Hürriyet Yazarı'ndan Skandal Yazı

Hürriyet Yazarı'ndan Skandal Yazı

Hürriyet Yazarı Özdemir İnce, yeni Anayasa'nın halkın katkısıyla hazırlanacağı düşüncesini, halka hakaretler yağdırarak eleştirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Özgürlükleri ve temel hakları teminat altına alan anlaşılabilir bir metin hayal ediyorum" açıklamasında bulunmuş ve yeni Anayasanın STK'lar, gençlik ve kadın kuruluşları, sendikalar, ekonomistler ve sosyal bilimcilerden oluşan toplumun geniş katmanları tarafından hazırlanacağını belirtmişti.

Erdoğan’ın halk katılımlı yeni anayasa fikrine Hürriyet Yazarı İnce’den kendince (!) bir yanıt geldi. Yazısında HALKIN bizzat anayasa yapacağı iddiası bir safsatadır, bir mugalatadır (demagojidir). Anayasa yazması ne kelime, halk dilekçe bile yazamaz, mektup bile yazamaz!” düşüncesine yer veren İnce, halka aleni hakaretler etti.

Halkın, “Eğer adama benzer bir halk ise adama benzer, halk dostu elitleri kendine temsilci seçeceği” iddiasına yer veren İnce yazısında, her ne demekse ‘AKP’nin özel halkı’nın hazırlayacağı bir Anayasa örneğine de yer verdi.

İnce örnek Anayasa'sında, bölgesinde ‘Örnek ülke’ olan Türkiye’de, kimsenin dile getirmeyi bırakın da aklından geçirmediği fikirleri de cümleleştirerek bilinç altındaki korkularını okuyucularına sergiledi.

Uygar ülkelerde halkın Anayasa hazırlamak gibi bir nane yemeye kalkışmayacağını ifade eden İnce, ABD Anayasası hazırlanırken ‘Kurucu Babalar’ın halk tarafından rahatsız edilmemek için (!) gizli bir yerde çalıştıkları örneğini vererek Parlamentoların da sapa bir yerde (!) olması gerekliliği düşüncesinden bahsetti. 

İşte Özdemir İnce’nin skandal yazısı:

HALKIN bizzat anayasa yapacağı iddiası bir safsatadır, bir mugalatadır (demagojidir). Anayasa yazması ne kelime, halk dilekçe bile yazamaz, mektup bile yazamaz!

Halkın işi anayasa ya da yasa yapmak değildir. Halk eğer adama benzer bir halk ise, adama benzer, halk dostu elitleri kendine temsilci seçer.

Haydi isterseniz "AKP'nin özel halkı nasıl anayasa yapar?" başlıklı bir kurgubilim metni yazalım, önce yürürlükteki anayasa maddesi sonra AKP halkının önereceği madde:

Madde 1: Türk Devleti bir Cumhuriyettir.

Değişiklik önerisi: Anadolu devleti bir islam cumhuriyetidir.

Madde 3: Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Değişiklik önerisi: İstanbul özerk kent olmak üzere, Anadolu Devleti 12 eyaletten oluşmuştur. Dili Türkçe değildir; her eyalet ya da kentin anadili kendi dilidir.

Madde 3 (devam): Başkenti Ankara'dır.

Değişiklik önerisi: Başkenti Ankara değildir. Konya'dır, Kayseri'dir, Diyarbakır'dır, Karstır Trabzon'dur, vb.

Madde 17: Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.

Değişiklik önerisi: Herkes, tarikat ve cemaatinin denetim ve buyruğu altında, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.

Madde 24: Din ve ahlak eğitim ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.

Değişiklik önerisi: Din ve ahlak eğitim ve öğretimi tarikat ve cemaatlerin gözetim ve denetimi altında yapılır.

Size uçuk geliyorsa, denemesi, denenmesi bedava! Amahiçbir uygar ülke töresi anayasa yapmayı halka bırakmaz. Zaten hiçbir aklı başında halk da böyle bir nane yemeye kalkışmaz.

ABD Anayasasını sayılan belli olan bir Kurucu Babalar takımı kaleme almıştı. Halkın yazılan anayasa metninden haberi bile yoktu. Kurucu Babalar uzun süre tartıştıktan sonra rejimin adının cumhuriyet olmasına karar verdi. Bu kararı verirken kutsal halka sormadı bile. Dahası, Kurucu Babalar, halk tarafından rahatsız edilmemek için, gizli bir yere gittiler ve orada çalıştılar.

Ayrıca parlamentoların başkentlerin göbeğinde olmasına, halkın serbestçe girip çıkmasına karşı olan görüşler de vardır. Bunlar, yasa yaparken halkla temasın yasanın özünü zedeleyeceği ve yasanın ömrünün uzun olmayacağı görüşündedir. Bunlara göre, parlamento sapa bir yerde olmalı.

  

Etiketler :