İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI

İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI

TİM, ihracat rakamını açıkladı: İhracat bir önceki yıla göre yüzde 22.67 artış gösterdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ocak ayı ihracat rakamlarını 9 milyar 655 milyon dolar olarak açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2011 ocak ayı ihracat rakamlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22.67 oranında artış gösterdiğini ifade etti. Büyükekşi, son 12 aylık ihracatın ise bir önceki döneme göre yüzde 13, 39 artışla 115 milyar 754 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Samsun’da ‘Samsunum1’ adlı gemide düzenlenen toplantıda konuşan

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2011'in ilk ayında en fazla ihracat yapan sektörler arasında, 1 milyar 493 milyon dolar ile otomotiv sektörünün geldiğini belirtti. Büyükekşi, “1 milyar 311 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon ve 1 milyar 215 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri oldu. Tarım ve ormancılık grubu sektörlerimiz 1 milyar 400 milyon dolar ihracatla ocak ayında toplam içinde yüzde 14. 50 pay alırken, 7 milyar 959 milyon dolar ihracat yapan sanayi grubu sektörlerimizin payı yüzde 82.44, 296 milyon dolar ihracat gerçekleştiren madencilik sektörümüzün payı ise 9. 43 oldu. Ocak ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre en fazla ihracat artışını, yüzde 59.27 ile gemi ve yat sektörümüz yakalarken, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörümüz yüzde 45.93 artışla, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüz ise yüzde 44. 96 artışla dikkat çekti.” açıklamasında bulundu.

Samsun ilinin tüm ekonomi aktörleri ile bir araya geldiklerini de kaydeden Büyükekşi, şöyle konuştu: “Toplantı sonucunda önemli bir rapor ortaya çıkardık. Bu rapor ile Samsun 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyor. Samsun Türkiye ihracatından yüzde 1 pay almayı hedefliyor. Samsun, üretim ve lojistik merkezi olmayı hedefliyor. Samsun’dan bütün dünyaya daha fazla ihracat, Atatürk’ün vizyonuna olan borcumuzu ödemenin en temeli de budur.”

Büyükekşi, TİM olarak, Samsun’un ihracatta sıçrama sürecini Samsunlu dostlarıyla birlikte izleyip, üzerlerine düşen görevi fazlasıyla yapacaklarını kaydetti.

TİM’in toplantısına Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, AK Parti Grup Başkanvekili Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, STSO Yönetim Kurulu üyeleri ile ihracatçı birlik temsilcileri ve işadamları katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :