İhracat rakamları açıklandı

İhracat rakamları açıklandı

TÜRKİYE'nin Mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.3 artışla 11 milyar 816 milyon 419 bin dolar oldu. Yılın ilk 5 ayındaki ihracat ise yüzde 10.31 artışla 59 milyar 833 milyon dolara ulaştı.

Türkiye'nin Mayıs ayı ihracat verileri Antalya'a Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katılımıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği toplantıyla açıklandı.


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Divan Convention Center'de düzenlenen toplantıda küresel ekonomide kırılganlık ve dalgalanmaların halen devam ettiğini söyledi. Mayıs ayında Avrupa Birliği (AB) cephesinde önemli poltik gelişmelerin yaşandığını belirten Başkan Büyükekşi, Fransa'da gerçekleşen başkanlık değişiminin Türkiye ve AB ilişkilerini olumlu yönde etkilemesini beklediklerini söyledi.


Türkiye ve AB arasında 17 Mayıs'ta resmen 'pozitif gündem'in başladığını hatırlatarak açıklamalarını sürdüren Büyükekşi, "Pozitif Gündem, başta vize sorunu olmak üzere bir çok önemli konuda işbirliğinin güçlenmesini öngörüyor. TİM olarak ihracatçılarımızın AB ülkelerine giderken karşılaştığı vize sorununun çözülmesini istiyoruz" diye konuştu.


AB dışında Çin'in de hareketli bir Mayıs ayını geride bıraktığını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekonomisinin yavaşlamasından endişelenen Çin'in talep ve yatırımları artırmak için hareket geçtiğini belirtti. Bu ortamda Türk ekonomisinde de dengeleme sürecinin başladığını kaydeden TİM Başkanı Büyükekşi, "Artık büyümenin motoru ihracat olacaktır" dedi.


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mayıs ayında ihracatın, geçen yılın aynı aynına göre yüzde 7.3 artışla 11 milyar 816 milyon 419 bin dolar olduğunu söyledi.


Antalya'da açıklanan rakamlara göre yılın ilk 5 ayında ihracat yüzde 10.31 artışla 59 milyar 833 milyon dolara ulaştı.


Mayıs ayında en fazla ihracatı 1 milyar 657 milyon dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirirken, onu 1 milyar 499 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan kimyevi maddeler sektörünü takip etti. Çelik sektörü 1 milyar 350 milyon dolarla en fazla ihracat yapan sektörler sıralamasında üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörü mayıs ayında 1 milyar 548 milyon dolarla toplam ihracat içindeki payını yüzde 12.34 olarak gerçekleştirdi. 9 milyar 904 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi söktürünün toplam içindeki payı yüzde 83.8 olarak gerçekleşti. 363 milyon dolar ihracat yapan madencilik sektörünün payı ise Mayıs ayında yüzde 3.1 oldu.


AVRUPA PAZARI GERİLEDİ


Türkiye'nin ihracat pazarlarını çeşitlendirme konusunda çalışmaya devam ettiğini kaydeden TİM Başkanı Büyükekşi, TÜİK verilerine göre AB ülkelerine yapılan ihracatın payının, geçen yılın Ocak - Nisan döneminde yüzde 48.4'den bu yılın Ocak- Nisan döneminde yüzde 41 seviyesine düştüğünü, aynı dönemde diğer ülkelerin payının ise yüzde 51,6'dan yüzde 59'a yükseldiğini söyledi. İhracatçıların, daralan AB pazarını telafi etmek için diğer pazarlarda yöneldiklerini kaydeden TİM Başkanı Büyükekşi, şunları söyledi:


"Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Yakın Doğu'ya yaptığımız açılımları sürdürüyoruz. Mayıs ayında Avrupa pazarında ihracatımızda gerilemeler yaşandığını görüyoruz. Avrupa'daki olumsuz havaya rağmen, yeni pazarlarda yakaladığımız ivmenin artarak sürdüğünü gördük. Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ihracatımız yüzde 24, Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 26, Ortadoğu bölgesine yüzde 27, Diğer Asya Ülkelerine yüzde 29 artış gösterdi. AB ülkelerine ihracatımız ise yüzde 6 geriledi."


YEMEN'E İHRACATTA PATLAMA


TİM tarafından açıklanan rakamlara göre Mayıs ayında en fazla ihracat artışı sağlanan ülke yüzde 543'le Yemen olurken onu yüzde 269 artışla Libya takip etti. Mayıs ayında Peru'ya olan ihracat yüzde 182, Gana'ya yüzde 175, Arjantin'e yüzde 133, Pakistan'a yüzde 112, Kamerun'a yüzde 98, Katar'a yüzde 83, Etiyopya'ya yüzde 76, Malta'ya yüzde 72, Suudi Arabistan'a yüzde 68, Kanada ve Japonya'ya yüzde 47, Gürcistan'a yüzde 46, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 45 artış kaydederken, Mısır'a yüzde 41, Irak'a yüzde 35, Azerbaycan ve Çin'e yüzde 32, ABD'ye yüzde 27, Rusya'ya yüzde 26 ihracat artışı sağlandı. Buna karşın Türkiye'nin en büyük pazarı Almanya'ya ihracat Mayıs ayında yüzde 2.4 azaldı.


İller bazında ihracatını en fazla artıran il yüzde 37 ile Ankara olurken, Manisa'nın ihracatı yüzde 22, Gaziantep'in yüzde 16, İzmir'in yüzde 11, İstanbul ve Adana'nın yüzde 7 arttı. Hatay'ın ihracatı yüzde 2, Bursa'nın ihracatı yüzde 3, Denizli'nin yüzde 4, Kocaeli'nin yüzde 6 düşüş kaydetti.


İHRACAT KULESİ


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mayıs ayına ait ihracat rakamlarının açıklandığı toplantı öncesi domates, dolmalık biber çeşitleri, kabak, patlıcan, havuç, çeşitli otlar ve muzdan yapılan kulenin önünde fotoğraf çektirdi. Bakan Çağlayan, kuleden aldığı bir kaç domatesi gazeticilerle paylaştı.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.