''Humeyni'yi Mossad'a öldürteceklerdi''

''Humeyni'yi Mossad'a öldürteceklerdi''

İsrail istihbaratı Mossad'ın eski ajanı Alpher: İran devrimi öncesi son başbakan Şahpur Bahtiyar Mossad'dan Humeyni'nin öldürülmesini talep etti. Dönemin Mossad direktörü Hofi'den izin çıkmadı

İsrail istihbarat servisi Mossad'ın eski ajanlarından Yossi Alpher bu yıl piyasaya çıkan kitabında İran devrimi öncesi ülkenin son başbakanı Şahpur Bahtiyar'ın Mossad ajanlarına Ayetullah Humeyni'yi öldürtmek istediğini yazdı. Alpher'in, "İsrail'in Ortadoğu'da Müttefik Arayışı isimli kitabındaki iddiaya göre, Bahtiyar Ocak 1979'da bir Mossad ajanı olan Eliezer Tzafrir'e o sırada Fransa'nın başkenti Paris'te yaşayan İran İslam Devrimi'nin önderi Humeyni'yi öldürmesini istiyor. İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Milli Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'ndeki bir konferansta da iddialarını dile getiren Alpher o dönem yaşananları şöyle anlatıyor: İsrail o sıralarda Şah Muhammed Rıza Pehlevi ile sürekli yakın ilişki içindeydi. Pehlevi İran'ın devrim öncesindeki son başbakan Şahpur Bahtiyar'a Humeyni'nin ortadan kaldırılması için telkinlerde bulundu. Bahtiyar, ajan Tzafriri'ye Tel Aviv'deki Mossad yetkililerine Humeyni'nin öldürülmesini istediklerini iletmesini söyledi... 

'ETİK ZEMİNİ YOK' 

Alpher, kitabında Mossad'ın direktörü Yitzhak Hofi'nin yaptığı toplantıda yaşananları da şöyle anlattı: Katılanların çoğunluğu İran tarafının bu talebini yerine getirmeye istekliydi. Ancak direktör Hofi, Humeyni'yi öldürmenin etik olmadığını söyleyerek suikasta izin vermedi. Ben de Mossad yöneticilerine Humeyni'nin kim olduğuna dair yeterli bilgiye sahip olmadığımızı söyledim. Ancak şimdi bu talebi yerine getirmemekten pişmanım." 

IRAK DA İDAMINI İSTEMİŞTİ 

Irak da, Şah Pevlevi'den Humeyni'yi İran'a idam edilmesi için geri getirilmesini teklif etmiş ancak Humeyni'nin Fransa'da sürgünde kalacağını söylenerek teklif reddedilmişti. 

3 ÜLKEDE SÜRGÜN HAYATI 

1979'daki İran Devrimi'nin lideri Ruhullah Ayetullah Humeyni, İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'ye karşıtlığı ve 1962-63'teki toprak reformu programı çerçevesinde bazı dinsel vakıfların mülklerine el konulmasına muhalefet ettiği için tutuklanmıştı. 4 Kasım 1964'te Türkiye'ye sürgün edilen Humeyni, kısa süre sonra Irak'a sürgün edilmişti. Humeyni, burada 14 yıl kaldıktan sonra Şah'ın baskısıyla Ekim 1978'de dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin, Irak'ı terk etmesini isteyince Fransa'ya yerleşti. Humeyni'nin burada yaydığı mesajları İran'da büyük kitlesel eylemlere dönüşmüş ve Şah Pehlevi 16 Ocak 1979'da İran'ı terk etmek zorunda kalmıştı. Humeyni 1 Şubat 1979'da İran'a döndü ve halk tarafından görkemli bir şekilde karşılanmıştı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.