Hükümetin ‘Kırmızı Kitap’ sürprizi

Hükümetin ‘Kırmızı Kitap’ sürprizi

“Kırmızı Kitap" olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin yenilenmesi için düğmeye basıldı.

Seçkin ERGÜN'ün haberi

Dün MGK'ya sunulan yeni belge iç ve dış tehdit tanımlarında değişiklik içeriyor.

Kamuoyunda “Kırmızı Kitap" olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi yenileniyor. İlgili tarafların görüşü alınarak Başbakanlık tarafından düzenlenen taslak dün İstanbul’da yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında üyelere dağıtıldı. Üyeler temsil ettikleri makamın görüşünü içeren önerilerini Ekim’de yapılacak toplantıya kadar Başbakanlık’a iletecek. Bu önerileri değerlendiren Başbakanlık, taslağı Erdoğan’ın onayının ardından Ekim toplantısına yetiştirecek. Belgenin, o toplantıda yeni komuta kademesinin de bulunacağı üyeler tarafından onaylanması bekleniyor. Belge MGK tavsiyesi olarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Kabine’nin onayının ardından da belge bu yıl içinde yürürlüğe girecek.

‘İRTİCA’ İÇ TEHDİT DEĞİL

Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde en kapsamlı değişiklik ise iç tehditte yapılıyor. Buna göre hiçbir hukuki metinde tanımı olmayan “irtica" iç tehdit olmaktan çıkarılıyor. Bunun yerine “Dini istismar eden örgütler" tanımı geliyor. Dini kullanarak yıkıcı faaliyette bulunan örgütler ‘iç tehdit’ olarak gösteriliyor. Bölücülük ve bu kapsamda terör örgütü PKK ise “öncelikli tehdit" sıralamasındaki yerini koruyor.

FİŞLEME YAPILMAYACAK

Yeni MGSB’de Anayasa ve yasalarda suç olarak tanımlanmayan hiçbir eylemin tehdit olarak görülemeyeceği ifade ediliyor. Bu sayede belge dayanak gösterilerek kurumların veya kişilerin izlenmesi, vatandaşların fişlenmesi de tarih olacak. Anayasa ve yasalarla görevlendirilen kurumlar dışında istihbari faaliyet yapılması engellenecek.

KOMŞULAR TEHDİT OLMAKTAN ÇIKIYOR

Edinilen bilgiye göre MGSB’de hiçbir sınır komşumuz ülke dış tehdit olarak sayılmayacak. Bu kapsamda önceki belgede nükleer çalışmaları nedeniyle tehdit olarak kabul edilen İran da tehdit olmaktan çıkarılacak. Mavi Marmara baskını sonrasında İsrail ile yaşanan geriliminde belgeye yansıması bekleniyor. Uluslararası terörizm ile nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlar ve sınır aşan organize suçların yine dış tehditler olarak sıralandığı ifade ediliyor.

BELGEYE SİVİLLER DAMGASINI VURDU

Son olarak 2005’de güncellenen belgede yapılacak değişikliğe bu sefer sivil irade damgasını vurdu. Belge taslağı önceki yılların aksine MGK Genel Sekreterliği’nden değil Başbakanlık’ta hazırlandı. Belge yazılırken; Dışişleri, İçişleri, Genelkurmay ve MGK gibi ilgili yerlerden görüş alındı. Başbakanlık bürokratları, ABD, İngiltere, Rusya ve Fransa örneklerini da inceledi.

BUGÜN

Etiketler :