İHH gemileri törenle karşılayacak

İHH gemileri törenle karşılayacak

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı yetkilileri, İsrail'in serbest bıraktığı yardım gemilerini İskenderun'da törenle karşılayacak.

İHH'den yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in kanlı bir saldırı sonucu el koyduğu 3 geminin Türkiye'ye teslim edildiği hatırlatılarak, gemilerin Dışişleri Bakanlığınca görevlendirilen özel bir şirketin römorkları eşliğinde İskenderun Limanı'na getirildiği kaydedildi. ''Mavi Marmara'' ve ''Defne-Y'' gemilerinin yarın akşam saatlerinde, ''Gazze'' gemisinin ise pazar günü İskenderun Limanı'na ulaşmasının beklendiği bildirildi.

Gemilerin limana vardıktan sonra, 9 Ağustos pazartesi günü savcılık ve ilgili yetkililer tarafından inceleneceği ifade edilen açıklamada, sigorta ve eksper firmalarının da hasar tespiti ve güvenlik incelemesi yapacağı ve mağdur aktvistlerin avukatlarının da gemiyi inceleyeceği belirtildi.

Açıklamada, İHH yetkililerinin gemileri İskenderun Limanı'nda törenle karşılayacağı ve bir basın toplantısı düzenleyeceği vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İHH Başkanvekili Yavuz Dede, İsrail'in gemileri iade etmesinin bir lütuf olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

       ''İsrail askerleri, 9 arkadaşımızı katletti, 54 arkadaşımızı da yaraladı. Bunlar yetmiyormuş gibi gemilerimiz de gasp edildi. İsrail, hem olayın gündemden düşmesi, hem de delilleri yok etmek için keyfi olarak gemileri elinde tuttu. Biz gemilerin iade edilmesini olması gereken durum olarak değerlendiriyoruz. Bu konuda büyük çaba sarf eden Dışişleri Bakanlığımıza ve duyarlı halkımıza teşekkür ediyoruz. Bundan sonra özellikle İsrail ile uluslararası hukuk nezdinde mücadele devam edecek. İsrail'in mağdur aktvistlere tazminat ödemesi, özür dilemesi ve Gazze'ye uygulanan insanlık dışı ambargonun kaldırılması için gerekenler yapılmalı. İsrail, uluslararası kamuoyundaki cezasını mutlaka almalı. Aksi takdirde bundan sonra herhangi bir ülkenin kanunsuz uygulamalarına dünya devletleri ve uluslararası hukukun herhangi bir şey söylemesi mümkün olmayacaktır. Dünya hukuku ve insanlık vicdanı kaybedecektir.''       

Etiketler :