İkinci öğretimin harç isyanı

İkinci öğretimin harç isyanı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın birinci öğretim ve açıköğretim öğrencileri için harçların kaldırıldığı açıklaması, ikinci öğretim öğrencilerini üzdü

Üniversitelerin ikinci öğretimlerinde okuyan öğrenciler sosyal paylaşım sitelerinde tepki yağdırdı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açıklanan Bakanlar Kurulu kararnamesine göre, 2011-2012 öğretim yılı sayısı itibarıyla birinci öğretimlerde 1 milyon 524 bin 380 öğrenci için ve yine 2011-2012 eğitim-öğretim yılında açık öğretimlerde 1 milyon 951 bin 494 öğrencinin istifade edeceği birinci öğretim ve açık öğretimlerdeki harçların kaldırılması, ikinci öğretim öğrencilerinin tepkisine yol açtı.

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde öğrenim gören ikinci öğretim öğrencileri, haber yorumlarında ve sosyal paylaşım sitelerinde tepkilerini dile getirdi. Öğrenciler sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile sokak eylemleri için de hazırlığa başladı. Sanal alemde örgütlenen öğrenciler, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nı mail yağmuruna tutuyor.

Facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde grup oluşturan ikinci öğretim öğrencileri, kısa sürede binlerce üye sayısına ulaştı. Öğrenciler tepkilerini şöyle dile getirdi;

Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğrencisi Çilem Çelik: "Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından üniversitelerde 1. öğretim okuyan öğrenciler için bundan böyle harç ödenmeyeceğini öğrenmiş bulunmaktayız. Biz Türkiye’nin geleceği olan gençler, yapılan düzenlemeden ötürü teşekkür ederken eksikliğin giderilmesini de yetkililerden arzulamaktayız. 1. öğretim harçlarının kat kat fazlası harç ücretleri ile eğitim gören 2. öğretim öğrencisi arkadaşlarımızın da harçlarının kalmasını Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan rica etmekteyiz. Yapılacak düzenleme ile 2. öğretim öğrencilerinin harçlarının tamamen kalkmasını talep ederken bunun mümkün olmaması halinde en azından 2. öğretim okuyan arkadaşlarımızın harçlarında da yüzde 50 indirim talep etmekteyiz; adaletin sağlanması başlıca isteğimizdir."

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Erkan Keskin: "Tüm Türkiye’de ’parasız üniversite’ yalanına karşı Türkiye’nin her yerinde sokağa çıkıyoruz. Buluşma yerleri kesinleşince eklenecektir."

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Furkan Yiğit: "İş yaptım sanıyor devlet şimdi. Biz şimdi özel okulda mı okuyoruz? Anayasaya aykırı bi kere bu uygulama. Devlet üniversitesinde okuyoruz, herkes eşit eğitim alma hakkına sahip, biz 5 senede 8 bin bayılıyoruz sadece hava parası. Harç tarihleri gelmeden üniversitelerde toplanıp eylem yapabiliriz. İşi yargıya taşıyabiliriz, sadece örgütlenelim."

Erciyes Üniversitesi’nden Mehmet Deveci: "Harçların kaldırılması uygulamasının tam olarak uygulanıp eşitlik olması için 2. öğretim harçlarının da kaldırılması gerekmektedir. 1. ve 2. öğretim okuyan arkadaşlarımızın birbiri ile tartışması yerine çözüm için bu konuda gerekenleri yapmalıyız."

Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden Bayram Altınışık: "Kaçıncı öğretim olduğuna bakılmaksızın eğitimin her kademesi eşit, bilimsel ve parasız olmalıdır. Bu yüzden 2. öğretimlerin de harç parası kaldırılmalıdır:"

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.