İDO'ya şimdiden 12 talip çıktı

İDO'ya şimdiden 12 talip çıktı

Dünyanın en büyük deniz ulaşımı şirketi İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ'nin özelleştirme danışmanı firma, yerli ve yabancı 12 şirketin hazırladıkları raporlarla ilgilendiğini açıkladı.

Yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanan özelleştirmeyle ilgilenenler arasında yatırım fonları ve deniz taşımacılığı şirketleri bulunuyor.

Özelleştirilmesi için danışman firma tutulan İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO) ihalesiyle 12 ulusal ve uluslararası firma ilgileniyor. İDO ile ilgilenen şirketler arasında ülke genelinde denizcilik alanında hizmet veren büyük şirketlerin yanı sıra stratejik yatırımcılar, özel girişim sermayeleri ve altyapı şirketleri bulunuyor. Avrupa ve ABD'den deniz işletme firmaları İDO'nun yapısı, mali durumu ve sahip olduğu ekonomik değeri öğrenmek için İstanbul'a ekip gönderdi.

İDO'nun özelleştirilmesi ile ilgili danışmanlık hizmeti veren konsorsiyumun yöneticisi Finansbank Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Saruhan Doğan, Zaman'a açıklamalarda bulundu. İDO'nun satışı için hukuki, finansal ve teknik çalışmaların devam ettiğini belirten Doğan, "İDO önemli bir değer. Henüz tam bir bilgi raporu hazırlamadan dahi potansiyel yatırımcı olarak düşünülen, bu işi dünya genelinde yapan şirketlere gitmeden, onlardan talepler gelmeye başladı.

Çalışmalara başladığımız 2 aylık sürede 12 firma İDO ile ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Çalışmalarda şunu gördük İDO, bu işte dünyanın en büyüğü ve dünyanın bir numarası. İDO markası kendi kendini satacak büyüklükte." dedi.

Yıl sonuna kadar İDO'nun özelleştirilme sürecini tamamlamak istediklerine değinen Doğan, "Amacımız, satışın bu yıl sonuna kadar bitmesini sağlamak. Raporu bitirip belediyeye sunarak yatırımcılara bilgi notunu ileteceğiz ve veri odası kuracağız. Ardından ihale tarihi ilan edilecek, ihale yapılacak ve kazanan açıklanacak. Bu sene sonuna kadar bu işlem bitecek." diye konuştu.

Danışmanlığı, Finans Yatırım ve ARUP'un birlikte yürüttüğünü belirten Doğan, "ARUP işin denizcilik tarafı, biz de finansal kısmı ile ilgileniyoruz. 2 aydır çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Zaten İDO kendini satıyor." ifadelerini kullandı.

İDO'yu inceleyen yatırımcıların en önem verdikleri noktanın şirketin üst yönetiminin çalışmaları olduğunu belirten Saruhan Doğan, "Yatırımcılar İDO yönetiminin bu satışta çok önemli bir katma değer parçalarından biri olduğunu açıkça söylüyor. İDO'ya talipliler arasında uluslararası stratejik yatırımcılar, yerli yatırımcılar ve hem yerli hem de yabancı fonlar bulunuyor. Her ülkede önde gelen feribot ve deniz taşımacılığı şirketleri ilgilenmekte."

ŞEHİR HATLARI BELEDİYEDE KALACAK

İDO'nun özelleştirilmesinde şehir hatları işletmesinin yer almadığını belirten Doğan, "Vatandaşlarımız 'İDO özelleşiyor, biz toplu taşıma hakkımızdan ve vapurlarımızdan mı olacağız?' diyor. Şehir hatları özelleşen İDO'nun içinde olmayacak. Büyükşehir, şehir hatlarında taşımacılığı yapmaya devam edecek." dedi.

Etiketler :