İki General'in ilginç mayın tartışması!

İki General'in ilginç mayın tartışması!

Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde, yola döşenen mayının patlaması sonucu 6 askerin şehit düşmesine ilişkin davanın görülmesine verilen aradan sonra devam edildi.

Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde, yola döşenen mayının patlaması sonucu 6 askerin şehit düşmesine ilişkin davanın görülmesine Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam edildi. Mayın patlaması sonucu şehit olan Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci, "Çıbanın başı Gürbüz Kaya'dır. Mahkemeniz onu tutuklamalıdır." dedi.

Duruşmaya tutuklu sanık Tuğgeneral Zeki Es, tutuksuz sanıklar Tümgeneral Gürbüz Kaya, Fatih Taylan Çeker, Hakan Alaçam, Nurettin Altay ve Rıza Atilla Erdoğan ile avukatları, olayda şehit düşen askerlerin aileleri ve avukatları katıldı.

Savunmasını yapan tutuklu sanık Çukurca Tümen Komutanı Tuğgeneral Zeki Es, iddiaları kabul etmedi ve kendini savundu. Operasyon sorumlusunun kendisi olduğunu ve sorumluluğunda yapıldığını dile getiren Es, operasyon öncesi defalarca Hantepe'de incelemelerde bulunduğunu, Uzundere bölgesinde askerleri konuşlandırmadan önce olası sızmaya karşı söz konusu mayınları döşettiğini söyledi.

Mayınlar konusunda Tümgeneral Gürbüz Kaya'yı haberdar ettiğini açıklayan Es'e Tümgeneral Gürbüz Kaya karşı çıktı. Kaya, kendisine mayınlar konusunda bilgi verilmediğini iddia etti. Kaya'ya cevap veren Es ise "Ben o bölgede nerelere mayın döşetileceği konusunda, tatbikatın nasıl hazırlanacağı konusunda bir broşür hazırlattım. Karakolda tatbikat yaptırdım. Tüm bu bilgileri de Kaya ile paylaştım. Hatta o esnada yanımda Harekât Daire Başkanı ve İstikam Daire Başkanı ve yanımda diğer rütbeliler de vardı. Mahkemeniz gerek görüyorsa bu hususta onların da görüşlerini alabilir." diye konuştu.

"21 AYDIR BİRKEZ OLSUN ARAYIP BAŞSAĞLIĞI DİLEMEDİLER"
Avukat Kılıçarslan Paşalar, müvekkili Es'in tahliyesini istedi. Kaya'nın Avukatı Cemil Meriç de Kaya'nın diğer duruşmalara katılmaması yönünde vareste talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Mehmet Yüzbaşıoğlu, şehit ailelerine tahliye talebini sordu.

Şehit annesi Raziye Demirci, "Es'in tahliye edilmemesini istiyoruz. Ancak çıbanın başı Gürbüz Kaya'dır. Mahkemeniz onu tutuklamalıdır. Kaya sadece bizim çocuklarımızın ölümüne sebep olmamıştır. Esas suçlu 'Terörist davar belledim' diyerek başka askerlerin de ölümüne sebep olan Kaya'dır." karşılığını verdi.

Şehir er Kemal Özevin'in babası Halil Özevin ise mahkemede söz alarak "Sayın hakim, burada duran 6 sanık çocuklarımızın ölümünün üzerinden 21 ay geçmesine rağmen bir kez olsun bizi arayıp başsağlığı dilemediler. Telefonda dedikleri gibi hiç ölenleri yok muydu?" dedi. Özevin'in bu sistemine rağmen duruşmadaki sanıklardan hiçbiri şehit yakınlarına başsağlığı dilemedi.

Mahkeme heyeti Es'in tutukluluk halinin devam etmesine karar verdi. Kaya'nın vareste talebi ise reddedildi. Duruşma yarın kaldığı yerden devam edecek. Cihan

İlk Haber için tıklayın: http://www.habername.com/haber/mayin-dava-hakkari-53353.htm

Etiketler :