İHA'da Avrupa'ya Fark Attık!

İHA'da Avrupa'ya Fark Attık!

Wall Street Journal gazetesi Türkiye'nin insansız hava aracı teknolojisinde Avrupa'yı korkuttuğunu ve Türkiye'nin ürettiği insansız hava araçlarını Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine satmak için görüşmeler yürüttüğünü yazdı.

Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine insansız hava aracı (İHA) ihraç etmeye hazırlanıyor. ABD'li Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ortak bir İHA'yı tasarımdan üretime taşıyamadığını belirterek, yakında Türkiye'nin Avrupa'yı sollayabileceğini yazdı.

Marietta Cauchi imzalı haberde Türk insansız hava araçlarının satış için Avrupa ve Ortadoğu pazarlarını yokladığı belirtildi. Haberde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'nin (TUSAŞ / TAI) Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 3 yıldır kullandığı istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) amaçlı İHA sistemlerini Avrupa ülkelerine satmak için görüşmeler yürüttüğü belirtildi.

AVRUPA İHTİYAÇ DUYUYOR

TUSAŞ Pazar Geliştirme Şefi Bülent Batmaca, WSJ'ye, "Avrupa'nın insansız hava aracına ihtiyacı var. Biz de bunun için iyi bir aday olduğumuzu düşünüyoruz" dedi. Milliyet'in haberine göre, Avrupa'nın büyük İHA projeleri finansman sorunları nedeniyle başlangıç aşamasında bulunuyor. Avrupa ülkeleri Amerikan ve İsrail malı İHA'ları almayı tercih ediyor. WSJ, NATO'nun Avrupa ülkelerine özellikle İHA ve tanker uçak konusunda daha yakın işbirliği çağrısı yaptığını da yazdı. Batmaca gazeteye yaptığı açıklamada, TUSAŞ'ın NATO ile olası insansız hava aracı programları konusunda da ön görüşmeler yürüttüğünü belirtti. TUSAŞ Dubai'deki Air Show'da bazı Ortadoğu ülkeleriyle anlaşma fırsatlarını kollarken Batmaca, "Buna yakınız" açıklamasını yaptı.

26 BİN FEET'TE SORUN YOK

TUSAŞ'ın orta irtifa uzun havada kalışlı insansız hava aracı ANKA. ANKA'nın 26 bin feet'e varan uçuş irtifalarında motor, iniş takımı, buzdan koruma gibi temel sistemlerinin yanı sıra gece/gündüz görüş sağlayan kamerası, hava telsizi, veri kayıt sistemi gibi sistemleri de sorunsuz çalışıyor.

Bu yıl ekimde ANKA'nın seri üretimine yönelik Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve TUSAŞ arasında sözleşme imzalandı. ANKA İHA sistemi, halihazırda sahip olduğu kabiliyetlere ilave olarak uydu üzerinden kontrol, kriptolu veri linki, milli uçuş kontrol bilgisayarı ve yüksek çözünürlüklü kamera özelliklerini içerecek. Sözleşme kapsamında tedarik edilecek 10 adet ANKA İHA'sı ve ilgili yer sistemlerinin 2016'da başlayacak teslimatları 2018 yılında tamamlanacak.

HABERVAKTIM

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.