 194 günde hükümetin kurulabildiği ülkede bu süre 1988 seçimlerinin ardından 148 gün, 1979 seçimlerinin ardından 107 gün ve 1992 seçimlerinde 102 gün olmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :