İdlib Barut Fıçısı, Her An Patlayabilir!

İdlib Barut Fıçısı, Her An Patlayabilir!

Uzunca bir süredir Suriye rejimi ve müttefikleri İdlib’in güneyinde askerî tahkimatını arttırmış durumda. Kuzeybatı Suriye’de son dönemde yaşanan tüm gelişmeler yeni bir çatışma sürecinin yaklaştığının habercisi.

Perspektiften Mehmet Emin Cengiz'in analizine göre, 

Suriye muhalefetinin son kalesi İdlib’de tansiyonun giderek yükseleceği bir evreye doğru adım adım yaklaşıyoruz.

Bahar Kalkanı Operasyonu akabinde Türkiye ve Rusya’nın üzerinde uzlaştığı, Soçi 2.0 olarak da kabul edilebileceğini belirttiğim 5 Mart tarihli Moskova mutabakatında, Halep ile Lazkiye’yi bağlayan stratejik önemi haiz M4 yolunun kuzeyi ve güneyinde altışar kilometrelik bir güvenli koridor oluşturulması ve bu hatta Türk-Rus ortak devriyelerinin yapılması kararlaştırılmıştı. Halkın yoğun tepkisine rağmen ilki 15 Mart’ta gerçekleştirilen devriyelerin yirmi beşincisi kısa bir süre önce icra edildi.

Moskova’da üzerinde uzlaşılan ateşkesin sürekliliği konusunda baştaki karamsarlığa ve Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ile diğer muhalif askerî oluşumların anlaşma sonrasındaki ilk muhalefetine rağmen ateşkese büyük oranda uyuldu ve devriyeler gerçekleşti. Her ne kadar ilk devriyeler provokasyon tehdidi gerekçesiyle kısa kesilmiş olsa da bugüne kadar gelindi.

Ne var ki Kuzeybatı Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmeler yeni bir çatışma sürecinin yaklaştığının habercisi. Uzunca bir süredir Suriye rejimi ve müttefikleri İdlib’in güneyinde askerî tahkimatını arttırmış durumda. Özellikle Cebel El Zaviye ve Ğab Ovası bölgesinde askerî yığınağın arttığı biliniyor.

Yığınağın arttığı bu zaman diliminde İdlib’in güneyi ayrıca rejim ve Rus topçu ateşinin hedefi olmuş, bu ihlallere bazı hava saldırıları da eşlik etmişti. Öte yandan Suriye askerî muhalefeti de olası bir saldırıya dönük olarak hazırlıklarını arttırmış durumda.

Yapılan askerî tahkimat ve gerçekleşen rejim-Rus saldırılarının yanı sıra bölgedeki çatışma sürecini tetiklemesi beklenen diğer bir önemli dinamik de Türk-Rus ortak devriyelerine karşı gerçekleştirilen saldırılar.  Mayıs ayında başlayan saldırılar Hattab Şişani Ketibeleri adındaki yeni bir oluşumun saldırılarıyla devam etti.

Yazının Tamamı İçin: https://www.perspektif.online/idlib-htsnin-mikro-devleti-ve-ufukta-beliren-operasyon/

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.