İBB Başkanı Uysal belediye meclis üyeleriyle buluştu

İBB Başkanı Uysal belediye meclis üyeleriyle buluştu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal, CHP ve AK Parti Belediye Meclis gruplarını ziyaret ederek, meclis üyelerini dinleyip sorularını cevapladı-

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, CHP ve AK Parti Belediye Meclis gruplarını ziyaret etti.

Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki yerleşkesinde gerçekleşen ziyarette Uysal, meclis üyelerini dinleyerek sorularını cevapladı.

Kentsel dönüşüm konusundaki soruyu Fikirtepe'deki uygulamayı örnek göstererek cevaplayan Uysal, "Fikirtepe'den kim memnun? Hiç kimse memnun değil. Dolayısıyla bizim prensip olarak belirlediğimiz, kabul ettiğimiz bir şey var. Her halükarda kamu buna destek vermeli, yerinde dönüşüm olmalı, imar artışı kesinlikle olmamalı." diye konuştu.

İmar artışı olduğu zaman herkesin kendine göre hesap yaptığına ve alacağı payı öncelediğine işaret eden Uysal, şöyle devam etti:

"Devlet ve belediyeler, 'Ben buradan ne kadar pay alırım' diyor. Vatandaş da haklı olarak 'Tapu benim. Bir hak artışı varsa en fazlası benim.' diyor. Kavga başlıyor. O zaman hiçbir imar artışı yok. Yerinde yıkıp yapacağız. Ortada sadece masraf var. Masrafı kim yapacak? Orada da şöyle bir hesabımız var. Her vatandaş, metrekareden yüzde 20 verirse, 120 metrekare evi varsa evi yıkılıp yapıldığı zaman 100 metrekarelik eve kavuşacağını kabul ederse belediye olarak biz de yüzde 30 masrafa katılmayı kabul edersek, İstanbul'da yıkar yaparız. Şimdiden sonra İstanbul'da bunu savunuyoruz. 'Hadi gelin başlayalım' denilirse gidip orada başlamayı düşünüyorum. Tahmin ediyorum, ilk başlayacağımız yerler de CHP'li belediyelerin olduğu yerler olacak."

Kısa bir değerlendirme konuşmasının ardından birçok CHP'li meclis üyesi, Uysal'a iptal edilen projeler, yeni hayata geçirilmesi planlananlar ve Büyükşehir Belediyesinin gündemindeki diğer konular hususunda sorular yöneltti.

CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, Uysal'ın savunduğu imar artışı olmaksızın yapılacak kentsel dönüşümün mümkün olamayacağını iddia ederek, Başkanın geçmişte Sivas Katliamı nedeniyle suçlanan kişilerin avukatlığını yaptığını belirterek, "Bundan bir pişmanlık duyup duymadığını ve herhangi bir öz eleştiride bulunup bulunmayacağını merak ettiğini" sordu.

Bunun üzerine Uysal, şunları kaydetti:

"Sivas Davası'na girdiğimden dolayı pişman değilim. Ancak Sivas olaylarıyla ilgili tespitim, o günkü tespitimle kesinlikle örtüşmüyor. Şu anda çok farlı bakıyorum. Sivas olayları, oradaki halkın birbirine yaptığı bir şey değil. Orada can verenler de hapis yatıp bedel ödeyenler de iki taraf da mağdur diye bakıyorum. Nasıl ki birebir oraya gidip orada can verenleri vatandaş yakmadıysa bedel ödeyenler de maalesef, bizatihi avukatlığını yaptığım vatandaş hiç orada bulunmamasına rağmen idam cezasına çarptırıldı. Ayakkabıcılık yapan ve İstanbul'a ayakkabı almaya gelen bir vatandaş, idam cezasına çarptırıldı. Dolayısıyla bakışım o. Türkiye bu tür olayları çok yaşadı. İnşallah bundan sonra bu tür olayları yaşamayız."

O süreçte, "Bir şekilde hiç kusuru olmayan, masum olan muhafazakar kesimin üzerine bir şeyler yıkılmak isteniyor. Buna karşı mücadele edelim" düşüncesinde olduğunu vurgulayan Uysal, bugün itibarıyla o günkü o düşüncenin doğru olmadığına inandığını söyledi.

Temennilerinin bir daha bu tür olayların yaşanmaması olduğunu belirten Uysal, "Ancak gerçekten o süreçte baktığım doğru muydu? Şu an baktığım zaman doğru değil. O süreçte baktığım pencereden yaptığım mücadele doğru muydu derseniz, evet doğruydu. Nasıl ki 12 Eylül'de karşılıklı olarak birbirine silah çeken iki kardeş, yaptığının doğru olduğuna inanıyordu, mesele bu.

Munzur Şenlikleri'ne giden AK Partili belediye başkanıyım. Ovacık Belediyesi'ne araç hediye eden tek belediye başkanıyım. Yani olaya biraz böyle bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Sadece benim böyle bakmam yetmez, toplumun çoğunluğu böyle bakarsa toplumu dönüştürürüz diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Diğer tüm konuları karşılıklı konuşmaya ve birlikte çözüm üretmeye hazır olduklarını ifade eden Uysal, CHP'deki ziyaretin ardından AK Parti Belediye Meclis grubuna geçti.

Buradaki ziyaret, basına kapalı gerçekleştirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.