Hükümetten sürpriz baraj açıklaması

Hükümetten sürpriz baraj açıklaması

Tartışmalı yüzde 10 barajının düşürülmesine hükümetten yeşil ışık yakıldı...

CHP'nin seçim barajının yüzde 7'ye çekilmesiyle ilgili değişiklik önerisi tartışılırken hükümet kanadından sürpriz bir açıklama geldi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Türkiye'nin yüzde 10'luk seçim barajıyla orta ve uzun vadede yürümesi çok kolay değil, parlamento bunu ilk fırsatta değerlendirecektir'' dedi.

Ergin Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Türkiye Dostları Grubu'na Anayasa değişikliği paketi hakkında bilgi verdi, soruları yanıtladı.

Ergin, Anayasa Mahkemesinin ''şekil denetimi dışında yetkisi olmamasına rağmen sorunlu bir müdahalede bulunmasına rağmen Anayasa değişikliği paketinin refrom niteliğinin sürdüğünü'' söyledi.

Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği ''her üyenin bir oy kullanması'' değişikliğine değinen Ergin, ''Düşünün ki bir ilden 10 milletvekili seçilecek. 5 siyasi parti yarışıyor. Birinci çıkan parti bütün milletvekilliklerini alıyor. Bu çoğunlukçu bir anlayıştır oysa 21. yüzyılda demokrasiler çoğunlukçu anlayıştan çoğulcu anlayışa gidiyor. Hazırladığımız Anayasa paketinde biz, verdiğim il örneğinde olduğu gibi birinci partinin tüm milletvekilliklerini aldığı değil, her partinin aldığı oy oranında milletvekili çıkardığı bir yaklaşımı esas almıştık'' şeklinde konuştu.

HSYK ve Anayasa Mahkemesine üye seçiminde, gelişmiş demokrasilerdeki uygulamaların ortalamasını esas aldıklarını belirten Ergin, Almanya, Belçika ve Avusturya'da anayasa mahkemelerinin tüm üyelerinin parlamentolar tarafından seçilirken hazırladıkları pakette ''Avrupa'dan esinlenmiş ama çok daha mahcup bir modelde'' anayasa mahkemesinde 17 üyeden sadece 3'ünün TBMM tarafından doğrudan değil, Sayıştay ve baroların göstereceği adaylar arasından seçilmesine, yargıya siyasi etki gerekçesiyle karşı çıkıldığını aktardı.

YENİ PAKETLER GEREKLİ

Adalet Bakanı Ergin, Anayasa değişikliğinin neden sınırlı tutulduğunun sorulması üzerine ''Bu paketin eksiksiz olduğunu iddia etmiyoruz. Bunun sınırlı bir paket olduğunu en baştan söyledik. Olması gerekenden daha dar bir pakettir ama inşallah referandum sonuçlanıp kabul edildikten sonra yeni paketlerle bunu desteklememiz gerekiyor'' dedi.

Ergin, referandumun AK Parti oylamasına dönüşüp dönüşmeyeceğinin sorulması üzerine ise ''Türkiye'de seçmenin Anayasa değişikliğiyle siyasi partiyi ayırt ettiğini'' belirterek örnek olarak 2007 seçimlerinde yüzde 47 oy almalarına rağmen birkaç ay sonra gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı referandumunun yüzde 69'la kabul edilmesini gösterdi.

Sadullah Ergin, Avrupa ülkelerine göre hayli yüksek olan yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesini neden Anayasa paketine koymadıklarının sorulması üzerine de Türkiye'de seçim barajını Anayasayla değil seçim yasalarıyla düzenlendiğini hatırlattı.

Ergin, ''Türkiye'nin yüzde 10'luk seçim barajıyla orta ve uzun vadede yürümesi çok kolay değil, parlamento bunu ilk fırsatta değerlendirecektir'' dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :