IGAD 48'inci olağan toplantı gerçekleştirildi.

IGAD 48'inci olağan toplantı gerçekleştirildi.

HARTUM (AA) - Doğu Afrika'daki Hükûmetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Sudan’da bir araya geldi.Başkent Hartum’daki...

HARTUM (AA) - Doğu Afrika'daki Hükûmetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Sudan’da bir araya geldi.

Başkent Hartum’daki Corinthia Otel’de gerçekleştirilen 48’inci olağan toplantıda, IGAD üyesi devletlerdeki barış, güvenlik, kalkınmanın yanı sıra kuraklık, çölleşme ve iklim değişikliği konuları ele alındı.

Toplantıya üye devletlerin dışişleri bakanlarının yanı sıra ABD'nin Hartum Büyükelçisi John Godfrey, İtalya’nın Hartum Büyükelçisi Michele Tommasi ile Avrupa Birliği’nin (AB) Afrika Boynuzu ve Kızıldeniz Özel Temsilcisi Annette Weber katıldı.

- Sudan'ın yol haritası

Sudan’ın Dışişleri Bakan Vekili ve IGAD Oturum Başkanı Ali es-Sadık, açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Sudan'ın bölge ülkelerinin çeşitli meseleleriyle ilgilendiğini, IGAD bölgesinde üzerine düşen tüm sorumluluklarını ve görevleri yerine getirme taahhüdünü teyit ettiğini belirtti. Sadık, Sudan'ın bölgesel mükemmelliğe ulaşmaya, entegrasyonu teşvike ve üye devletlerde kadınların rolünü geliştirmeye dayalı bir yol haritası geliştirdiğini söyledi.

Sadık, Sudan'ın Cibuti, Kenya, Somali ve Uganda'daki barışçıl seçimlerle ilgili son dönemde elde edilen başarıları not ettiğini ve çok takdir ettiğini dile getirdi. Bakan Vekili Sadık, örgütün, çeşitli çevre girişimlerini, Somali'deki seçimlerin yanı sıra Etiyopya ile Sudan arasındaki anlaşmazlıkların çözümü ve Etiyopya'nın kuzeyindeki çatışmada varılan ateşkes anlaşmasını tanıdığını ve çok takdir ettiğini belirtti.

IGAD'ın Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler ile ortaklaşa üçlü mekanizma yoluyla Sudan halkının ve hükûmetinin barışçıl bir demokratik geçişe ulaşmasını desteklediğini aktaran Sadık, bölge liderlerine barış sürecini iyileştirme ve bölgede istikrar ve barışı sağlamadaki önemli rolleri için teşekkür etti.

- AB Temsilcisi Weber: "Bölgesel ve ekonomik entegrasyona ihtiyaç var"

Toplantının Afrika Boynuzu’nda atılan olumlu adımların ardından "mükemmel bir zamana denk geldiğini" söyleyen AB Temsilcisi Weber de "bölgesel ve ekonomik entegrasyona ihtiyaç duyulduğunu, Sudan’da geçiş sürecinin gerçekleşmesi ve bölge ülkelerinde olumlu gelişmeler yaşanacağı konusunda umutlu olduğunu" ifade etti.

ABD Büyükelçisi Godfrey de ülkesinin Afrika ülkelerinin entegrasyon potansiyeline ulaşmaları için destek taahhüdünü teyit ederek IGAD'ın Afrika'daki zorluklarla yüzleşmedeki rolünü takdir ettiklerini bildirdi.

- "İtalya, Sudan’ın demokrasi yoluna dönüşünde somut gelişme görüyor"

İtalya Büyükelçisi Tommasi ise "İtalya, Sudan’ın demokrasi yoluna dönüşünde somut bir gelişme görüyor." değerlendirmesini yaptı.

IGAD’ın Afrika’daki krizlerin çözümündeki çabalarına övgüde bulunan Tommasi, Afrika’daki örgütlere kıtadaki diyalog, güvenlik ve refah süreçlerini kolaylaştırma çağrısı yaptı.

Bölge sorunlarına çözüm üretmek ve iş birliğini geliştirmek üzere 1996’da kurulan ve Cibuti, Eritre, Etiyopya, Kenya, Somali, Sudan ile Uganda'nın üyesi olduğu IGAD’ın merkezi Cibuti'de bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.