Hürriyet yazarı Yalçın Doğan'ın yazısı

Hürriyet yazarı Yalçın Doğan'ın yazısı

Hürriyet yazarının Deniz Feneri ve Şike operasyonu analizi: Tesadüf değil YENİ OPERASYONLAR YOLDA

Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Doğan, Türkiye futbol tarihinin en büyük şike operasyonu ve ardından başlayan Deniz Feneri soruşturmalarının tesadüf olmadığına iddia ederek, OECD'nin hazırladığı gri listeyi hatırlattı. Türkiye'nin de hazırlanan listelere girdiğine dikkat çeken Doğan, yeni operasyonların yapılması için düğmeye basılacağını öne sürdü.

İşte Doğan'ın 'Gri liste her yeri sarsıyor' başlıklı o yazısı

ÖNÜMÜZDEKİ günlerde yine bir düğmeye basılabilir ve yine hiç umulmadık bir yolsuzluk operasyonu patlayabilir. Bu laf her yerde dolaşıyor. Boşuna değil bu laflar, bu operasyonlar. Etiyopya, Bolivya, Suriye ve başka Afrika ülkeleri. Tatsız bir liste. O listeye 24 Haziran günü Türkiye de dahil ediliyor. OECD’nin gri listesi. 

NEDİR O GRİ LİSTE

1- Kara paranın aklanmasını önlemekte,

2- Terörün finansmanını önlemekte yeteri kadar başarılı olmayan ülkelerin yer aldığı liste.

OECD’de bu anlamda üç liste var. Biri beyaz liste, orada yer alan ülkeler açısından sorun yok. Onlar yolsuzlukla mücadelede iyi durumdalar. İkincisi kara liste. Bu listedeki ülkeler berbat. Onlarda her türlü numara dönüyor. En yukarıdan en aşağıya kadar, gırtlağına kadar yolsuzluğa geçit veren ülkeler. Kara listenin başında Kuzey Kore var. Gri liste ise, yolsuzlukla mücadele niyeti var, var ama yetersiz. Bu listedeki ülkeler ya mücadelede başarısız ya da yeteri kadar aktif değil. Bunun siyasi sonucu var: Gri listede yer alan bir ülkenin uluslararası etkinliğine, saygınlığına gölge düşüyor.

PRATİK ÖNDE

OECD çerçevesinde Mali Eylem Görev Gücü adında bir gurup var. Yolsuzlukla mücadeleyi izleyen gurup. Bu gurup Türkiye’ye 20 Haziran 2011’e kadar süre veriyor. Gerekli yasal düzenlemeler için. Türkiye o düzenlemede geç kalıyor. Araya seçim girince, düzenleme iyice sarkıyor. O zaman? Gelsin şike operasyonu, gelsin Deniz Feneri operasyonu. Yasal düzelemeden önce işi pratikte çözme yöntemi. Bu operasyonları önümüzdeki dönemde yasal düzenlemenin izleyeceğini tahmin etmek güç değil. Başbakan Erdoğan bu operasyonlar sorulduğunda, “uluslararası vizyonumuza leke gelmesin” demesi “gri liste” rahatsızlığına dayanıyor. Onun için ne bu operasyonlar sürpriz, ne bundan sonra olacaklar. Ne de olsa, gri listenin şiddeti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.