İkinci Demirtaş dönemi başladı

İkinci Demirtaş dönemi başladı

BDP kongresi tamamlandı. Yapılan seçim sonucunda BDP yeni Genel Başkanı Selahattin Demirtaş seçildi.

BDP'nin Olağanüstü Kongresi tamamlandı. BDP Genel Başkanlığına 289 delegenin 288'inin oyunu alarak Selahattin Demirtaş oturdu. Böylece 2007 yılında DTP genel başkanlığı yapan Nurettin Demirtaş'tan sonra Kürt siyasetinde ikinci Demirtaş dönemi başlamış oldu.

Eşbaşkanlık sisteminin bulunduğu BDP'de bu görevi de Gülten Kışanak yürütecek.

NURETTİN DEMİRTAŞ'IN KARDEŞİ
BDP'nin 2007 yılındaki kongresinde Nurettin Demirtaş Genel Başkan seçilmişti. Demirtaş askerlik yapmamak için çürük raporu aldığının kesinleşmesi üzerine cezaevine girmek zorunda kalarak bu görevden ayrıldı. DTP Diyarbakır Milletvekili olarak Meclis'te Grup Başkanvekilliği görevinde bulunan Demirtaş, Nurettin Demirtaş'ın kardeşi.
İki kardeş arasında bir yaş bulunuyor. Selahattin Demirtaş 34 yaşla bütün siyasi partiler içinde en genç genel başkan olma vasfını da taşıyor.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU
1973 Elazığ doğumlu Selahattin Demirtaş Ankara Hukuk mezunu. Serbest avukatlık yapan, İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı gibi kuruluşlarda yöneticilik yapan Demirtaş 2002 genel seçimlerde Bağımsız Milletvekili seçilmişti. Kapatılan DTP ve ardından BDP' de Grup Başkanvekilliği yapan Demirtaş, evli ve 2 çocuk babası.

SONUCU BEKLEMEDİ
BDP Genel Başkanlığı'na seçilen Demirtaş ve Eşbaşkan Gülten Kışanak kongre sonucunu beklemeden salondan ayrıldı. Demirştaş, çıkarken konuşmasının sertliğine vurgu yapılarak " şahin mi oldunuz?" sorusuna gülümseyerek yanıt vermekten kaçındı

MAHMUR'LU BULDAN BDP YÖNETİMİNDE
BDP kongresindeki seçimlerde  blok listede Öcalan’ın çağrısı ile Mahmur Kampı’ndan gelen Nezir Buldan Parti Meclisi'ne yedek birinci sırada girdi. 80 kişilik Parti Meclisi'nde Gültan Kışanak, Akın Birdal, Ayla Akat Ata, Ayşegül Devecioğlu, Demir Çelik, Emine Ayna, Fatma Kurtulan, Filiz Koçali, Hamit Geylani, Hasip Kaplan, İbrahim Binici, Nuri Yaman, Özdal Uçer, Sevahir Bayındır, Pervin Buldan, Oktay Koynar, Sırrı Sakık, Tuncer Bakırhan, Yeşim Dorman gibi isimler yer aldı.

EŞBAŞKANLIK TÜZÜKTE
Diğer siyasi partilerden farklı olarak eşbaşkanlık sistemi uygulayan BDP bu düzenlemeyi tüzüğüne de koydu. Ancak siyasi partiler yasasına göre bu kabul görmüyor. BDP tüzüğe eşbaşkanlık maddesi koyarak fiili bir durum yaratmış oldu.

KADIN GENEL BAŞKAN İÇİN KARAR
Yüzde 40 cinsiyet kotası uygulanan BDP'de genel başkanlık seçimiyle ilgili de yeni bir düzenlemeye gidildi. BDP Kadın Meclisi'nin tavsiye kararına göre her kongrede bir kadın, bir erkek genel başkan seçilecek. Deelgelerin oyuyla kabul edilen tavsiye kararına göre Selahattin Demirtaş'ın genel başkanlığından sonra yapılacak kongrede bir kadın genel başkan seçilecek. Bu durumda eşbaşkanda erkek olacak.

Etiketler :