İki JİTEM davası birleştirildi

İki JİTEM davası birleştirildi

Ağır Ceza Mahkemesi'ne düşen 11 sanıklı JİTEM davası ile aralarında 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan'ın da bulunduğu 5 sanıklı dava birleştirildi.

Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın, varlığını inkar ettiği JİTEM ile ilgili yargılama, 10 Mayıs günü Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak'ta çeşitli tarihlerde adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemlerini içeren, aralarında terör örgütü PKK itirafçılarının da bulunduğu 11 sanıklı 'JİTEM' davası 11 yıldır, 'görevsizlik' sebebiyle mahkemeler arasında dolaşıyordu. Dava, Diyarbakır'daki adi suçlara bakan Ağır Ceza Mahkemesi ile Askeri Mahkeme arasında 5 kez gidip geldi.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından son beşinci kez 'görevsizlik' verildikten sonra, dava dosyası Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülmesi kararlaştırılmıştı. Aralarında terör örgütü PKK itirafçılarının da bulunduğu 11 sanıklı JİTEM davasında, atılı suçlamaları 'silahlı örgüt kurmak' kapsamında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ele alındı.

Yapılan tensip duruşmasında, davanın Diyarbakır'da 1992–1994 yılları arasında 8 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak, aralarında 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan'ın da bulunduğu 5 sanığın yargılandığı davayla birleştirilmesine karar verildi. Kararda, sanıkların bir kısmı ile atılı suçun aynı olması gerekçe olarak gösterildi.

Görevsizlik kararıyla özel yetkili mahkemeye gelen dosyanın, sanıklar Hacı Hasan, Adil Timurtaş, Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz, Faysal Şanlı, Recep Tiril, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Abdülkadir Aygan, Hayrettin Toka ve Fethi Çetin TCK 314. maddesinde belirtilen 'Silahlı terör örgütü kurmak' suçlamasıyla yargılanacak. 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan'ın da aralarında bulunduğu 5 sanıklı davada ise Diyarbakır'da 1992–94 yıllarında 8 kişiyi öldürdükleri gerekçesiyle sanıklar hakkında aynı suçlarından 8'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyordu.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, iki davanın birleştirildiği yeni yargılamanın 10 Mayıs 2010 günü yapılmasını da kararlaştırdı.

Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın varlığını reddettiği JİTEM'in, Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı' adında bir birimin 1987'de kurulduğu kabul etmişti.

Etiketler :