İç güvenlik İçişleri Bakanlığı’na devredilsin

İç güvenlik İçişleri Bakanlığı’na devredilsin

Stratejist ve Savunma Ekonomisi Uzmanı Emekli Binbaşı Yakup Evirgen, çarpıcı önerilerde bulundu.

Stratejist ve Savunma Ekonomisi Uzmanı Yakup Evirgen:

“İç güvenlik İçişleri Bakanlığı’na devredilsin”

“Jandarma’nın Genelkurmay ile organik bağlantısı kesilsin”

“Jandarma’nın yetki alanı polise devredilsin”

“MGK ve YAŞ’ın yapısı değiştirilsin”

Yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin benimsendiği MGK'dan sonra ortaya çıkan süreci değerlendiren Stratejist ve Savunma Ekonomisi Uzmanı Emekli Binbaşı Yakup Evirgen, çarpıcı önerilerde bulundu. Süreci olumlu bulduğunu vurgulayan Evirgen, bundan sonra yapılması gereken ilk işin iç güvenlik görevinin TSK’dan alınıp İçişleri Bakanlığı’na devredilmesi ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın Genel Kurmay Başkanlığı ile olan organik bağlantısının kesilmesi olduğunu kaydetti. Jandarma’nın sorumluluk alanları ve görevlerinin azaltılarak teşkilat yapısının küçültülmesi gerektiğini vurgulayan Evirgen, aşamalı olarak jandarmanın yetki alanının da polise devredilmesini istedi. Silahlı Kuvvetlerin siyasetin dışına çıkarılmasınınelzem” olduğunu belirten Evirgen, Yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin yazılmasına paralel olarak, Milli Güvenlik Kurulunun ve Yüksek Askeri Şuranın yapısının da değiştirilmesi gerektiğini savundu.

***

Kırmızı Kitap olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin yeniden yazılmasına ilişkin ortaya çıkan süreci olumlu bulan Savunma Ekonomisi Uzmanı Emekli Binbaşı Yakup Evirgen,  bundan sonra yapılması gereken ilk düzenlemenin iç güvenlik görevlerinin TSK’dan aşamalı şekilde alınması olduğunu belirtti.

“İç güvenlik görevi tamamen İç İşleri Bakanlığı’na devredilmelidir” diyen Evirgen, “Silahlı terörün dış destek, üs ve bağlantıları ile mücadelede ihtiyaç duyulması halinde; terörle mücadele teknik ve taktiklerine uygun olarak yetişmiş ve tecrübeli profesyonel personelden oluşmuş birlikleri (özel kuvvetler) kullanılmalıdır. Askerlik yükümlüleri bu görevlerde kullanılmamalıdır” dedi.

“Silahlı Kuvvetler siyasetin dışına çıkarılmalıdır” diyen Evirgen, “Yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin yazılmasına paralel olarak, Milli Güvenlik Kurulunun ve Yüksek Askeri Şuranın yapısı da değiştirilmelidir” dedi.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın Genel Kurmay Başkanlığı ile olan organik bağlantısının kesilmesini de isteyen Evirgen, “Jandarma Genel Komutanlığı’nın mülki, adli ve askeri görevleri yeniden belirlenmelidir. Profesyonel personelinin silahlı kuvvetler bünyesinde yetiştirilmesinden vazgeçilmelidir. Silahlı Kuvvetlerden önce tamamen profesyonel bir yapıya süratle geçirilmelidir” dedi.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın fazla personelinin Silahlı Kuvvetlere kaydırılması gerektiğini savunan Evirgen,  “Askerlik yükümlülerinin jandarma bünyesinde görev yapmasına son verilmelidir. Böylece TSK’nın asker ihtiyacı çok hızlı karşılanmış olacaktır. Unutulmamalıdır ki Jandarma Genel Komutanlığı her celp döneminde, Kara Kuvvetlerinin aldığı asker sayısına yakın yükümlüyü silah altına almaktadır” diye konuştu.

Jandarma’nın sorumluluk alanları ve görevlerinin azaltılarak teşkilat yapısının küçültülmesi gerektiğini vurgulayan Evirgen, “Belediyesi olan yerleşimlere ilave olarak, uygun olan kırsal yerleşimlerdeki sorumluluk alanlarını polise devretmelidir” dedi. Başak Medya Ajans

Etiketler :