İçki içmek serbest sarhoş olmak yasak

İçki içmek serbest sarhoş olmak yasak

TBMM Sağlık Alt Komisyonu, iş sağlığı ve güvenliğine yeni düzenlemeler getiren tasarıyı bazı değişikliklerle kabul etti.

una göre, daha önceden işyerine alkollü olarak gelmek yasak iken, yapılan değişiklikle "sarhoş" olarak gelmek yasak kapsamına alındı. Bu değişiklikle mevcut düzenlemeye geri dönüldü.

"Tepkiler" geri adım attırdı
Tasarıda, alkollü olanların yasak kapsamında olmasının "tepkilere neden olabileceği endişesi, değişikliğe gerekçe olarak gösterildi. Kapalı alanlarda sigarayı yasaklayan hükümetin, alkollü içkilerin sadece reklamlarını yasaklaması ve geçtiğimiz günlerde şarap, cin ve votkanın ÖTV'sinin düşürülmesi gibi uygulamalar, "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" dedirten tezatlar olarak görünüyor.
Zina yeniden suç sayılsın

İktidarının 10. yılında kürtajı gündemine alan Hükümetin, zina konusundaki tavrı ise bir başka tezat olarak karşımıza çıkıyor. Avrupa Birliği'ne uyum yasaları çerçevesinde 2004 yılında yapılan değişiklikle zinayı suç olmaktan çıkaran hükümet ailenin temeline dinamit koymuştu. Mutlaka önce zina suç sayılmalı, sonra da kürtaj konusunda gerekli adımlar atılmalı.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler alt Komisyonu, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yeni düzenlemeler içeren tasarıyı bazı değişikliklerle kabul etti. Alt komisyonun kabul ettiği tasarıya göre, ölümlü iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesi halinde, ihmali tespit edilenler meslek yönünden de yaptırıma tabi tutulacak ve yetki belgeleri askıya alınacak. Ek iş olarak işyeri hekimliği veya işyeri uzmanlığı yapan kamu görevlilerine yapılacak ilave ödemenin tutarı hesaplanırken kullanılacak gösterge rakamı 150'den 250'ye çıkartılacak. Tehlike sınıflarının belirlenmesinde halen uygulanmakta olan komisyon sistemi devam ettirilecek. Sigortacılık çerçevesinde maluliyet sebebi sayılan meslek hastalığının tespit sürecinin gerekli donanıma sahip olan sağlık kurumlarında işlemeye başlaması için, ön tanı konulması halinde SGK'ca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularına sevk edilmesi zorunlu hale getirilecek.

Alkollü değil sarhoş gelinemeyecek
Tasarıda, mesleğini icra edebilme yeteneğini kaybetmemekle birlikte alkollü içki alanların da yasak kapsamında değerlendirebileceğine ilişkin endişelerin dile getirilmesi nedeniyle değişiklik yapıldı. Buna göre, işyerine, sarhoş veya uyuşturucu madde almış olarak gelmek ve işyerinde alkollü içki veya uyuşturucu madde kullanmak yasak olacak. Tasarıda, işyerine alkollü içki alarak gelmek yasaktı. Alt komisyonda yapılan değişiklikle mevcut düzenlemeye geri dönüldü. Tasarıda, ilgili kanunun 85. maddesinin yürürlükte kaldırılması nedeniyle, çocuk işçiliğinin önünün açıldığına ilişkin tereddütlerin oluşması dikkate alınarak değişiklik yapıldı. Buna göre, 16-18 yaşlar arasındaki gençlerin çalışabilecekleri işler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca belirlenecek.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.