Hurda Araç İndirimi Yakında

Hurda Araç İndirimi Yakında

Devlet, 20 yaş üzerindeki 2 milyon aracı ilgilendiren önemli bir düzenlemeye gidiyor.

Devlet, 20 yaş üzerindeki 2 milyon aracı ilgilendiren önemli bir düzenlemeye gidiyor. İhracat ve iç pazarda satışların düşmesinin ardından harekete geçen Maliye, hurda araç indirimi için çalışma başlattı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın hurda araç üzerinde çalıştıklarına yönelik açıklamasının detayları belli oldu. Gelecek hafta Başbakanlık'a gönderilecek düzenlemeye göre, 20 yaşın üzerindeki araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) silinecek. Aracın değerinin vergi borcunu karşılayıp karşılamayacağına bakılmayacak. Örneğin 2 bin YTL değerindeki bir aracın 4 bin yeni lira borcu olması halinde Maliye alacaklı olduğu kısma bakmadan MTV borcunu silecek. Vergi borcuna karşılık il özel idarelerinde toplanacak araçlar imha edilecek. Trafiğe kayıtlı yaklaşık 13 milyon araç bulunuyor.

Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nün son şeklini verdiği çalışmanın yürürlüğe girmesi için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın onayı gerekiyor. Onayından sonra hazırlanan taslak çalışma Başbakanlığa sevk edilecek. Unakıtan'ın veto etmesi halinde ise düzenleme yürürlüğe giremeyecek. Taslağın ikinci aşamasında ise vergi borcu olan ancak hurdaya atılma veya kaybolma gibi durumlar sebebiyle fiilen mevcut bulunmayan araç sahiplerinden ise MTV borcunun aslının dörtte biri tahsil edilecek. Geriye kalan kısmı faizleriyle birlikte silinecek. Trafiğe kayıtlı yaklaşık 13 milyon araç bulunuyor. Bunlar içerisinde 20 yaşın üzerindeki taşıt sayısı 2 milyonu geçiyor.

500 bin aracın vergisi ödenmiyor

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre dört yıldır yaklaşık 500 bin aracın vergi borcu ödenmiyor. Amerika'da başlayan küresel dalganın etkisiyle son iki ayda ihracatın yanı sıra Türkiye'de de satışlar bıçak gibi kesildi. Otomotiv pazarının beklenenden daha fazla daralması, firmaların ellerindeki stoku bayilerde bekleyen araçlarla birlikte 150 bin adede çıkardı. Sektör temsilcilerinin hükümetten talebi ise ÖTV ve KDV indirimi. Maliye'nin çalışmasının otomotiv piyasasını hareketlendirmesinin yanı sıra yıllardır vergi borcu sebebiyle sokaklarda bekleyen araçlardan kaynaklanan çevre kirliliğinin de önüne geçilmiş olacak. Birçok kişinin vergi borcunu ödemek için aracını satmak istediğine dikkat çeken yetkililer, "Ancak ekonomik ortamın da etkisiyle araçların elden çıkarılması mümkün görünmüyor. Bu durum yeni araç satışlarını da frenliyor. Yapacağımız düzenleme ile otomotiv sektörüne önemli bir canlılık kazandıracağız." diyor.

Vergi borcunun düşük olması halinde ise araç sahiplerinden bir an önce borçlarını tahsil etmeleri istenecek. Bu sayede Türkiye'deki eski araçların röntgeninin çıkarılmasının yanı sıra Maliye de geriye dönüşü imkansız olan borçlarından kurtulmuş olacak. Üzerinde vergi borcu olan ve her geçen gün artan birçok aracın kayıp veya fiilen hurda olduğuna dikkat çeken Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, tahsili imkansız alacaklardan da kurtulacaklarını dile getiriyor.

20 yaş ve üzerindeki araçlar hurdaya ayrılacak

Beş yıl önce hurda araçlara yönelik düzenleme yapan Maliye, 20 yaşın üzerindeki araçların hurdaya ayrılması ve yeni bir otomobil alınmasında 3,5 milyar YTL'lik ÖTV indirim desteği sağlamıştı. Bu düzenleme otomotiv sektörünün yanı sıra hurda araç piyasasını da yükseltti. 500-1000 YTL arasında alıcı bulan 20 yaş üstü araçların değeri 1,5-2 bin YTL'ye kadar çıktı. Hacı Murat olarak tabir edilen ve Kurtlar Vadisi Pusu ile Muro filminde ünlenen Murat 124'lerin fiyatı bin 500 liraya kadar yükselmişti. Sadece 2003 yılında 185 bin araç hurdaya çıktı. Yürürlüğe girecek yeni düzenlemenin Murat 124 sahiplerinin yüzünü yine güldürmesi bekleniyor. Murat 124 marka otomobillerin üretimine 1971 yılında başlandı. Motor gücü bin 200 cc olan taşıtın ağırlığı ise 900 kilogram. Bu araçlardan 1971, 1972, 1973, 1974, 1975 ve 1976 yıllarında yaklaşık 135 bin adet üretildi.

Kaynak:Haber Kaynağı