Hutbe ve Vaazın ardından...

Hutbe ve Vaazın ardından...

CHP’li tek parti döneminde 18 yıl zorla okutulan ‘Türkçe Ezan’dan 61 yıl sonra BDP, Şanlıurfa Suruç’ta ‘Kürtçe Ezan’ okuttu. İl Başkanı “Bundan sonra ezanlar da Kürtçe olacak” dedi.

CHP’nin 18 yıl minarelerden okuttuğu ‘Türkçe ezan’ uygulamasını BDP ‘Kürtçe ezan’ biçiminde gündeme getirdi. 20 Mayıs’ta Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde ilk kez Kürtçe ezan okundu. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde BDP ilçe teşkilatının organize ettiği Demokratik Çözüm ve Barış Çadırı’nda 20 Mayıs günkü Cuma namazında Kürtçe ezan okundu.  27 Mayıs Cuma günü ise söz konusu çadırda, Suruç Belediyesi İmamı Abdullah Karsak tarafından kıldırılan Cuma Namazında devlete tepki gösterilen Kürtçe hutbede dini içeriğin yerine baştan sona siyasi içerik aldı.  Kürtçe hutbede “devlet tarafından yapılan inkar ve imha politikalarının devam ettiği ve Şırnak’ta ölen 12 şehidin devlet tarafından inkar edilerek Kürtleri ve davasını yok saydığı’ söylendi. Hutbe öncesinde okunan ezan herkesi şaşırttı. Bütün dünyada ortak mesaj olduğu için Arapça orijinalinden okunan ezan Kürtçe okundu. BDP’nin Kürtçe hutbe uygulamasına sert tepki gösteren Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu, “Yakında Kürtçe ezan isterlerse şaşırmayın” uyarısında bulunmuştu. 

BDP il Başkanı: Devam edecek

BDP Şanlıurfa İl Başkanı Müslüm Kaplan STAR’a yaptığı açıklamada, geçen hafta Kürtçe ezan okunmaya başlandığını belirterek, bundan sonra da devam edeceğini söyledi. Kaplan, “İbadetler Kürtçe yapılıyor. Kürtçe ezan da geçen hafta başladı. Bundan sonraki süreçlerde o toplumun ağırlıklı dili neyse o dilde okunmaya devam edecek” dedi.  BDP eski Grup Başkanvekili ve Batman Bağımsız Milletvekili adayı Bengi Yıldız, Kürtçe ezandan haberi olmadığını söyledi. Yıldız, “Şimdi ilk kez sizden duyuyorum. BDP’de bu konu tartışılmamış, bununla ilgili alınmış bir karar yok. Nereden çıktığını anlamadım. Böyle bir şeye ihtimal vermiyorum” dedi.   

CHP 18 yıl Türkçe Ezan okuttu

BDP’nin Kürtçe ezan uygulaması akıllara CHP’nin iktidar olduğu dönemde, 18 yıl boyunca zorunlu Türkçe ezan uygulamasını getirdi. Türkçe ezan 29 Ocak 1932’de fiilen, 18 Temmuz 1932’de de resmi genelge doğrultusunda okunmaya başladı. Sonraki günlerde evkaf müdürlüklerine Türkçe ezan metni gönderildi. Müftülüklere gönderilen genelgede ise ezanı Türkçe okumaları, buna uymayanların kesin ve şiddetli bir şekilde cezalandırılacakları bildirildi. Türkçe ezan okumayan imamlar Jandarma eliyle tutuklandılar, pekçok imam işkenceden geçirildi. CHP’nin bu uygulaması Demokrat Parti’nin 1950 yılında iktidara gelmesinin ardından Arapça ezan yasağının kaldırılmasıyla sona erdirildi.

Kürtçe Ezan’ın sözleri şu şekilde

Xwademazıni -  Allah büyüktür (4 defa)

Be vi tıXwadetınnani  - O’ndan başka ilah yoktur (2 defa)

Muhammed şandiyeXwade’ye - Muhammed O’nun elçisidir  (2 defa)

Varın nımejye- Haydi namaza (2 defa)

Varın rıhatiye - Haydi felaha  (2 defa)

Xwademazıni - Allah büyüktür  (2 defa)

Be vi tıXwadetınnani - O’ndan başka ilah yoktur  (2 defa)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum