İçişlerinden imamhatipli vali açıklaması

İçişlerinden imamhatipli vali açıklaması

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer'in Valilerin yarısından fazlarının imam hatipli olduğu iddiasına Erdoğan sert tepki göstermişti. İçişleri Bakanlığı ramaklarla açıkladı

İçişler Bakanlığı, bir gazetecinin "Çoğu valiler imam-hatip kökenlidir" açıklamasına tepki gösterdi. Valilerin liyakatlarına göre atandığına dikkat çeken Bakanlık, 12 valinin imam-hatip lisesi mezunu olduğunu açıkladı.
 
Valilerin 2451 sayılı kanunun 2. ve 5442 sayılı kanunun 6. maddesine göre Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanının onayıyla atandığının hatırlatıldığı açıklamada, gazetecinin açıklamasının hiçbir bilgi ve belgeye dayanmayan gerçek dışı bir beyan olduğu vurgulandı. İçişler Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada iddialarla ilgili şöyle denildi: "657 sayılı kanunun istisnai memuriyetlere ilişkin 59. maddesi gereğince memuriyete atanma genel şartlarını taşıyan her Türk vatandaşı vali olarak atanabilir. Ancak mevcut il valilerinin tamamı kaymakam kökenlidir. 2006 yılında yapılan yasal düzenlemeye göre kaymakamların vali olarak atanabilmesi için 1. sınıf mülki idare amiri olmaları başka bir deyişle en az 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olmaları ve olumlu sicil almaları gerekmektedir. Mevcut valilerin 55'i Siyasal Bilgiler Fatültesi, 26'sı Hukuk Fakültesi mezunudur. Kaymakam olabilmek için üniversitelerin Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olmak şartı aranmakta ve merkezi sistem ile yapılan sınavı kazanmak gerekmektedir. Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır. Halen görev yapan 81 il valisinin 69'u genel lise, 12'si ise imam-hatip lisesi mezunudur."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :