Hz. Ali de camiye gitmez miydi?

Hz. Ali de camiye gitmez miydi?

Alevilerin yaşadığı sorunların temelinde neler yatıyor? Konu tüm boyutları ile İskele Sancak'ta masaya yatırıldı. Konuklardan biri derin iktidara dikkat çekti.

Erhan Çelik’in sunduğu İskele Sancak’ta dün akşam Alevi yurttaşların sorunları tartışıldı.

 Alevilerin sorunlarını dinlemek ve çözüm yaratmak üzere 3- 4 Haziran'da Ankara'da düzenlenen çalıştay farklı düşünen Alevi kesimlerini bir araya getirdi. Başbakan'ın verdiği muharrem yemeğinde dahi yan yana gelmeyen Alevi-Bektaşi Federasyonu başkanı ile Cem Vakfı başkanı bu çalıştayda bir araya geldi.

Bu buluşmanın sonuçları neler olacak? Alevilerin yaşadığı sorunların temelinde neler yatıyor? Kendi aralarında niçin birlik olamıyorlar? Devletten ne istiyor, neler bekliyorlar? Alevilik kendi içinde hangi konularda birbirine düşüyor? Nedenleri neler? Tartışmalar ne kadar gerçekleri yansıtıyor? Tüm bu sorular, alevi cemaat önderleri ve akademisyenlerin katılacağı özel yayında masaya yatırıldı.

Programa Cem Vakfi Genel Başkanı Prof.Dr. İzzettin Doğan, Yalçın Özdemir  ve Alevi Modernleşmesi kitabının yazarı Necdet Subaşı konuk olarak katıldı

Programa katılan Su TV Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Özdemir Türkiye'de Alevilerin tarih boyunca devlet iktidarının manüplesine uğradığını belirterek Turgut Özal ile birlikte değişim sürecinde Alevilerin de açılımlar yaşadığını ancak devlet iktidarının Sivas katliamı ve Çorum olayları gibi devlet iktadırın darbesini yediklerini söyledi. Yalçın Özdemir, Türkiye'de siyasal iktidarın hiçbir zaman devlete iktidar olamadığını da dile getirdi.

Cem Vakfı Başkanı Prof. İzzettin Doğan, Osmanlı'da Alevilere karşı büyük baskı kurulduğunu ve 'bir elde Kur'an bir elde kılıç' Sünni İslam'ın kabul edilmesi için çaba harcandığını bu nedenle Alevilerin Cumhuriyetin kuruluşuna büyük destek verdiklerini söyledi. İzzettin Doğan, Alevi dedelerinin hiçbir zaman siyasetin içine dini sokmadıklarını, İslamda da dinin siyasetle içiçe olmadığını savundu.

Dolmabahçe'de Başbakan ile birlikte Reha Çamuroğlu, Mehmet Aydın ve benim bulunduğum bir toplantı yapıldı. Bu toplantı 29 Mart seçimleri öncesinde gerçekleşti. Ancak Başbakan Alevilikle ilgili çalıştayın seçim öncesi yanlış değerlendirileceğini belirterek çalışmanın seçim sonrasında başlatılmasını istedi. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen çalıştay o dönem alınan bir kararın uygulamasıdır.

Yalçın Özdemir, Cemevleri ve camiler de bizimdir diyen bir iktidar Cemevleri yasasını geçiremedi. 360'ın üzerinde belediyede Cemevleri yasal hale getirildi.  Siyasal iktidarlar gücü milletten alır, vatandaştan alır, 1960'tan beri Türkiye bir türlü AB üyesi olamamasının nedeni devlet iktidarının siyasal iktidarı alaşağı etmesidir. 

İzzettin Doğan, devlet iktidarıının kollarından birinin de Diyanet İşleri'nin de bulunduğunu, Diyanet İşleri'nin Alevilikle ilgili Genelkurmay'ı kendi görüşleri doğrultusunda yönlendirmeye çalıştığını söyledi.

Yalçın Özdemir, Alevilerin sorunları Sünniler elvermeden çözülmez, Sünnilerin sorunları da Alleviler el vermeden çözülmez. Ancak Muharrem ayı etkinlikleri için Diyanet'ten bir yetkili talebinde hiç cevap alamadık.  Alevilerin sol tanım içinde kullanılmasının kendilerini rahatsız ettiğini söyledi. Özdemir, Türkiye'de tüm yapılarının katılımı ile hazırlanacak bir anayasaya ihtiyaç olduğunu savundu.

HZ. ALİ DE CAMİYE GİTMEZ MİYDİ?

Programın soru cevap kısmında izleyicilerden birinin 'Aleviler camiye gitmiyor. Hz. Ali de camiye gitmez miyidi ve onun da zamanında cemevleri var mıydı? şeklinde bir soru geldi.

İzzettin Doğan bu soruya, 'Cami ve Cemevi kutsal bir mekandır, cami sunnuiler için ne kadar kutsalsa cemevi de Aleviler için o kadar kutsaldır. Cemevinin saz, semah ve kadın erkeklerin birarada olması olmazsa olmazlarıdır. Cemevi aleviler için vazgeçilmez bir sorudur' dedi, bu soruyu kendilerine çok soranın olduğunu da ifaderken net cevap vermedi...

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :