Hürriyet Yazarları şaşkına döndü

Hürriyet Yazarları şaşkına döndü

Hürriyet gazetesi yazarları referandum oylarından çıkan ilk sonuçları yorumladı. İşte o ilk yorumlar

 

TUFAN TÜRENÇ
Ben Güneydoğu bölgesinde 'Evet'leri önde bekliyordum. 2-3 puan da olsa 'evet'ler önde olur diye düşünüyordum ama 'hayır' da çıksa şaşırmazdım. Ak Parti taraftarı olan kişiler bu konuda daha duyarlı. Sandığa gidip oylarını veriyorlar.

İstanbul'da benim gördüğüm kadarıyla Ak Parti karşıtı oylar biraz yükselmiş. Önceki seçimlere göre bu ‘evet’lerin 70 civarında olması gerekirdi.

Dilerim bu sonuçlar Tayyip Bey'i daha agresif yapmaz. Eğer öyle olursa 2011 seçiminde Tayyip Bey kaybeder.

SEDAT ERGİN

Sonuçların biraz daha yakın olacağını tahmin ediyordum. Şu an itibariyle net bir farkla değişikliğin kabul edildiği görülüyor.  Ben daha yakın bir sonuç bekliyordum. Beklediğimden çok daha farklı bir sonuç çıkıyor.

YALÇIN DOĞAN

Sonuçlar hakkında yapılabilecek ilk yorumda sonucu iki noktada toplamak mümkün. Birincisi, Güneydoğu'da katılımın çok düşük olduğu görüldü. Ancak çıkan 'evet' oyları nedeniyle oradan belli bir talebin ortaya çıkacağı görünüyor. Önümüzdeki günlerde Güneydoğu'dan Kürt sorunu hakkında bir talep geleceğini düşünüyorum. Hayır kampanyasını yürüten MHP'nin kampanyasının çok tutmadığı görüldü.

İkincisi; Tayyip Erdoğan referandum'un bir güvenoyu olmadığını söylüyordu. Ancak bugün yapılan 6. referandumun genel seyrine bakıldığında o geleneğin değişmediği görüldü. Çünkü genellikle referandumlardan çoğunlukla "evet" sonucu çıkar. İlk sonuçlara baktığımızda böyle olmadığını görüyoruz.

Bir başka faktör de, İstanbul ve İzmir'de oylar karşılaştırıldığında AKP'den uzaklaşma olduğu görülüyor. Hayır oylarının arttığı görülüyor.

YALÇIN BAYER
Tayyip bey'in kontrollü güç anlayışı öne çıktı, gücünü hala koruyor.

CHP yüzde 41'lere kadar çıkarsa bir çok MHP oyunun 'evet'e kaydığı görülüyor. Küçük sol partiler ile radikal çevrelerin de 'evet'de birleştiği görülüyor.

Kılıçdaroğlu rüştünü ispat etti.

Tayyip bey yoluna devam ediyor.

En başarısız parti MHP oldu.

ÖZDEMİR İNCE
Yeni öğrendiğim \%58'e \%42 sonucuna göre; yüzde 42 bence büyük bir başarıdır. Yüzde 42 için oy veren herkesi kutlarım. Yüzde 58 oy verenlerin de şapkalarını önlerine koyup düşünmelerini tavsiye ediyorum. Yüzde 58 oranında oy veren herkes, önümüzdeki aylarda ve yıllarda yüzde 42 oranında oy verenlere muhtaç olacaktır. Ağlamak için başlarını yüzde 42'nin omuzlarına koyacaklardır.

Bu sonuçlar yüzde 98'e karşı yüzde 2 çıkmış olsa bile ben yine de umudumu kaybetmiyorum.

CÜNEYT ÜLSEVER
Benim de aralarında bulunduğum 'Hayır'cılar ağır bir mağlubiyet almışlardır. Milli irade, bizlerin savunduğu görüşe destek vermemiştir. Yapılan referandum bir güven oylamasına çevrilmiştir. Kemal Kılıçdaroğlu bu güven oylamasını kaybetmiştir. Kılıçdaroğlu rüzgarı esmeden dinmiştir. Sonuçları gösteren haritaya baktığımızda, Türkiye'nin içinde adeta bölünmüş bir Türkiye görülüyor. Daha heterojen bir dağılım görülebilirdi.  Tarihte tehlikeli bir adım atılmıştır. Netice itibariyle sonuç milli iradenin kararıdı

Etiketler :