İktidar ve Muhalefet Eriyor

İktidar ve Muhalefet Eriyor

A&G'nin son anketine göre, AK Parti ile Meclis'teki muhalefet partileri oy kaybediyor. İşte çarpıcı rakamlar:

'Bilen Adam' Adil Gür'e göre kavgacı üslup seçmeni bezdirdi, halkın çoğu gönülsüz oy veriyor. AKP'nin 7 yıllık iktidarında fakirleştiğini düşünenlerin oranı yüzde 51,8.

A&G Araştırma Şirketi'nin 'Gündeme Dair' isimli anket çalışmasından ilginç sonuçlar çıktı. Ankette 28 il, 79 ilçede, bin 817 kişiye ekonomi ve seçimlerle ilgili sorular yöneltti. Sonuçlara göre, 6 önce yapılan anketlerde oy oranını artıran muhalefet partileri CHP ve MHP düşüşte. AKP de oy kaybetmeye devam ediyor.

Akşam'ın haberine göre ankete katılanların yüzde 16'sı Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün kurduğu Türkiye Değişim Hareketi'nin (TDH) partileşmesi durumunda oy vereceğini belirtti.

Anket sonuçlarını yorumlayan A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Adil Gür, uzun süredir halkın gündemiyle siyasetçilerin ve medyanın gündeminin aynı olmadığını savunuyor. Kavgacı ve kutuplara ayrılan siyasetin seçmeni bıktırdığını savunan Gür şunları söyledi:

'Araştırmada sonuç ortada; sadece iktidar partisi değil, Meclis'teki muhalefet partileri de oy kaybediyor. Oy veren her 5 kişiden biri dahi gönülsüz oy verdiğini söylüyor. Gelecekle ilgili kaygılar artıyor. Halkın çoğunluğu 7 yıllık AKP iktidarı döneminde hem Türkiye'nin hem de kendi ailesinin fakirleştiğini düşünüyor. Zenginleştiğini düşünenlerin oranı sadece %10. Ekonomiyle ilgili beklentiler de iyi değil.'

MUHALEFET ALTERNATİF OLAMADI

Gür, Meclis'teki muhalefet partileriyle ilgili de araştırma sonuçlarına dayanarak şu yorumu yaptı:

'İktidarın hızlı oy kaybetmemesinin, kaybedilen oyların CHP ve MHP'ye gitmeyişinin başka sebepleri de var. Meclis'teki muhalefet partileri, duruşlarıyla iktidarın alternatifi olamadı. Bugün söylem bakımından CHP'nin MHP'den, MHP'nin CHP'den hiçbir farkı yok. Hatta merkez sağda birleşen DP-ANAP da CHP ve MHP ile aynı şeyleri söylüyor. Böyle giderse AKP, CHP ve MHP önümüzdeki dönemde oy kaybetmeye devam edecek gibi görünüyor. Ekonomide hızlı bir iyileşme algısı, AKP'ye oy kazandırabilir. Ya da PKK'ya af gibi seçmenin kırmızı çizgilerinin ihlali CHP ve MHP'yi daha yukarılara taşıyabilir. Ama seçime kadar bu tür olağanüstü gelişmeleri beklemek pek mümkün görünmüyor.'

DTP'LİLER TAM DESTEK VERİYOR

SORU: Oy vereceğinizi söylediğiniz partiye gönülden mi oy veriyorsunuz?

AKP
% 79,8 - Gönülden oy veriyorum
% 15,7- Biraz gönülsüzüm
% 4,5 - Gönülsüzüm

CHP
% 67,1- Gönülden oy veriyorum
% 25,6- Biraz gönülsüzüm
% 7,3- Gönülsüzüm

MHP
% 80,6- Gönülden oy veriyorum
% 15,4- Biraz gönülsüzüm
% 4,0 - Gönülsüzüm

DTP
% 90- Gönülden oy veriyorum
% 5,1- Biraz gönülsüzüm
% 4,9 - Gönülsüzüm

İŞTE LİDERLERİN SON KARNESİ

Ankete katılanlardan liderlere 5 üzerinden puan verilmesi istendi. AKP'li seçmen Recep Tayyip Erdoğan'a en yüksek oyu verdi. CHP'li seçmen Deniz Baykal'dan sonra MHP lideri Devlet Bahçeli'yi oyladı. MHP'li seçmen için de durum farklı değil. Onlar da Bahçeli'den sonra ikinci sırayı Baykal'a ayırdı. DTP lideri Ahmet Türk ise bu üç parti seçmeninin listesinde en son sırada.

HALK FAKİRLEŞTİK DİYOR

AKP döneminde Türkiye zenginleşti mi?

% 51,8- Fakirleştik
%27,6- Değişen bir şey yok
%20,6- Zenginleşti

AKP döneminde aileniz zenginleşti mi?

% 44,8- Daha kötüye gitti fakirleştik
% 44,7- Değişen bir şey yok
% 10,5- Daha iyiye gitti zenginleştik

Bir yıl sonra ekonomik olarak Türkiye'yi nasıl bir gelecek bekliyor, sizce nasıl olacak?

% 46,6 - Daha kötü olacak
% 25,4 - Daha iyi olacak
% 28,0 - Aynı olacak

AKP'Lİ SEÇMENE GÖRE ZENGİNLEŞTİK

Ankette 'Bugün seçim olsa oyumu AKP'ye vereceğim' diyenlerin % 48,2'si 'Türkiye zenginleşti' cevabını verdi. Parti seçmenleri Türkiye'nin ekonomik durumunu farklı görüyor...

AKP
% 21,0- Fakirleşti
% 30,8- Değişen bir şey yok
% 48,2- Zenginleşti

CHP
% 81,5- Fakirleşti
% 16,1- Değişen bir şey yok
% 2,4- Zenginleşti

MHP
% 71,7- Fakirleşti
% 22,5-Değişen bir şey yok
% 5,8- Zenginleşti

SP
% 44,4- Fakirleşti
% 44,4- Değişen bir şey yok
% 11,1- Zenginleşti

SARIGÜL SÜRPRİZ, ŞENER YÜKSELİYOR

Adİl Gür yeni kurulan üç partiyle ilgili sonuçları da analiz etti. Ankete katılanların yüzde 16'sı Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün kurduğu Türkiye Değişim Hareketi'nin (TDH) partileşmesi durumunda oy vereceğini belirtti. Ankete göre Sarıgül özellikle düşük gelirli, düşük eğitimli seçmenlerin ilgisini çekiyor. Araştırmaya göre Sarıgül, Erdoğan'dan sonra Başbakan adayı olarak ilk sırada sayılıyor. Gür, Abdüllatif Şener'in kurduğu Türkiye Partisi ve DP - ANAP birleşmesiyle ilgili 'Abdüllatif Şener'in partisi son dönemde anketlerde görülmeye ve yavaş yavaş yükselmeye başladı. Türkiye Partisi'ne oy vereceğini söyleyenlerin oranı %2,7. ANAP - DP birleşmesinin ise merkez sağda cazibe merkezi olabilmesi için, bu partinin Özal ve Kırat ruhuna uygun söylem ve vitrin oluşturması gerekiyor' değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan sonrası yeni Başbakan kim olacak?

Mustafa Sarıgül: % 25,1
Devlet Bahçeli: % 21,9
Deniz Baykal: % 20,4
Bülent Arınç: % 19,2
Abdüllatif Şener: % 12,2
Numan Kurtulmuş: % 9,4
Hüsamettin Cindoruk % 3,8

Etiketler :