Hükümetten taşeron işçilere müjde

Hükümetten taşeron işçilere müjde

Başbakanın taşeron işçilerle ilgili sorunların üzerinde hassasiyetle durduğuna söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 milyon taşeron işçisine kıdem tazminatı müjdesi verdi.

Kanal 7’de yayınlanan Başkent Kulisi’nde Mehmet Acet’in sorularını cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurlarla gelinen süreci değerlendirdi. Çelik, memura neden daha fazla zam yapamadıklarının gerekçesini anlattı.
 
"Memuru enflasyona ezdirmedik"
 
Mayıs ayında bütçenin belirlendiğini hatırlatan Çelik “olağanüstü bir durumla karşı karşıyayız” dedi. Toplu sözleşme yasası nedeniyle ağustosta yapılması gereken görüşmeyi mayıs ayında yaptıklarını söyleyen Çelik “Bütçe belirlenmiş. Türkiye’de enflasyon şu kadar memura zam şu kadar olacak demişiz. Memura 3+3 demişiz. Bunlar bütçede yer almış. Nerdeyse yarı dönem kullanılan bir bütçe var. Bundan sonraki toplu görüşmelerağustos ayında olacak, o zaman bunları daha yoğun tartışırız” dedi.
 
Teklif edilen zam oranının enflasyonun üzerinde olduğuna dikkat çeken Çelik, dünyadaki duruma dikkat çekti.
 
Geçen yıl yapılan zamları hatırlatan Çelik ,“Dünyada memurların maaşları donduruluyor ya da kamuda çalışan insan sayısı azaltılıyor. İspanya’da maaşlar yüzde 5 düşürüldü, Yunanistan’da emekli maaşları donduruldu. Her tarafta sıkıntı var. Onların yapılan yürüyüşler doğru. Ama biz memuru enflasyona ezdirmiyoruz.” dedi.
 
Çelik, “10 yıl içerisinde yüzde 135’lik bir enflasyon gerçekleşti, toplam kümülatif olarak. Biz ortalama yüzde 228 zam yapmışız memura. En az alan ile en yüksek maaş alan memur arasındakimesafeyi daraltmışız. Enflasyon yüksek çıkarsa hemen ilave ediyoruz. 2011 yılında enflasyon yüzde 2.7 daha fazla çıktı. 1 Ocak'ta 2.7’yi emeklilerin memurların maaşlarına yansıttık. Yüzde 2.7'lik enflasyon farkını verdik. Yüzde 7.6’yı da 3,5 +4,5 olarak verdik. Toplam yüzde 10.5'luk zam yaparak biz enflasyonu memura ezdirmedik” dedi.
 
Bakan Çelik, geçtiğimiz hafta sokağa dökülen memurlar için “daha fazla isteyebilirler, anlayışla karışlarız” dedi ve uyardı: “Enflasyonun çok çok üzerinde bir zam yaptık. Türkiye’de güçlü bir iktidar var diye har vurup harman savurmaya gerek yok “
 
"4+4+4 işsizliği azaltacak"
 
İşsizliğin ilk kez tek haneye indiğini hatırlatan Çelik, her 4 işsizin 2’sinin mesleksiz olduğuna dikkat çekti. Bakan Çelik, eğitimi 12 yıla çıkaran yeni düzenleme ile ilgili de önemli tespitlerde bulundu. "4+4+4’ün bir eğitim bir de çalışma boyutu var" diyen Bakan Çelik, yeni eğitimsisteminin meslek edindirme sorununu ortadan kaldıracağını söyledi.
 
Çelik “ilk dört yılın sonunda yönlendirme dediğimiz çocukların kabiliyetine göre mesleğe yönlendirecek. 18 yaşına geldiğinde meslek sahibi olan, çeşitli alanlarda bir şey yapabilecek gençler olacak.” dedi.
 
"Başbakanın taşeron işçi hassasiyeti"
 
Çelik, taşeron işçilerin sorunlarına da değindi. Tıpkı memurlar gibi işçiler için de bir sendika yasasının hazırlanacağını müjdeleyen Bakan Çelik, yasanın haziran içinde çıkacağını söyledi. Başbakanın taşeron işçilerle ilgili sorunların üzerinde hassasiyetle durduğuna söyleyen Çelik, 1 milyon taşeron işçisine kıdem tazminatı müjdesi verdi.
 
Kıdem tazminatı fona dönüştürmek hükümetin programında olduğunu söyleyen Çelik, işçiler için hazırlanan taslağı anlattı. Çelik, “Başbakan bu konunun üzerinde hassasiyetle duruyor. Bizde taşeron dernekleri ile oturduk, soruların konuştuk. Taslağa çevirdik. Bir yıl çalışıp kıdem tazminatı hak eden işçilerin sayısı sadece yüzde 10! Kıdem tazminatı fona dönüştürmek hükümetin programında var. Her ay bireysel hesaplara para yatacak. Bu fonla beraber taşeron işçilerin sorunların asgari düzeye çekeceğiz.” dedi.
 
Taşeron işçilerin yıllık izinler ve çalışma saatlerle ilgili sorunları çözeceklerini söyleyen Çalışma Bakanı Çelik, düzenlenecek yasa ile birlikte alt işveren ile asıl işverenin kesin çizgilerle ayıracaklarını belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.